Τέσσερα επιπλέον χρόνια και μεγαλύτερη ευελιξία δίνει στην τράπεζες η Βασιλεία ΙΙΙ, προκειμένου να δημιουργήσουν προστατευτικά κεφάλαια έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν μέρος των αποθεμάτων τους και να βοηθούν την ανάπτυξη οικονομιών με προβλήματα.Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υπαναχώρηση από το προηγούμενο «δρακόντειο» προσχέδιο για τους νέους κανονισμούς ρευστότητας των τραπεζών παγκοσμίως, πήγε πολύ περισσότερο από ότι υπολόγιζαν οι τράπεζες, καθώς τους επιτρέπει μια ευρύτερη σειρά επιλέξιμων assets.
Οι τράπεζες είχαν παραπονεθεί ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην προθεσμία του Ιανουαρίου 2015 για να συμμορφωθούν με το νέο κανονισμό για το ελάχιστο ποσοστό κατοχής περιουσιακών στοιχείων που είναι εύκολο να πωληθούν, και ο οποίος είχε τεθεί από την Επιτροπή Βασιλείας των τραπεζικών εποπτικών αρχών, και να παράσχουν πίστωση στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.
Το εποπτικό όργανο της Επιτροπής συμφώνησε τελικά να εφαρμόσει σταδιακά τους κανόνες σε τέσσερα χρόνια μετά από το 2015, και να διευρύνει τα assets που μπορούν οι τράπεζες να συμπεριλαμβάνουν στα κεφάλαιά τους, μεταξύ των οποίων και μετοχές αλλά και RMBS, όπως και εταιρικά ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση.
Τα νέα, λιγότερο ρευστοποιήσιμα assets μπορούν να συμπεριληφθούν μόνο μετά από βαρύ discount της αξίας τους, αλλά παρόλα αυτά οι αλλαγές είναι σημαντικές σε σχέση με την προσχέδια εκδοχή των κανόνων, που παρουσιάστηκαν πριν από δύο χρόνια.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία των ρυθμιστικών αρχών, έχουμε ένα πραγματικά ελάχιστο πρότυπο παγκοσμίως για τη ρευστότητα των τραπεζών», δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού οργάνου της Επιτροπής, Mervyn King, που είναι και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας.
Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν εξέπληξαν τους ανακουφισμένους τραπεζίτες, και θα βοηθήσουν να δοθεί ώθηση στην αγορά ενυπόθηκων τίτλων που μαραζώνει μετά από την αμαύρωσή της από την αμερικανική κρίση των subrime, που σήμανε και την έναρξη της κρίσης του 2007-2009.