Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα μειωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας μέχρι 75% για το 2016.
Η νομοθεσία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 29 ψήφους υπέρ, 18 εναντίον και 5 αποχές.
Η Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία πρόταση νόμου, που κατέθεσαν από κοινού τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Αλληλεγγύη στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία προνοεί ότι ο επιβλητέος φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2016 καθορίζεται στο 25% επί του φορολογητέου ποσού που προκύπτει με βάση τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές και την ακολουθούμενη μεθοδολογία, δηλαδή στη βάση της αξίας κατά την 1η Ιανουαρίου 1980, με την προϋπόθεση ότι ο οφειλόμενος φόρος θα καταβληθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2016.
Η νομοθεσία προνοεί επίσης ότι σε περίπτωση που η εξόφληση του οφειλόμενου φόρου διενεργηθεί μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2016 και 31ης Δεκεμβρίου 2016, ο καταβλητέος φόρος καθοριστεί στο 27,5% του φορολογητέου ποσού, που προκύπτει με βάση τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές και την ακολουθούμενη μεθοδολογία στη βάση των τιμών του 1980.
Επίσης προνοείται ότι θα επιβάλλεται χρηματική επιβάρυνση 10% επί του 27,5% του φορολογητέου ποσού που προκύπτει με βάση τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές και την ακολουθούμενη μεθοδολογία σε περίπτωση που ο φόρος δεν καταβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Η νομοθεσία προνοεί κατάργηση της φορολογίας ακίνητης ιδιοκτησίας με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017, για το φορολογικό έτος 2017 και για κάθε έτος που ακολουθεί.
Υπέρ της πρότασης νόμου ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Αλληλεγγύη, εναντίον οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ, ενώ αποχή ψήφισαν οι βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.
Πριν την ψηφοφορία δόθηκε ο λόγος στα κόμματα για να εκφράσουν τις θέσεις τους.
Πρώτα μίλησε εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης ο οποίος ζήτησε κατάργηση του φόρου από το 2016, εκφράζοντας τη θέση ότι ο φόρος είναι άδικος και παρουσιάζει προβλήματα τόσο νομικά όσο και πρακτικά. Ο πολίτης, είπε, φορολογείται πολλαπλώς για κάθε ακίνητο, ενώ ο υπολογισμός των τιμών στη βάση του 1980 είναι άδικος και ο υπολογισμός στη βάση του 2013 δεν είναι αντικειμενικός. Παράλληλα, ζήτησε πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στο βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη που είπε ότι η φορολογία ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μόνο για το 2016 και όσο γίνεται πιο χαμηλή. Το Κίνημα, είπε, τάσσεται υπέρ της δραστικής μείωσης της φορολογίας και υπέρ της κλιμακωτής φορολόγησης. Το Κίνημα, ανέφερε, θα στηρίξει εκείνη την πρόταση που θα επιφέρει εξισορρόπηση των βαρών ώστε να μην κερδίσουν οι μεγάλης ιδιοκτησίας κάτοχοι εις βάρος των μικρών.
Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη ο βουλευτής Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι όταν τελειώσει η συζήτηση για το θέμα, οι υπηρεσίες του κράτους θα πρέπει να συνεχίσουν αναδιαμορφώνοντας την προσέγγιση του κράτους σε σχέση με το πώς θα φορολογηθούν οι ιδιοκτησίες από εδώ και πέρα. Θέλουμε κατάργηση της φορολογίας από 1.1. 2017, είπε ο κ. Γιωργάλλας και πρόσθεσε ότι πρέπει να αλλάξει η προσέγγιση του κράτους και να φορολογηθούν σωστά αυτοί που έχουν ιδιοκτησίες που παράγουν έσοδα.
