Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις, πανικό και ανθρωπιστική κρίση προκλήθηκε στην Τρίπολη όταν δεξαμενές πετρελαίου πήραν φωτιά.Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε διεθνή βοήθεια για να σβήσει η φωτιά και κάλεσε τις αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές ομάδες να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην πόλη, ώστε να μπορέσουν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής προστασίας να κατασβέσουν την πυρκαγιά.
Η φωτιά ξέσπασε όταν ρουκέτα έπληξε μία από τις δεξαμενές, η οποία περιέχει 6,6 εκατ. λίτρα καυσίμου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al-Wasat. Η φωτιά επεκτάθηκε και στη δεύτερη δεξαμενή πετρελαίου.
Εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Πετρελαίου (NOC) δήλωσε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και ότι πυροσβέστες έχουν εγκαταλείψει το σημείο, λόγω συγκρούσεων.
Συνολικά, οι δεξαμενές στο χώρο αποθήκευσης αυτόν περιέχουν τουλάχιστον 90 εκατ. λίτρα καυσίμου.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες οι οποίοι ζουν στην περιοχή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω φόβων πως οι δεξαμενές μπορεί να εκραγούν και τόνισε ότι η φωτιά μπορεί να προκαλέσει «ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή».
Ωστόσο, η εκκένωση της περιοχής δεν είναι εύκολη, λόγω της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.
Ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας τονίζει ότι αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να στείλουν αεροπλάνα και μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στην περιοχή.
Μετά την 13η Ιουλίου μια ισλαμιστική παραστρατιωτική ομάδα από την πόλη Μισράτα, 200 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, εμπλέκεται σε συγκρούσεις με μια ομάδα ενόπλων από την βορειοδυτική πόλη Ζιντάν.
Η τελευταία έλεγχε το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια στο αεροδρόμιο αλλά και σε αεροσκάφη, ωθώντας τις αρχές να αναστείλουν τις πτήσεις.
Τουλάχιστον 97 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στη χώρα, σύμφωνα με το BBC.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δυσκολεύεται να επιβάλει την τάξη μετά την ανατροπή του Καντάφι. Η χώρα της βόρειας Αφρικής συνεχίζει να σπαράσσεται από πολιτικές έριδες και λόγω της εξάπλωσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων.