Σε “κίνδυνο ακραίων διαμαρτυριών εξαιτίας της ανεργίας” αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της ανακήρυξής του σε επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου Luiss, στην ιταλική πρωτεύουσα.
“Τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υπερσυγκέντρωσης των εισοδημάτων, που ζημιώνει τις ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες”, σημείωσε ο Ντράγκι.
Κατά την άποψη του επικεφαλής της ΕΚΤ, θα χρειαζόταν “μια πιο δίκαιη συμμετοχή στον εθνικό πλούτο” ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.
Με αναφορά στη δράση της νέας ιταλικής Κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα, τόνισε επίσης ότι “θα ήταν καλό να μετριάσει την ύφεση που προκαλεί η οικονομική εξυγίανση, περιορίζοντας τις τρέχουσες δαπάνες, χωρίς να αυξήσει τη φορολογική πίεση”.
“Η ανεργία, ιδίως εκείνη των νέων, έφτασε σε επίπεδα που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακραίες και καταστρεπτικές διαμαρτυρίες”, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, “χρειάζεται μια σταθερή ανάπτυξη”.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ είπε, τέλος, ότι “στο παρελθόν, πολλές χώρες του Ευρώ ανέβαλαν μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά τους” και άφησε να εννοηθεί ότι, αν καταστεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού, έστω και αν “το μέτρο αυτό θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά”.