Στη συνέχεια μίλησε εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών ο Γιώργος Λιλλήκας που είπε ότι όλες οι προτάσεις και το νομοσχέδιο εμπεριέχουν κενά και αδικίες και ότι οι τιμές του 1980 παραγνωρίζουν την όποια ανάπτυξη έχει επιτευχθεί σε κάποιες περιουσίες και πέραν των 100,000 περιουσιών μένουν αφορολόγητες, ενώ η επανεκτίμηση των περιουσιών το 2013 εμπεριέχει στρεβλώσεις και υπερβολές. Πρέπει να κινηθούμε σε μια δίκαιη προσέγγιση, είπε ο κ. Λιλλήκας. Τάχθηκε υπέρ της σοβαρής μείωσης ή κατάργηση της φορολογίας και είπε ότι συμβιβαστικά θα υπερψηφίσουν την πρόταση που θα είναι λιγότερο άδικη.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι ο νόμος σήμερα είναι άδικος με πολλαπλές στρεβλώσεις και ότι το Σώμα φέρει τεράστιες ευθύνες όταν ψήφιζε τον νόμο. Χαρακτήρισε άδικη τη φορολογία στη βάση των τιμών του 1980, ενώ για τις τιμές του 2013 είπε ότι αυτές καθορίστηκαν στη λογική της ανάπτυξης που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της φούσκας της κτηματαγοράς. Ανέφερε ότι η πρόταση που η ΕΔΕΚ κατέθεσε αρχικά με το ΔΗΚΟ και έτυχε πρόσθετης υποστήριξης, αποτελεί μια μορφή ανακούφισης και οριστικής επίλυσης αυτού του άδικου φόρου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι ήρθε η ώρα να μειωθεί η φορολογία, καθώς είναι άδικη και ότι η κυβερνητική πρόταση έφερνε μπροστά μας δεδομένα που δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν πλειοψηφία. Στόχος του ΔΗΚΟ, είπε, ήταν όπως η πρόταση για μείωση να αποκτήσει πλειοψηφία. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι οι εκτιμήσεις του 2013 δημιουργούν πολλές στρεβλώσεις και του 1980 είναι άδικες αλλά η επιλογή ήταν ή να επιλέξουμε τις στρεβλώσεις που γνωρίζουμε με βάση το 1980 ή τις άγνωστες στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν με τις εκτιμήσεις του 2013. Ετσι, σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ, είπε, ετοιμάσαμε μια πρόταση νόμου που πιστεύουμε είναι η δικαιότερη υπό τις περιστάσεις και που την στήριξαν στην πορεία και άλλα κόμματα και περιλαμβάνει κλιμακωτή φορολογία και μόνιμη κατάργηση του φόρου από την 1.1. 2017.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι η Κυβέρνηση φόρτωσε το λογαριασμό στους μη προνομιούχους και τους λιγότερο προνομιούχους και ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι η χώρα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Διερωτήθηκε γιατί αυτοί που θέλουν κατάργηση του φόρου δεν δέχονται από φέτος κατάργηση για τους φτωχούς και απορρίπτουν την πρόταση του ΑΚΕΛ; Η εισήγησή μας, είπε, είναι να καταργηθεί από φέτος η φορολογία για το 43% των ιδιοκτητών ή για 160,000 ιδιοκτήτες, προσθέτοντας ότι πρέπει να δείξουμε κοινωνική ευαισθησία. Η πρότασή, μας είπε, είναι να υπάρξει αφορολόγητο ποσό για όλους τους ιδιοκτήτες στην πρώτη περίπτωση με τιμές του 2013 μέχρι 162,500 και στην δεύτερη περίπτωση σε τιμές του 1980 μέχρι 30,000 ευρώ. Το ΑΚΕΛ, είπε είναι υπέρ της κατάργησης της φορολογίας αλλά να την μετατρέψουμε σε φορολογία του πλούτου και όχι υπέρ των ελάχιστων προνομιούχων.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέρριψε ότι ο ΔΗΣΥ εξυπηρετεί τους έχοντες και κατέχοντες και είπε ότι τα υπονοούμενα πρέπει να σταματήσουν. Πιστώνουμε την Κυβέρνηση, είπε, που εξελικτικά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για κατάργηση του φόρου που ήταν πάγια θέση της και είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση μια φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων και σημείωσε ότι οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο επικεντρώνονται στη γη. Σημείωσε ότι οι έχοντες και κατέχοντες μπορεί να έχουν χρέη περισσότερα από την περιουσία τους, ενώ εκείνοι που δεν πλήρωσαν ποτέ φόρο να είναι οι πραγματικοί πλούσιοι. Η πρόταση που συνυπογράψαμε, είπε, με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη είναι ολοκληρωμένη και συμπεριλαμβάνει και τη θέση του ΔΗΣΥ για κατάργηση του φόρου από 1.1. 2017 και έτσι θα γνωρίζει η Κυβέρνηση όταν θα ετοιμάζει τον προϋπολογισμό ότι θα έχει λιγότερα έσοδα το 2017.