Το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών και των κατασκευών αναμένεται να επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος ξεκινά τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.
Η επίσκεψη ξεκινά με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του κινέζου πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά. Την Παρασκευή οι δύο πρωθυπουργοί θα βρεθούν στο Ικόνιο για να εγκαινιάσουν τη συνεργασία COSCO-ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην Τσεχία.
Την ίδια μέρα, οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στπ Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.
Εκτός του κινεζικού ενδιαφέροντος για τον Πειραιά και τα αεροδρόμια της Αθήνας και του Καστελλίου, το μενού περιλαμβάνει συμφωνίες μεταξύ ελλήνων εφοπλιστών και κινεζικών τραπεζών για τη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, καθώς και διακρατικές συνεργασίες σε ενέργεια, τουρισμό, υψηλή τεχνολογία, ναυτιλία και πολιτισμό.
Για την περίπτωση του Καστελλίου, οι κινέζοι έχουν διαμηνύσει ότι ενδιαφέρονται και για επενδύσεις σε συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι το θεσμικό πλαίσιο παροχής βίζας για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επιθυμούσε να φύγει από την Αθήνα με την υπογραφή του φιλικού διακανονισμού ΟΛΠ-COSCO, ωστόσο, το θέμα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, αφού η Κομισιόν δεν έχει δώσει ακόμα την έγκρισή της.
Το ζήτημα προκαλεί τριβές, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπογραφεί η συμφωνία, όμως το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι κάτι τέτοιο «μπορεί να τινάξει στον αέρα τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που είναι σε εξέλιξη, δημιουργώντας συνθήκες άνισης αντιμετώπισης για τους άλλους τέσσερις δεκδικητές με κίνδυνο ακόμα και να αποχωρήσουν».