Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε καινοτόμο απεικονιστική τεχνική με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, η οποία επιτρέπει τον ευκολότερο εντοπισμό των παθήσεων του εντέρου, άρα και την καλύτερη αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Nanotechnology.
Επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής Τζόναθαν Λάβελ του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ανέπτυξαν ένα διάλυμα το οποίο εμπεριέχει νανοσωματίδια, το οποίο πίνει ο ασθενής. Όταν το υγρό φθάνει στο έντερο, οι γιατροί «φωτίζουν» τα αιωρούμενα νανοσωματίδια με μια αβλαβή δέσμη λέιζερ, πράγμα που καθιστά δυνατή την μη επεμβατική και σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση του οργάνου, καλύτερα από κάθε άλλη μέθοδο.
Το νανοδιάλυμα περιέχει naphthalcyanines, μια οικογένεια χρωστικών χημικών ουσιών, τα μικρά μόρια των οποίων απορροφούν μεγάλες ποσότητες φωτός στο εγγύς υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για την απεικόνιση βιολογικών ιστών με μεγάλη αντίθεση φωτεινότητας.
Για την απεικόνιση του εντέρου σήμερα οι γιατροί βασίζονται στην ακτινογραφία, την μαγνητική τομογραφία και τους υπερήχους. Όμως οι τεχνικές αυτές έχουν αρκετούς περιορισμούς τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και ευκρίνειας, ενώ δεν είναι αποτελεσματικές στην απεικόνιση των κινήσεων του εντέρου σε πραγματικό χρόνο.
Το ανθρώπινο λεπτό έντερο έχει μήκος επτά μέτρων και πάχος δυόμισι εκατοστών, ευρισκόμενο ανάμεσα στο στομάχι και στο παχύ έντερο. Σε αυτό λαμβάνει κυρίως χώρα η πέψη και η απορρόφηση των τροφών και σε αυτό εμφανίζονται συνήθως παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος Crohn και άλλες.
Η επιτυχημένη δοκιμή της νέας διαγνωστικής τεχνικής σε ποντίκια, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες στους ερευνητές ότι σύντομα θα μπορέσουν να την δοκιμάσουν και σε ανθρώπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο καθηγητής Πασχάλης Αλεξανδρίδης, της Σχολής Χημικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο.