Με αισιόδοξα μηνύματα πραγματοποιήθηκε η 44η ΓΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας

Με αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του Συνεργατισμού πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εργασίες της 44ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αποτέλεσε την τελευταία ΓΣ υπό την παρούσα μορφή του Συνεργατισμού, μετά την απόφαση για κρατικοποίηση και στήριξή του με ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου, όπως προνοείται στο μνημόνιο.

Όλοι οι ομιλητές, κατά το πρώτο μέρος των εργασιών, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι ο Συνεργατισμός θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχει ενώπιον του και να αποπληρώσει σύντομα το δάνειο στήριξης που θα λάβει για να βγει από το μνημόνιο, διατηρώντας παράλληλα το κοινωνικό του πρόσωπο και το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας του.

Στη ΓΣ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Το άνοιγμα των εργασιών της ΓΣ έκανε ο Έφορος της Υπηρεσίας Εποπτείας Συνεργατικών Εταιρειών Κωνσταντίνος Λύρας, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική τη ΓΣ για την πάρα πέρα πορεία του Συνεργατικού Κινήματος, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνεργατικό Κίνημα “θα αντιδράσει και θα απαντήσει σε όλες τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για σπίλωση του συνεργατικού θεσμού”, αναφέροντας ότι η Κύπρος έχει ανάγκη το συνεργατικό κίνημα.

Ανέφερε επίσης ότι ο Συνεργατισμός θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγει από το μνημόνιο το συντομότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν έχει ανάγκη από ακόμη μια εμπορική τράπεζα.

Ο κ. Λύρας είπε ότι το Συνεργατικό Κίνημα βρέθηκε ενώπιον αυτών των δυσκολιών και προβλημάτων, όχι από δική του υπαιτιότητα, προσθέτοντας ότι το Κίνημα αντιλαμβάνεται τα λάθη και τις αδυναμίες του, αλλά με σοβαρότητα, όπως είπε, θα πρέπει το Κίνημα να αντιμετωπίσει την παρούσα φάση που περνά, με την υλοποίηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και συγχωνεύσεων.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Τράπεζας Γιώργος Ιωσήφ αναφέρθηκε στους επικριτές του Συνεργατισμού, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματούχων του Συνεργατικού Κινήματος στάθηκε όρθια και συμπεριφέρθηκε τίμια και επαγγελματικά και κάτω από αυστηρά κριτήρια και ακραία σενάρια.

“Παρά την κρίση που έπληξε αναπόφευκτα τις χιλιάδες των μελών μας, την ανεργία και τη μείωση των μισθών και των ωφελημάτων, ο Συνεργατισμός παρέμεινε δυνατός και βιώσιμος και δύναται να αποπληρώσει το κεφάλαιο που θα δεχθεί για στήριξη, καταβάλλοντας και το δυσβάστακτο 10% επί του εκάστοτε υπολοίπου του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ιωσήφ είπε ότι για να συνεχιστεί ο κοινωνικός ρόλος του Συνεργατισμού και να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του “θα γίνει σκληρή δουλειά από όλους τους αξιωματούχους αλλά και το προσωπικό των ΣΠΙ για να τελειώσουμε το συντομότερο τις συγχωνεύσεις και κυρίως να εισπράξουμε ή να αναδιαρθρώσουμε τα δάνεια μας ώστε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις της Pimco και να προστατέψουμε τις περιουσίες των δανειοληπτών των μελών μας”.

Ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης είπε ότι θα γίνει κατορθωτό ο Συνεργατισμός σε λογικό διάστημα να επανακτήσει τις μετοχές του, ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες προσπάθειες που εξακολουθούν να καταβάλλουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών για μείωση του 10% που θα καταβάλλει ετήσια ο Συνεργατισμός για τη στήριξη που θα λάβει από το κράτος, συνολικού ποσού 1,5 δισ. ευρώ.

“Ο Συνεργατισμός πρέπει να συνεχίσει με την αγάπη του κοινού, με την εμπιστοσύνη των καταθετών του και να είστε βέβαιοι ότι δεν είναι δύσκολο και χωρίς μεγάλα κόστη στο Συνεργατισμό, χωρίς να μεταφέρουμε τα κόστη στα μέλη μας και με σωστή διαχείριση και πρακτικές, συνεργαζόμενοι με το νέο ΔΣ οι συνεργατιστές, θα γίνει κατορθωτό ο Συνεργατισμός σε λογικό χρονικό διάστημα να επανακτήσει τις μετοχές του”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κατά πόσον είναι αρκετό το 1,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος από τους διεθνείς δανειστές γι’ αυτό ακριβώς δεν υπήρξε κούρεμα των καταθέσεων του, προσθέτοντας ότι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης υπολογίστηκε και εγκρίθηκε από τους διεθνείς δανειστές, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη και “δεν προέκυψε από ζημιές που προκλήθηκαν από την απομείωση των ελληνικών χρεογράφων, κάτι που ίσχυσε σε σημαντικό βαθμό για κάποιες τράπεζες, αλλά κυρίως από αναμενόμενες ζημιές που δυνατό να προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο δανείων του Συνεργατισμού την επόμενη τριετία με βάση τα ακραία σενάρια της PIMCO.

