Την περασμένη εβδομάδα απασχόλησε την δημοσιότητα το θέμα της υποχρέωσης των υποψηφίων προέδρων να καταθέτουν εντός προθεσμίας δύο μηνών μετά τις εκλογές, λεπτομερή έκθεση χορηγιών και εξόδων στον Έφορο Εκλογών, αφού πρώτα δημοσιεύσουν αυτή την έκθεση σε δύο ημερήσιες εφημερίδες.
Σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε στη ΒτΑ από τον ΔΗΣΥ. Μια μάλιστα πρόνοια της πρότασης νόμου -αυτή που αφορά την αναδρομικότητα- θεωρήθηκε ότι αφορούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αφού ο κατάλογος των δικών του χορηγών δημοσιεύτηκε χωρίς καμμιά ονομαστική αναφορά. Ειρήσθω εν παρόδω ότι οι υποψήφιοι Α. Νεοφύτου και Α. Μαυρογιάννης δημοσίευσαν μεν ονομαστικούς καταλόγους των χορηγών τους αλλά μόνο από κάποιο ύψος εισφοράς και άνω, υιοθετώντας-κατά το δοκούν- ένα πλαφόν που δεν υπάρχει πουθενά στη νομοθεσία.
Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο βοηθός έφορος εκλογών κ. Μ. Βασιλείου, διέλυσε τα σύννεφα επικοινωνιακής σκόνης, ξεκαθαρίζοντας πολύ απλά ότι η νομοθεσία- ως έχει -υποχρεώνει τους υποψηφίους να δημοσιεύσουν πλήρη και ονομαστικό κατάλογο όλων των χορηγών τους, αφού παραπέμπει στον περί εκλογής των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμο 72 /1979 (άρθρο 52 και Δεύτερος Πίνακας).
Προφανώς οι βουλευτές του ΔΗΣΥ που κατέθεσαν την σχετική πρόταση νόμου όπως και οι υπεύθυνοι των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων δεν έχουν μελετήσει την υφιστάμενη νομοθεσία. Ίσως το γεγονός ότι ο νόμος είναι γραμμένος σε μια πρωτοφανή ανάμιξη αγγλικών και ελληνικών, να τους είχε μπερδέψει.
Όπως υπέδειξε λοιπόν ο κ. Βασίλειου, οι υποψήφιοι πρόεδροι- όπως και οι υποψήφιοι βουλευτές- οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις χορηγίες χωρίς καμμιά εξαίρεση. Δεν χρειάζεται τροποποίηση επι τούτου. Κι όταν λέει ο νόμος όλες, εννοεί όλες. Από μηδέν ευρώ και άνω.
Ας αφήσουν τις δικαιολογίες λοιπόν όλοι οι υποψήφιοι και ας συμμορφωθούν. Με πρώτο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Έχουν ακόμα λίγες μέρες διορία (μέχρι 12 Μαΐου). Κι αν δεν το κάνουν, ο Έφορος οφείλει να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να προβεί σε διώξεις, αφού κατά το νόμο (άρθρο 52, παράγραφος 4) η μη συμμόρφωση αποτελεί «παράνομη ενέργεια». Αυτό ισχύει για όλους όσους υποψηφίους θα έχουν παραβιάσει το νόμο. Πάλιν με πρώτο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Οψόμεθα λοιπόν.
Πέραν αυτού, νομίζω ότι καλά κάνουν οι βουλευτές να ζητούν τροποποίηση του νόμου για να ξεκαθαρίσουν κάποια θέματα όπως πχ να επεκταθεί η περίοδος ελέγχου, να αυξηθεί η ποινή σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης κοκ και γενικά να υπάρξει πλήρης αναλογικότητα με όσα αναφέρονται στον περί εκλογής των μελών της ΒτΑ. Επιπλέον εγώ εισηγούμαι στους βουλευτές να γίνεται η δημοσιοποίηση των καταλόγων των χορηγών πριν τις εκλογές (ας πούμε αν όχι καθημερινά τουλάχιστον κάθε βδομάδα όπως γίνεται με την εβδομαδιαία αναφορά για τον Covid) και να αφορά ξεκάθαρα ο νόμος και τις εισφορές σε είδος πχ οργάνωση δείπνων και δεξιώσεων, δωρεάν παραχώρηση αυτοκινήτων ή γραφείων κλπ.
Επιπλέον ορισμένα άλλα θετικά στοιχεία που υπάρχουν ήδη στον νόμο για την χρηματοδότηση των κομμάτων μπορούν να εισαχθούν στην νομοθεσία για τον έλεγχο της χρηματοδότησης και των εξόδων των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές όπως πχ να υπάρχει πλαφόν ανά φυσικό και νομικό πρόσωπο ή να υπάρχουν περιορισμοί στην αποδοχή χρηματοδοτήσεων από κρατικές εταιρείες ή κάποιες συγκεκριμένου είδους εταιρείες ή αλλοδαπούς κλπ.
Μια άλλη καλή ιδέα που υπάρχει ήδη στην νομοθεσία για τους εράνους είναι όσες χορηγίες μένουν αχρησιμοποίητες να τις διαθέτει υποχρεωτικά ο υποψήφιος σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Και κάτι άλλο σημαντικό: αφού ανοίξανε οι βουλευτές τον περί εκλογής προέδρου και αντιπροέδρου νόμο, ας τον μεταφράσουν επιτέλους ολόκληρο στα ελληνικά (ήδη έκανε τη δουλειά η Επίτροπος Νομοθεσίας, δεν θα κουραστούν). Δεν ντρέπονται να συζητούν για ένα νόμο που είναι γραμμένος στα αγγλικά επειδή πρωτογράφτηκε την εποχή της αποικιοκρατικής κυβέρνησης;
Γιώργος Περδίκης
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών