Οι αστυνομικοί το είχαν θέσει ως πρώτιστο θέμα, από την πρώτη στιγμή, να συλλάβουν τους δράστες της ληστείας στην Αρχαία Ολυμπία.
Οι πληροφορίες είχαν οδηγήσει στα ίχνη τους και μετά από μία καλά οργανωμένη επιχείρηση, οι ληστές πιάστηκαν. Και οι αρχαίοι θησαυροί σύντομα θα επιστρέψουν στο μουσείο, όπου και ανήκουν. Ανάμεσά τους, το χρυσό δαχτυλίδι-σφραγίδα του 16ου αιώνα π.Χ., ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, ο βασικός στόχος των ληστών.Το δαχτυλίδι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της Άνθειας και χρονολογείται στη χρονική περίοδο 1580-1400 π.Χ..
Οι αστυνομικοί, εκτιμούσαν από την αρχή ότι θα ήταν δύσκολο για τους ληστές να απομακρυνθούν από την περιοχή. Εκτιμούσαν ότι από εκεί θα προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή με κάποιον από τους πάμπλουτους μανιώδεις συλλέκτες αρχαιοτήτων. Αποδείχθηκε ότι είχαν δίκιο. Όταν τους εντόπισαν, ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Παρίσταναν τους αγοραστές. Κέρδισαν την εμπιστοσύνη τους και έτσι έφτασε η στιγμή της επιχείρησης, η οποία και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
Η είδηση πως κουκουλοφόροι είχαν εισβάλλει ανενόχλητοι στις 17 Φεβρουαρίου στο μουσείο και υπό την απειλή όπλου, είχαν δέσει και φιμώσει την φύλακα, αναγκάζοντάς την να τους δείξει πού βρίσκονται τα «χρυσά στεφάνια» του μουσείου, είχε παγώσει το πανελλήνιο.
Αφού ολοκλήρωσαν τη «δουλειά» τους, κλέβοντας συνολικά 68 αρχαία αντικείμενα, είχαν διαφύγει ανενόχλητοι. Ο εντοπισμός τους ήταν δύσκολος, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στο μουσείο ήταν μηδαμινά και οι κάμερες ασφαλείας δεν λειτουργούσαν.