Τη μεγάλη του ικανοποίηση για το χθεσινό Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι “το Συνέδριο αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό και μια μεγάλη νίκη για το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό μας Κίνημα”.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ομήρου, στο Συνέδριο συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν “προτάσεις για τέσσερα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό” όπως για “το Κυπριακό, την ανάγκη εξόδου από την οικονομική κρίση, τις ευρωεκλογές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτειακό και πολιτικό σύστημα”.
Εγκρίθηκαν, επίσης, όπως ανέφερε, “μια σειρά ριζοσπαστικές –- μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο Καταστατικό του Κινήματος, που αποτελούν πρωτοποριακή αλλαγή στο κομματικό σύστημα”.
Ο κ. Ομήρου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την απόφαση για το Κυπριακό και τις μεταρρυθμίσεις στο Καταστατικό του Κινήματος. “Κατά τις επόμενες ημέρες”, είπε, “θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αποφάσεις για την ανάγκη εξόδου από την οικονομική κρίση, για τις ευρωεκλογές και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτειακό και πολιτικό σύστημα”.
Σχετικώς με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις των τελευταίων ετών όχι μόνον δεν έχουν οδηγήσει σε λύση, αλλά, αντιθέτως, οδήγησαν σε πιο βαθύ αδιέξοδο και σε τέλμα το Κυπριακό, έτσι ακριβώς όπως το Κίνημα είχε προειδοποιήσει.
“Όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, έτσι και στην απόφαση για το Κυπριακό”, είπε ο κ. Ομήρου, “θεωρούμε ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν νέες απευθείας διαπραγματεύσεις, χωρίς την ύπαρξη επαρκούς διαπραγματευτικής βάσης”.
“Ταυτοχρόνως”, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “θεωρούμε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009 και να υπάρξει διαχωρισμός της εσωτερικής από τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού”.
Επίσης, πρόσθεσε, “να αποσυρθούν οι υποχωρήσεις που είχαν κατατεθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις κατά τα τελευταία πέντε έτη και να μην υπάρξει καμία απολύτως διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού”.
“Διατυπώνουμε, επίσης”, είπε ο κ. Ομήρου, “την έντονη ανησυχία μας για τη συμφωνία συναντήσεων των διαπραγματευτών με την τουρκική και την ελληνική Κυβέρνηση, διότι θεωρούμε ότι εμπεριέχεται ο κίνδυνος να αξιοποιήσει αυτήν τη συμφωνία η Τουρκία, η οποία ζητεί τετραμερή από τη δεκαετία του 1960, για να προωθήσει την ιδέα της τετραμερούς”.
Για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο Καταστατικό της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι έχουν υιοθετηθεί περιορισμοί θητειών για κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, καθώς και πρόνοιες για διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία, προκειμένου “αξιωματούχοι του Κινήματος, που εκλέγονται Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Υπουργοί, Δήμαρχοι και Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, να υποχρεούνται να καταθέτουν στο Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κατάσταση περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων”.
“Το ίδιο”, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “ισχύει κα για την υποχρέωση του Κινήματος να καταθέτει ισολογισμό εσόδων και εξόδων εντός των πρώτων τριών μηνών του έτους που ακολουθεί τη λήξη έτους το οποίο αφορά ο ισολογισμός”.
“Υιοθετούνται, επίσης”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “για τη δημοσιότητα και τη διαφάνεια, έτσι ώστε όλες οι αποφάσεις ή πράξεις οργάνων να δημοσιοποιούνται με ευθύνη του ιδίου του οργάνου στο διαδικτυακό χώρο του Κινήματος και ευρύτερα να δίδονται στη δημοσιότητα και, στο τέλος εκάστους έτους, θα ετοιμάζονται ετήσιοι λογαριασμοί για τα οικονομικά του Κινήματος από εγκεκριμένους ελεγκτές”.
Ακόμα, πρόσθεσε, “καθιερώνεται ασυμβίβαστο για τις θέσεις Υπουργού, Δημάρχου, Ευρωβουλευτή με την κατοχή κομματικού αξιώματος, ενισχύεται ο θεσμός του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για μείζονος σημασίας πολιτικά ζητήματα και προωθείται η διεύρυνση της λαϊκής και κοινωνικής βάσης του Κινήματος με ενδυνάμωση του θεσμού των Φίλων του Κινήματος”.