Ο δημοτικός γραμματέας της Λάρνακας μιλάει στη ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ.COM, για τα έργα που πραγματοποιούνται κι εκείνα που σχεδιάζονται προκειμένου η πόλη, να αλλάξει εικόνα και να επιστρέψει στη θάλασσα.
Την παρούσα χρονική στιγμή γίνονται κάποια έργα στη Λάρνακα. Σε τι στάδιο βρίσκονται και ποιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να αναφερθούμε στα έργα που γίνονται στην παραλία Πιαλέ Πασά.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουμε θέσει σαν στόχο, τόσο τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, όσο και το σημερινό, από την πρώτη μέρα της εκλογής του, είναι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Δεν είναι ένα εξωραϊστικό έργο, αλλά ένα έργο ουσίας.
Πρέπει να ξανακερδίσει η Λάρνακα, τη σχέση με τη θάλασσα, την οποία διαχρονικά είχε χάσει, με αποτέλεσμα η πόλη να έχει γυρίσει την πλάτη προς αυτή. Είτε γιατί είχαν χωροθετηθεί στο παραλιακό μέτωπο χρήσεις, οι οποίες ήταν εργοστασιακές, είτε γιατί χρησιμοποιούνταν η θάλασσα για πολλά χρόνια, σαν ένας χώρος για οικονομικές δραστηριότητας, για απόρριψη αποβλήτων, ή για οτιδήποτε άλλο. Το πιο πολύτιμο στοιχείο της πόλης είναι η θάλασσα, δεδομένου ότι είναι παραλιακή πόλη. Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη δουλειά με πολλές μελέτες, ακριβώς για την ανάκτηση του παραλιακού μετώπου.
Και αυτή η δουλειά ορίζεται από την περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών και του διυλιστηρίου, μέχρι την περιοχή νότια των αλυκών. Είναι ένα μέτωπο, που έχει ποικιλία από χρήσεις. Η παραλιακή χρήση, για τους λουόμενους, την αναψυχή και την ψυχαγωγία, όπως είναι η παραλία των Φοινικούδων. Είναι όμως και άλλα κομμάτια, στα οποία πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα έργα. Για ορισμένα, είμαστε στο στάδιο της μελέτης. Σε άλλα, την έχουμε πραγματοποιήσει και είμαστε στο στάδιο της αναζήτησης των στρατηγικών επενδυτών, που θα αναλάβουν την ολοκλήρωση. Σε άλλο έργο έχουμε ήδη ξεκινήσει δουλειές. Η παραλία Πιαλέ Πασά είναι ένα από αυτά τα κομμάτια.
Είναι το παραλιακό μέτωπο, που ξεκινάει από το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας και επεκτείνετε μέχρι την Ακτή Μακένζι. Δεν είναι οδικό έργο, παρ’ όλο που είναι ένας δρόμος. Είναι ένα έργο, που θα φέρει τη θάλασσα και τη συνοικία σε αρμονική συνύπαρξη. Δημιουργούμε χώρους για ποδηλατιστές και πεζόδρομο πάνω στο νερό. Επεκτείνουμε τα πεζοδρόμια και δημιουργούμε πλατειακούς χώρους, σαν μια βεράντα αναψυχής προς τη θάλασσα, με τα κέντρα αναψυχής και λοιπά.
Υπάρχουν σχέδια και για άλλα έργα;
Ναι. Ετοιμάζουμε και δύο άλλα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού. Το κομμάτι των δεξαμενών πετρελαίου και του διυλιστηρίου, που σήμερα είναι το ενεργειακό κέντρο της Κύπρου. Τα διυλιστήρια βεβαίως δεν υπάρχουν σήμερα, υπάρχουν όμως οι δεξαμενές και οι εγκαταστάσεις του υγραερίου. Εκεί φυλάσσονται τα αποθέματα της Κύπρου σε πετρέλαιο, τόσο τα στρατηγικά, όσο και τα λειτουργικά. Όμως, δεν πρέπει να συνεχίσουν χωροθετικά, να υπάρχουν σε αυτό τον τόπο, γιατί είναι μια υψηλού κινδύνου βιομηχανία και επηρεάζει την ορθολογιστική χρήση, τόσο της πόλης όσο και των περιοχών που γειτνιάζουν με αυτή.
Για αυτό το λόγο έχει παρθεί από την κυβέρνηση η απόφαση για την δημιουργία του νέου ενεργειακού κέντρου, στο Βασιλικό, που βρίσκεται έξω από την πόλη. Σ’ αυτή τη περιοχή θα γίνουν οι εγκαταστάσεις για τα στρατηγικά και λειτουργικά αποθέματα, αλλά και για το φυσικό αέριο, που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη. Υπολογίζουμε ότι μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια, πρέπει να ξεκινήσει η αποψίλωση των εγκαταστάσεων εδώ και η μεταφορά τους, στο νέο ενεργειακό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στη Λάρνακα 5 χλμ παραλιακής γης για ανάπλαση. Από τώρα σχεδιάζουμε πως θα εξελιχθεί αυτή η περιοχή.
