Λιμάνι Λάρνακας: Αναπάντητα ερωτηματικά

Του Ανδρέα  Μορφίτη*

Το λιμάνι της Λάρνακας μετά από μια μακρά πορεία αγώνων, σχεδιασμών και ανεκπλήρωτων οραμάτων, ευρίσκεται σήμερα και πάλιν μεταξύ συμπληγάδων.

Οι εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας, η ανάγκη των εμπλεκομένων εταιριών εξόρυξης υδρογονανθράκων, η ‘φυγή’ τους από το λιμάνι Λεμεσού και η προκύψασα ανάγκη να εξυπηρετήσουν τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στην Κυπριακή –αλλά και γειτονική ΑΟΖ– οδήγησε την Κυβέρνηση να στραφεί προς το λιμάνι της Λάρνακας για την ‘προσωρινή’ όπως ονομάζεται διευθέτηση του προβλήματος.

Το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για συζήτηση τρεχόντων προβλημάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη και διαμορφώνουν τη ζωή και το μέλλον των συμπολιτών μας διοργάνωσε στις 12/6/14 μια συζήτηση στη Λάρνακα με το θέμα ‘Το λιμάνι της Λάρνακας : Προοπτικές και Μέλλον’.

Με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αλήθειας και με σκοπό τη διαφώτιση των Δημοτών της Λάρνακας, για το μέλλον της πόλης μας αλλά και των επερχόμενων γενεών που θα ζήσουν στη Λάρνακα θέσαμε στην εκδήλωση σειρά βασικών και ουσιωδών ερωτημάτων τα οποία έμειναν εν πολλοίς αναπάντητα μέχρι σήμερα.

Κρίνουμε σκόπιμο όπως τα επαναφέρουμε στη δημοσιότητα(όπως ακριβώς τα καταθέσαμε στη συζήτηση της 12ης Ιουνίου του 2014) και θεωρούμε ηθικά, δεοντολογικά και πρακτικά επιβεβλημένο κάθε αρμόδιος να δώσει τη δική του απάντηση.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

1) Γιατί οι εταιρίες εγκατέλειψαν το λιμάνι Λεμεσού και εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι Λάρνακας.

2) Ποιοί και πότε δημιούργησαν τα τετελεσμένα στο λιμάνι Λάρνακας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις Αρχές και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας.

3) Ποιά η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας πάνω στο θέμα της πιθανής εγκατάλειψης ή της προσωρινής αναστολής του σχεδίου και του οράματος της Ενιαίας Ανάπτυξης.

4) Πως και πόσο διασφαλίζεται η υποσχεθείσα προσωρινότητα της χρήσης του λιμανιού Λάρνακας για ενεργειακές δραστηριότητες.

5) Η έκτακτη ή η μόνιμη αλλαγή της χρήσης του λιμανιού θα επηρεάσει/αναστείλει τις προσπάθειες για απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών και των δεξαμενών υγραερίου οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως άκρως επικίνδυνες για την ασφάλεια της Πόλης και των κατοίκων της συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Λιβαδιών.

6) Έχουν γίνει οποιεσδήποτε μελέτες για επίδραση στο περιβάλλον, την υγεία των Δημοτών και γενικά για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης από τη δραστηριοποίηση του λιμανιού για ενεργειακούς σκοπούς.

7) Η μετατροπή της χρήσης του λιμανιού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη ή την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Πόλης.

8) Πόσο αληθής ή ρεαλιστικός είναι ο στόχος της μετατροπής και χρήσης του λιμανιού του Βασιλικού ως αποκλειστικού και μόνιμου ενεργειακού Λιμανιού της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύντομο χρονικό διάστημα των 2 χρόνων ως είναι η υπόσχεση από την Κυβέρνηση

9) Έχει γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για τα υπέρ και τα κατά της- έστω προσωρινής- αλλαγής της χρήσης του λιμανιού και πόσο αυτή η αλλαγή αναστέλλει το ενδεχόμενο επέκτασης και αναβάθμισης της Μαρίνας Λάρνακας.

10) Μέχρι ποιού βαθμού οι Αρχές της Λάρνακας μπορούν να διαφοροποιηθούν από τις αποφάσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

11)Μπορεί οποιοσδήποτε αρμόδιος να υπολογίσει εάν και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με την ενεργειακή δραστηριοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας ,ποιες ειδικότητες και επαγγέλματα θα περιλαμβάνουν και πως διασφαλίζεται η προτεραιότητα στην εργοδότηση Κυπρίων Ανέργων έναντι των αλλοδαπών υπηκόων χωρών/ μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

12)Πόσο ανταποκρίνονται στην αλήθεια δημοσιεύματα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της 27/5/14 σύμφωνα με τα οποία θα αποθηκεύονται στο λιμάνι της Λάρνακας εκτός από εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά.

13)Πόσα φορτηγά και βυτιοφόρα υπολογίζεται ότι θα διακινούνται στη Λάρνακα και από πού θα διέρχονται;

14)Πόσο θα αλλάξει τη μορφή και τη φυσιογνωμία της Λάρνακας ένα ενεργειακό λιμάνι και πως αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Μόνο με την πλήρη και ειλικρινή απάντηση όλων των ερωτημάτων – χωρίς περιστροφές και μισόλογα- θα μπορέσει η Πόλη, οι Αρχές και οι Δημότες να πάρουν σωστή απόφαση.

ΤΟ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

*Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής
Λάρνακας-Αμμοχώστου του Κυπριακού
Κέντρου Μελετών