Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, το Ίδρυμα Μελέτης και Δημοκρατίας Ανδρέας Αρμεύτης, με θέμα “Η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού” δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού έχουν καλύτερες πιθανότητες αυτή τη φορά, αλλά όλα προσκρούουν στην άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την ιδέα μιας σωστής και δίκαιης λύσης.
Στην ομιλία του, ο κ.Μαυρογιάννης ανέφερε πως οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα γιατί η Τουρκία δεν είχε ποτέ επαρκείς λόγους να λύσει το κυπριακό πρόβλημα, υποδεικνύοντας πως σε αυτό το χρονικό σημείο συντρέχουν λόγοι που μπορεί να αφήνουν περιθώρια για επίλυση του Κυπριακού.
Σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν θέλει να δώσει ψεύτικα ελπιδοφόρα μηνύματα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως σήμερα υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για να έχουμε καλύτερες πιθανότητες κατάληξης στις διαπραγματεύσεις και αυτοί αφορούν το γεγονός ότι είμαστε πλέον ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου έχει αναβαθμιστεί λόγω των υδρογονανθράκων, αλλά και γιατί η Τουρκία νιώθει για πρώτη φορά την ανάγκη “να γίνει μέρος του παιχνιδιού αυτού”.
“Γι` αυτό είναι μια ευκαιρία για εμάς, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να δούμε, αν είναι δυνατόν, μέσα από αυτή τη συγκυρία και το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον και το γεγονός ότι είμαστε στην ΕΕ, να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση”, είπε ο διαπραγματευτής, σημειώνοντας ωστόσο πως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει είναι δύσκολη και το έργο τιτάνιο.
Πρόσθεσε ότι στόχος της προετοιμασίας που έγινε από το Σεπτέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο ήταν να αρχίσει ένας σωστός νέος κύκλος συνομιλιών, που να είναι στραμμένος στην επίτευξη απτών αποτελεσμάτων “κι επιμέναμε επίσης σε μια σωστή μεθοδολογία που να επιτρέπει, επιτέλους, τη συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού διασταυρωμένα και όχι διαδοχικά”.
“Είναι καιρός να επιμείνουμε ότι για να πάμε μπροστά πρέπει να βάλουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι, σε όλες τους τις διαστάσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, το δικαίωμα στην περιουσία, το δικαίωμα στην επιστροφή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν πολύ σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές, που να μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων μας να επιστρέψει κάτω από ε/κ διοίκηση και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες της ΕΕ θα λειτουργούν πλήρως σε αυτόν τον τόπο”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως οι προσπάθειες που γίνονται δεν είναι απλές, αφού “όλα προσκρούουν στην άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί την ιδέα μιας σωστής και δίκαιης λύσης”, ωστόσο διεμήνυσε ότι “δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας, είμαστε αποφασισμένοι, αλλά ταυτόχρονα έχουμε θέσει και τον πήχη ψηλά”.
Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη πως “οι θέσεις μας σιγά-σιγά βρίσκουν κατανόηση. Δεν νομίζω ότι είμαστε παράλογοι, δεν νομίζω ότι προσπαθούμε να πάρουμε οποιαδήποτε δικαιώματα από οποιονδήποτε πολίτη της Κύπρου, είτε Ε/Κ είτε Τ/Κ, δεν στερούμε κανένα δικαίωμα από την τ/κ κοινότητα, σεβόμαστε και το δικό τους πόνο, γιατί σε μια κατάσταση όπως τη δική μας όλοι έχουν υποφέρει, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνούμε ποιά είναι η κατάσταση επί του εδάφους και ότι σε αυτόν τον τόπο υπάρχει εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή που πρέπει να τερματιστούν”, σημείωσε
Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση δυο κρατών, πως η πλευρά μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ κάτι τέτοιο, ενώ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μπορούμε να συνυπάρξουμε με μισό δισεκατομμύριο Ευρωπαίους και να μην μπορούμε να συνυπάρξουμε με τους συμπατριώτες μας τους Τ/Κ.
Στο κατά πόσον η πλευρά μας συζητά τις συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως, η εκ περιτροπής Προεδρία δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν περιλαμβάνεται καν στο έγγραφο συγκλίσεων Ντάουνερ, ενώ έχει διαγραφεί από τις θέσεις μας η δεύτερη σύγκλιση για παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων.
“Η τρίτη σύγκλιση ήταν η παροχή ίσων δικαιωμάτων στους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο και ο τρόπος που έχει καταγραφεί είναι υπό την αίρεση της συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο”, είπε ο κ.Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν την αποδέχεται, διότι οι Έλληνες έχουν δικαιώματα ως Ευρωπαίοι υπήκοοι και δεν μπορούν να εξισώνονται το ίδιο υπήκοοι τρίτων χωρών.