Γιατί θα ξανακερδίσουμε μια σημαντική περιοχή στην πόλη, σε μέγεθος που μπορεί να στεγάσει τις πιο απαιτητικές χρήσεις. Ποια θα είναι η μορφή της, τουρισμός, αναψυχή, ψυχαγωγία, κατοικία, εμπόριο, θα πρέπει από τώρα να σχεδιάσουμε και είμαστε στη διαδικασία τώρα που θα ξεκινήσει αυτός ο σχεδιασμός. Μετά από αυτή την περιοχή, είναι το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας, τα οποία είναι σημαντικές χρήσεις και αναπτύξεις. Είναι όμως και βιομηχανικές χρήσεις από μια άποψη. Έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και δημιουργούν την δική τους οχληρία. Γι αυτή την περιοχή, είμαστε πιο προχωρημένοι, έχουμε ετοιμάσει το σχέδιο, έχει εγκριθεί και έχει βρεθεί κι ο στρατηγικός επενδυτής. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι σε διαπραγμάτευση μαζί του, για να ξεκινήσει το έργο. Περιλαμβάνει την μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας, που είναι ένα λιμάνι για εμπορικούς σκοπούς, στο κατεξοχήν λιμάνι για κρουαζιερόπλοια κι επιβάτες. Είναι σημαντικό γιατί στη Λάρνακα, βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιο.
Έτσι ενθαρρύνεται αυτό που λέμε «fly and cruise». Δηλαδή, η συνύπαρξη του αεροδρομίου και του λιμανιού κρουαζιέρας στον ίδιο χώρο, όπου ο επιβάτης θα μπορεί να παίρνει το κρουαζιερόπλοιο και να συνεχίζει το ταξίδι του από το ίδιο σημείο, όπως συμβαίνει και σε άλλα λιμάνια στη Μεσόγειο. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη Λάρνακα. Δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και αναπτυξιακή προοπτική. Επίσης η ανάπτυξη της μαρίνας, που είναι η μοναδική αυτή τη στιγμή με δυναμική 450 σκαφών, μεγαλώνει και φτάνει τις 1050 θέσεις με όλες τις εγκαταστάσεις μιας σύγχρονης μαρίνας.
Έτσι η Λάρνακα καθίσταται η μοναδική πόλη στην Κύπρο με μαρίνα, λιμάνι και αεροδρόμιο. Αυτή τη στιγμή, ως ανατολικότερη πόλη, αποτελεί την είσοδο στην Κύπρο από τον έξω κόσμο. Ταυτόχρονα όμως είναι και η είσοδος στην Ευρώπη από τον έξω κόσμο, δεδομένου ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα η Λάρνακα, καθίσταται το ανατολικότερο λιμάνι και αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι σημαντικό, γιατί η Ασία είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή του πλανήτη. Άρα η σημασία για την οικονομία και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η πόλης, ως κόμβος, είναι πολύ σημαντική.
Οι καταστηματάρχες που στέγαζαν τις επιχειρήσεις τους στην παραλία Πιαλέ Πασά, αποζημιώθηκαν; Κι αν ναι τα χρήματα προήλθαν από τον Δήμο ή το Κράτος;
Το έργο της Πιαλέ Πασά, συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποζημιώσεις δεν αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Αποτελούν μέρος της δημοτικής και κρατικής. Άρα, έχουν αποζημιωθεί.
Όσον αφορά το έργο του λιμανιού και της μαρίνας, γνωρίζω ότι ο Δήμαρχος κ. Α. Λουρουτζιάτης, ασχολούνταν από παλιά με αυτό. Ήταν λοιπόν μια ιδέα δική του, ή υπήρχε ούτως η άλλως στα σχέδια του Δήμου;
Το έργο χρονολογείται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα σχέδιο του Δημάρχου. Μπορούμε όμως να πούμε, ότι από τον ρόλο του σαν Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, της Marinaman και από τον προηγούμενο ρόλο του, σαν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου τότε, είχε διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.
Υπήρξε μια πρόταση για επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο από Κινέζουν επενδυτές, που τελικά ακυρώθηκε. Τι συνέβη;
Ακυρώθηκε γιατί οι διαδικασίες επιλογής τους συγκεκριμένου επενδυτή, δεν ήταν στα πλαίσια της νομιμότητας. Εμείς σαν Δημόσιος Οργανισμός, οφείλουμε να τηρούμε το νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων. Οφείλουμε δηλαδή, να είμαστε διάφανοι. Όταν σκοπεύουμε να νοικιάσουμε ένα χώρο να τηρούμε τη νομοθεσία. Να προσφοροδοτούμε το συγκεκριμένο χώρο, να δεχόμαστε τις προσφορές απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, να τις αξιολογούμε και με βάση τα κριτήρια να επιλέγουμε το πιο συμφέρον για την οικονομία. Στη προκειμένη περίπτωση είχε επιλεγεί ένας επενδυτής από την εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, την Hermes και κατά κάποιον τρόπο επιβλήθηκε και στην κυβέρνηση για να συνεχίσει η σύμβαση, κάτι το οποίο ήταν παράνομο.
ΒΙΚΥ ΣΑΡΤΖΗ