Με τη συνεχιζόμενη ισχυρή εισροή κεφαλαίων στην Ευρώπη ο κλάδος των ακινήτων επικεντρώνεται στη διαχείριση των ανατρεπτικών αλλαγών της αγοράς και στην ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών
Σύμφωνα με την έκθεση «EmergingTrendsinRealEstate® Europe 2016: BeyondtheCapital», που δημοσιεύουν από κοινού το UrbanLandInstitute (ULI) και η PwC, οι ραγδαία μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και οι παράγοντες που προκαλούν αναστάτωση στην αγορά, όπως η τεχνολογία, τα δημογραφικά δεδομένα, η κοινωνική αλλαγή και η ραγδαία αστικοποίηση, διεισδύουν στη αλυσίδα αξίας του ευρωπαϊκού κλάδου ακινήτων.
Οι εξαιρετικά σημαντικοί αυτοί παράγοντες ωθούν τους επενδυτές να εστιάζουν τη προσοχή τους σε πόλεις και στοιχεία ενεργητικού αντί σε χώρες. Η τάση είναι εμφανής και στην αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για εναλλακτικούς, επιχειρησιακούς τομείς που έχουν επωφεληθεί από τη ραγδαία αστικοποίηση και τις δημογραφικές αλλαγές, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ξενοδοχεία, η στέγαση φοιτητών και τα κέντρα δεδομένων. Το 41% των συμμετεχόντων στη σχετική έρευνα θα μελετούσε σήμερα το ενδεχόμενο επένδυσης σε εναλλακτικούς τομείς, σε σύγκριση με μόλις 28% στην περσινή έρευνα. Θετικές είναι οι προβλέψεις για το2016 και για τους τομείς των λιανικών επιχειρήσεων σε κεντρικές τοποθεσίες και της διοικητικής υποστήριξης, που ευνοήθηκαν από την πρόοδο της τεχνολογίας και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
Η ανάπτυξη ακινήτων αναμένεται το 2016να δημιουργήσει αξία, με το 78% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι πρόκειται για έναν ελκυστικό τρόπο απόκτησης εξαίρετων ακινήτων. Οι πιο προοδευτικοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και επενδυτές καινοτομούν σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ολοένα και πιο ενημερωμένων και απαιτητικών καταναλωτών. Οι εν λόγω επιχειρηματίες, επενδυτές και διαχειριστές εστιάζουν περισσότερο στον ρόλο που διαδραματίζει ο φυσικός χώρος εργασίας στη διαχείριση ταλέντου και την παραγωγικότητα.
«Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ακίνητα που αναμένεται να είναι περιζήτητα στο μέλλον σε λογικές τιμές,εστιάζοντας περισσότερο σε εναλλακτικούς τομείς και στην ανάπτυξη», δήλωσε η LisettevanDoorn, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ULI Ευρώπης. «Αναλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα μεγαλύτερο ρίσκο ώστε να εκπληρώσουν τον μακροπρόθεσμο στόχο της απόκτησης σημαντικών ακινήτων. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρηματιών του κλάδου που αρχίζουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίοι επιζητούν μια αρμονία μεταξύ του εργασιακού τους χώρου και των αναγκών που πηγάζουν από τον τρόπο ζωής τους. Η μετατόπιση της προσοχής από τη φυσική κατασκευή (τούβλα και ασβεστολάσπη) του ακινήτου στην υπηρεσία που προσφέρει και οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η τάση αυτή στο παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες σήμερα προκλήσεις για τον κλάδο».
«Οι πλείστοι συμμετέχοντες εκφράζουν αισιοδοξία για τις επιχειρηματικές προοπτικές του ευρωπαϊκού κλάδου ακινήτων το 2016, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των σημαντικών κεφαλαιακών ροών», δήλωσε ο GarethLewis, διευθυντής της PwC. «Αναγνωρίζουν ωστόσο τη συνεχή αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και, στην περίπτωση μείωσης των σημερινών κεφαλαίων, θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη εστίαση στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, στην ενεργό διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού και στις επιχειρησιακές δεξιότητες».
