Κριτική στη στάση των ηγεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς αυτές αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων του Χάρβαρντ στο Ζάππειο.
Κατά την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Μετά το μνημόνιο τι;» ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, με πρώτη αυτή στο κράτος, ίσως φθάσουμε στο σημείο η απάντηση να είναι ένα νέο μνημόνιο. Και αναφέρθηκε στην πρόωρη διακοπή του έργου της κυβέρνησής του, την οποία απέδωσε σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος, υπό την προϋπόθεση της κοινής προσπάθειας, τονίζοντας ότι έτσι είναι βέβαιο ότι μπορούμε να αποφύγουμε ένα νέο μνημόνιο. Παράλληλα άφησε αιχμές για εκείνους που έκτισαν πολιτικές καριέρες και κόμματα στη βάση της αντιπαράθεσης «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», θέτοντας το ερώτημα τι θα κάνουν τώρα που τελειώνει το μνημόνιο.
Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι «για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια», ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις επιλογές της διακυβέρνησής του, αν και όπως είπε ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση υπονόμευσε τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών αντί να τις προστατεύσει. «Καταφέραμε να φτιάξουμε μηχανισμό στήριξης – από το πουθενά και σε χρόνο ρεκόρ με σκληρές διαπραγματεύσεις…παρότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε και δεν έζησε το 2010 μία εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας και παρότι η χώρα πήρε το μεγαλύτερο στην παγκόσμια ιστορία δάνειο και παρά το γεγονός ότι κατάφερε να γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έγινε ποτέ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Σημείωσε δε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ λέγοντας “ Δεν στεναχωριέμαι για αυτά που ακούω εναντίον μου. Παρότι …λίγοι πολιτικοί θα έχουν ακούσει τόσα. Θλίβομαι όμως, γιατί πίσω από τις απλουστεύσεις, τις ύβρεις και όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τους μύθους, κρύβεται η άρνηση συνειδητοποίησης της πραγματικότητας. Ακόμη χειρότερα, η προσπάθεια συγκάλυψης πραγματικών προβλημάτων και κατεστημένων καταστάσεων στη χώρα μας”.
Τέλος, απαντώντας και σε όσους διερωτώνται αν βρίσκεται ή όχι εντός Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ούτε έφυγε, ούτε θα επανέλθει, γιατί όπως είπε βρίσκεται πάντα εδώ.