Σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του έχει προκαλέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η γεμάτη συγκίνηση ομιλία του για τα θύματα του Ανταμ Λάνζα, χωρίς όμως παράλληλη δέσμευση για αλλαγή της νομοθεσίας περί όπλων, δεν έπεισε όσους εδώ και χρόνια παλεύουν για τον περιορισμό της κατοχής και χρήσης όπλων με πιο αυστηρά κριτήρια. Και αυτό αν και έρευνες στον αμερικανικό χώρο, έχουν δείξει ότι γίνονται λιγότεροι φόνοι σε πολιτείες που είχαν αυστηρότερες διαδικασίες εναντίον της οπλοκατοχής.
Κοινή διαπίστωση σε όλες τις έρευνες είναι ότι η κοινή γνώμη υιοθετεί την «κουλτούρα των όπλων» : με ποσοστά από 60 έως 70% η πλειονότητα των Αμερικανών απαντά πως η σχετική νομοθεσία θα πρέπει είτε «να παραμείνει ως έχει» είτε «να γίνει πιο ελαστική». Η άποψη αυτή παραμένει στη κοινή γνώμη παρά τα τελευταία φονικά περιστατικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post οι περισσότεροι δράστες παρόμοιων μακελειών στις ΗΠΑ κατέχουν νόμιμα τα όπλα τους, τα οποία αγόρασαν οι ίδιοι, στις περισσότερες από τις μαζικές δολοφονίες από το 1982.
Αυτό δεν ισχύει για τον 20χρονο Ανταμ Λάντζα, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χρησιμοποίησε όπλα της νηπιαγωγού μητέρας του, για τα οποία εκείνη είχε νόμιμη άδεια.
Οι ΗΠΑ είναι μία χώρα με πολλά περιστατικά βίας, παλαιότερα πάντως, οι επιθέσεις μαζικής δολοφονίας ήταν περισσότερες. Τη δεκαετία 1070-1980. Φαίνεται, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια, τα αιματηρά περιστατικά αρχίζουν και αυξάνονται δραματικά. Από τις 11 πιο αιματηρές μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ, οι πέντε έγιναν από το 2007 κι έπειτα. Οι νότιες πολιτείες φαίνεται να έχουν την πρωτιά.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Πάτρικ Ιγκαν, «η οπλοκατοχή βρίσκεται στο ιστορικά πιο χαμηλό σημείο της. Στην πραγματικότητα, διανύουμε μια περίοδο μεγάλης μείωσης της κουλτούρας των όπλων και της βίας στις ΗΠΑ», λέει, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη βία.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα επισκεφθεί το βράδυ τη μικρή πόλη Νιουτάουν στην πολιτεία του Κονέκτικατ .