Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να καταστείλουν τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως η σκληροπυρηνική θέση του Γερεβάν εμποδίζει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμαϊτζάν έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον αποκλεισμό του μοναδικού δρόμου που παρέχει άμεση πρόσβαση στη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία.
Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να στείλει μια αποστολή στην περιοχή στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Μόσχας, στην οποία είναι μέλος η Αρμενία αλλά όχι και το Αζερμπαϊτζάν.
Όμως η επιμονή του Γερεβάν να περιλάβει καταδίκες της συμπεριφοράς του Αζερμπαϊτζάν αποτέλεσε εμπόδιο.
“Είχαμε δυσκολίες σε σχέση με την κατάσταση στην Αρμενία, όταν οι Αρμένιοι φίλοι μας τόνισαν την ανάγκη να σταλεί μια αποστολή του ΟΣΣΑ στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να διασφαλίσει κάποια σταθερότητα εκεί”, είπε ο Λαβρόφ στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
“Συμφωνήσαμε σε ένα έγγραφο και στις παραμέτρους της αποστολής… αλλά δεν ήταν δυνατό να το δεχθούμε, επειδή η Αρμενία άρχισε να επιμένει πως το έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει μια σκληρή καταδίκη του Αζερμπαϊτζάν”.
Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας, αλλά προσπαθεί επίσης να διατηρεί καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.
Η τελευταία αντιπαράθεση αφορά τον αποκλεισμό του διαδρόμου Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά ελέγχεται από τους Αρμένιους, που αποτελούν και την πλειοψηφία στην περιοχη, με υποστήριξη από την Αρμενία.
Οι Αζέροι λένε πως περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν αποκλείσει τον δρόμο για περισσότερο από ένα μήνα σε μια διαμάχη όπως λένε για παράνομες αρμενικές μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το Γερεβάν λέει πως οι διαδηλωτές υποκινούνται από την κυβέρνηση.
Το αδιέξοδο θεωρείται ως μια δοκιμασία για την ικανότητα της Ρωσίας να ηρεμήσει τις εχθροπραξίες στην πίσω αυλή της.
Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι στην Αρμενία εκφράζουν την οργή τους για την άρνηση της Μόσχας να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική δύναμή της στην περιοχή προκειμένου να θέσει τέλος στον αποκλεισμό, ενώ η Μόσχα επέκρινε τις προσπάθειες της Αρμενίας να βάλει την Ευρωπαϊκή Ένωση κανονίσει μια διευθέτηση.
“Παρά το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι… η Αρμενία προτιμά να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε σήμερα ο Λαβρόφ.
Είπε πως οποιαδήποτε παρουσία της ΕΕ στην περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση του Μπακού θα ήταν αντιπαραγωγική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