Ανέφερε ότι αποτελεί πλεονέκτημα για το Συνεργατισμό η μεγάλη διαστρωμάτωση του δανειακού χαρτοφυλακίου και το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων του είναι μικρά και υπάρχουν επαρκείς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Πρόσθεσε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσιάζουν σημαντικές εισπράξεις σε ετήσια βάση που υπολογίζεται, κατά μέσο όρο, στο 45% των καθορισμένων δόσεων του έτους και “δεν είναι `νεκρά` δάνεια αλλά δάνεια που αρκετά από αυτά όταν τύχουν σχετικής αναδιάρθρωσης μπορεί να επανέλθουν σε κανονική τροχιά εξυπηρέτησης”.

Είπε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επαγγελματικών ταμιευτηρίων βρίσκονται κατά πολύ πιο χαμηλά από τις προβλέψεις (στο 7% αντί στο 25%), τα μεγάλα ΣΠΙ κινούνται ελαφρώς πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις και τα μικρά ΣΠΙ κινούνται λίγο πιο πάνω από τις εκτιμήσεις.

Ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι “στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπάρχουν δάνεια με παλιές καθυστερήσεις, που κατά τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούνται πλήρως, ενώ υπάρχουν αρκετά δάνεια τα οποία χρεώθηκαν με έξοδα όπως ασφάλιστρα ή έξοδα εκτιμήσεων χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται στην προκαθορισμένη δόση με αποτέλεσμα ενώ ο χρεώστης καταβάλλει τη δόση το σχετικό δάνειο παρουσιάζει καθυστερήσεις, ή δάνεια για τα οποία παραχωρήθηκε αναστολή μιας ή δύο δόσεων ετησίως (όπως συνηθίζετο στο παρελθόν) χωρίς τούτο να αντανακλάται στα σχετικά έγγραφα”.

“Για τους λόγους αυτούς και κυρίως με δεδομένες τις συγχωνεύσεις που σύντομα θα ολοκληρωθούν, τις νέες δομές μιας έκαστης Συνεργατικής, την θεσμική ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας, την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, τη σωστή στελέχωση και ενίσχυση των διάφορων υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη λειτουργία τους, τη σωστή επιτοκιακή πολιτική, τον επαγγελματισμό και την καλύτερη διαχείριση και τη σωστή αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε βέβαιοι πως η κατάσταση θα βελτιωθεί”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χλωρακιώτης εξέφρασε πικρία επειδή «την τελευταία στιγμή επεβλήθη από την Τρόικα, το κράτος να αποκτήσει μετοχές Α και όχι Β και μάλιστα αφού τροποποιήσαμε τη νομοθεσία και τους κανονισμούς μας για να έχουμε το δικαίωμα έκδοσης μετοχών Β”, προσθέτοντας ότι “με τις μετοχές Β που θα έπαιρνε το κράτος και με βάση τη σχετική νομοθεσία πάλι θα είχε τον απόλυτο έλεγχο όπως και τώρα μέχρι την πλήρη εξόφληση του 1,5 δισ. ευρώ και δεν δημιουργείτο κανένα πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς”.

Ανέφερε ότι “δεν έχουμε αυταπάτες για τις δυσκολίες που υπάρχουν και θα υπάρξουν με βάση τους κανόνες κρατικής στήριξης για την επαναγορά των μετοχών από τα μέλη μας”.

“Παρ’ όλα αυτά, είμαστε αισιόδοξοι και στηρίζουμε την αισιοδοξία μας στα μέτρα αναδιάρθρωσης που θα παρθούν και θα ενισχύσουν τις δυνατότητες της κερδοφορίας μας, στην καλύτερη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου μας και στις διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού με τις οποίες αντιμετωπίζονται αδυναμίες του παρελθόντος και ενισχύονται οι μηχανισμοί εποπτείας, ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων”, πρόσθεσε.

“Ο Συνεργατισμός δεν έπραξε τίποτε άλλο από το να φέρεται στο κράτος όπως φέρεται στα μέλη του ως κοινωνικοοικονομικός θεσμός, να κατανοεί τις δυσκολίες του κράτους όταν υπάρχουν και να ανταποκρίνεται όπως έπραξε κατά διαστήματα φθάνοντας στο σημείο να δανειοδοτήσει το κράτος με 2 δισεκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή του Συνεργατισμού.

Αναφερόμενος στο νέο ΔΣ και το νέο Γενικό Διευθυντή που θα αναλάβουν μετά την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού, ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι αναλαμβάνουν μια ισχυρή Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και ένα συνεργατικό κίνημα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο και με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 20% με ικανοποιητική ρευστότητα χωρίς οποιαδήποτε οφειλή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ή εξάρτηση από τον ELA και καταθέσεις στην ΕΚΤ ύψους 1 δισ. ευρώ.

“Με τα πιο πάνω δεδομένα και με τη στενή συνεργασία των Γενικών Διευθυντών των 18 Συνεργατικών Εταιρειών που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και όλου του προσωπικού των Εταιρειών θα τους βοηθήσουν να επιφέρουν τις απαραίτητες αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αδυναμίες και προβλήματα υπάρχουν και κυρίως να υλοποιήσουν τα όσα θα διαλαμβάνονται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης έτσι που σε λογικό χρονικό διάστημα ο Συνεργατισμός να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να επανέλθει στα μέλη του”, πρόσθεσε.