Σύμφωνα με την έκθεση, στην πρώτη θέση τωνπέντε δημοφιλέστερων πόλεων σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές προοπτικές το 2016 είναι το Βερολίνο,ενώακολουθούν το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν ότι η γερμανική πρωτεύουσα θα διατηρήσει τη δυναμική αυτή και μετά το 2016, λόγω του νεαρού πληθυσμού και της αυξανόμενης φήμης της ως τεχνολογικού και πολιτιστικού κέντρου, καθώς και της διαθέσιμης γης για σκοπούς ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λονδίνο μένει εκτός της πρώτης δεκάδας, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι οι επενδυτές διακρίνουν βραχυπρόθεσμα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε περιφερειακές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η βρετανική πρωτεύουσα παραμένει η πρώτη επιλογή στην Ευρώπη για πολλούς επενδυτές που επικεντρώνονται στη συντήρηση πλούτου με ρευστότητα και στο μέγεθος της αγοράς, μαζί με μια σχετικά εύρωστη οικονομική απόδοση.
Οι κορυφαίες αγορές για επενδύσεις το 2016
Οι πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές για επενδύσεις στον κλάδο των ακινήτων το 2016 προβλέπεται να είναι οι ακόλουθες:
1. Βερολίνο –Διατηρώντας την πρώτη θέση της περσινής κατάταξης, η γερμανική πρωτεύουσα βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα τόσο για επενδύσεις όσο και για προοπτικές ανάπτυξης το 2016. Η εισροή της δημιουργικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κατάληψη γραφειακών χώρων. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόοδο της πόλης είναι το νεαρό σε ηλικία ανθρώπινο δυναμικό, με κύρια στοιχεία τον διεθνή χαρακτήρα και την ποικιλομορφία, καθώς και το χαμηλότερο κόστος ζωής. Η φήμη του Βερολίνου ως πολιτιστικού κέντρου και δημοφιλούς προορισμού έχει ενισχύσει παράλληλα τις προοπτικές στους τομείς της στέγασης και των λιανικών επιχειρήσεων.
2. Αμβούργο – Το Αμβούργο, που βρίσκεται σήμερα στη δεύτερη θέση παραμερίζοντας το Δουβλίνο, έχει αποδείξει ότι πρόκειται για μια δυναμική πόλη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελλοντικών κατοίκων της. Η πόλη έχει να επιδείξει μια διαφοροποιημένη βάση καταναλωτών, ενώ η ζήτηση για γραφειακούς χώρους πηγάζει από τους κλάδους των μέσων ενημέρωσης, των επιχειρηματικών υπηρεσιών και του εμπορίου, περιλαμβανομένου και σημαντικού αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
3. Δουβλίνο – Ενώ το Δουβλίνο εξακολουθεί να προσελκύει σημαντικά κεφάλαια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συγκλίνουν στην άποψη ότι η ιρλανδική πρωτεύουσα έχει ήδη φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά τις ευκαιριακές αποδόσεις. Όσοι έχουν ήδη επενδύσει στην πόλη ή θα επιλέξουν να επενδύσουν στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να εξασφαλίσουν και τις καλύτερες συνολικές αποδόσεις. Προβλέπεται αύξηση των ενοικίων γραφειακών χώρων, ωστόσο η αυξημένη ζήτηση για γραφειακά συγκροτήματα δεν αναμένεται να ικανοποιηθεί για πολλά χρόνια ακόμη.
4. Μαδρίτη – Η βελτίωση της ισπανικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την εισροή στη Μαδρίτη τόσο θεσμικών όσο και ευκαιριακών επενδυτών. Κατά την περίοδο των τεσσάρων τριμήνων που έληξαν το τρίτο τρίμηνο του 2015, η Μαδρίτη ήταν η πέμπτη πιο δραστήρια αγορά ακινήτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών σε συνδυασμό με μια μείωση των αποδόσεων των γραφειακών χώρων σε δημοφιλείς τοποθεσίες κατά 4% ενδέχεται να αποθαρρύνουν τους επενδυτές το 2016.
5. Κοπεγχάγη – Η άλλοτε προβληματική αγορά της Κοπεγχάγης παρουσιάζει σήμερα αξιοσημείωτες ευκαιρίες για επενδύσεις. Η ανάπτυξη του κλάδου της βιοτεχνολογίας έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ισχυρού πνευματικού κεφαλαίου. Το ποσοστό άδειων γραφειακών χώρων έχει περιοριστεί, εν μέρει λόγω της έντονης δραστηριότητας στον τομέα της μετατροπής γραφειακών χώρων σε οικιστικά συγκροτήματα. Κι ενώ οι αποδόσεις έχουν μειωθεί, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα εξακολουθούν να θεωρούν τη Δανία ως μια ελκυστική αγορά για γραφειακούς χώρους, λιανικές επιχειρήσεις και οικιστικά συγκροτήματα.