Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν σε ερώτημα που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου σχετικά με τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι λόγω της έλλειψης επαρκούς εποπτείας, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου αφέθηκαν να συσσωρεύσουν τεράστια ανοίγματα.
Προσθέτει πως “τα προβλήματα της Κύπρου συσσωρεύονται για πολλά χρόνια με κυρίαρχο ζήτημα τον υπερβολικά διογκωμένο τραπεζικό τομέα που αναπτύχθηκε χάρη στην προσέλκυση ξένων καταθέσεων με πολύ ευνοϊκούς όρους».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το γραφείο της Κύπριας Ευρωβουλευτού, η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν πως η επιμονή του Eurogroup να αλλάξει τα πάντα σε μια εβδομάδα όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και ουσιαστικά να συρρικνώσει σε λίγα 24ωρα το μέγεθος του οικονομικού της συστήματος, δείχνει έλλειψη πολιτικής ωριμότητας και κοινοτικής αλληλεγγύης.
Η κ. Παπαδοπούλου, όπως αναφέρεται, είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί δημόσια για το πώς θα αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου και πώς θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από τις λανθασμένες αποφάσεις του Eurogroup.
Στην απάντησή του, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπέδειξε πως το μέγεθος των τραπεζικών προβλημάτων στην Κύπρο οφείλεται στις πρακτικές ανεπαρκούς διαχείρισης των κινδύνων. «Λόγω της έλλειψης επαρκούς εποπτείας, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες αφέθηκαν να συσσωρεύσουν τεράστια ανοίγματα», αναφέρει ο κ. Ρεν.
Σημειώνει επίσης, πως η Κομισιόν δεν υποτιμά τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου και βιώσιμου οικονομικού μοντέλου.
Προσθέτει πως στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες του οικονομικού κλονισμού και να μετριαστούν οι επιπτώσεις κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η Κύπρος θα μπορεί να ζητήσει υψηλότερα ποσοστά προχρηματοδότησης για μελλοντικές αιτήσεις χρηματοδότησης από διάφορα ταμεία και συμπληρωματικό ποσοστό συγχρηματοδότησης 10% για την πολιτική συνοχής και την αγροτική ανάπτυξη.