Με μια απλή υπουργική απόφαση θα μπορεί να μπει λουκέτο σε υπηρεσίες και οργανισμούς ή να προχωρήσει η συγχώνευσή τους, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μια ευρεία γκάμα φορέων του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ, για την οποία το ενδεχόμενο να κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα και να προχωρήσει ολική αναδιάρθρωση, που φυσικά συνεπάγεται και απολύσεις, συζητιέται εδώ και καιρό.
Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επικοινώνησαν τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να του εκφράσουν τις σοβαρότατες ενστάσεις τους.
Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ προχώρησαν σε γενική συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν το τί θα πράξουν. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από αύριο Τετάρτη η ροή του προγράμματος περνά στα χέρια των εργαζομένων.
Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση όπου σημειώνει ότι μια τρικομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί «με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα» συμπληρώνοντας ότι μείζονος σημασίας θέματα «θα πρέπει έγκαιρα να συζητιούνται και ν’ αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων”.
Για την ΕΡΤ τονίζει ότι θα πρέπει να μετατραπεί «σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της» μέσα από ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και μείωσης προσωπικού, και όχι με απροετοίμαστες και ξαφνικές ενέργειες οι οποίες οδηγούν σε «άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί πριν από τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τόνιζε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή σύγχρονη χώρα που να μη διαθέτει, «έστω και για μία ώρα» δημόσια τηλεόραση.
Διατύπωνε ξεκάθαρα τη διαφωνία της με την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο χρονικό διάστημα» προτείνοντας να συσταθεί επιτροπή ειδικών που εντός μηνών να υποβάλει στο κοινοβούλιο ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημόσια τηλεόραση.