Λάρνακα: Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για απόρριψη TOTAL και ENI

Οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες, σημειωτές, αδειούχοι αχθοφόροι, υπάλληλοι της ΑΛΚ, φρουροί ειδικής φύλαξης και πρώην εργαζόμενοι στις εταιρείες MEDSEV και ENI απήυθυναν σήμερα έκκληση προς την κυβέρνηση και τις αρχές της Λάρνακας όπως καταλήξουν το συντομότερο δυνατό στο σχεδιασμό για το μέλλον του λιμανιού της πόλης.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αρνητική απάντηση που έδωσε τη περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, στο αίτημα των εταιρειών ΤΟΤΑL και ENI για χρήση των εγκαταστάσεων του λιμανιού για περίοδο έξι μηνών και ενός χρόνου αντίστοιχα.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του λιμανιού και με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας από όπου πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας και επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους, στο Δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

Παραδίδοντας το υπόμνημα, η Νάντια Κυρίτση Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ Λάρνακας ευχήθηκε όπως «έστω και μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι απόψεις των εργαζομένων να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τις αρχές της πόλης όσο και από την κυβέρνηση».

Παραλαμβάνοντας το υπόμνημα, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι κατανοεί «την αγωνία που εκφράζει η διαμαρτυρία των εργαζομένων στο λιμάνι» και υποσχέθηκε ότι «το υπόμνημα θα σταλεί σήμερα σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπήρξε μια πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία κατέληξε στο να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας TOTAL».

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σεβαστή. Η δική μου έκκληση και θέση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να μην κλείσουμε την πόρτα στην εταιρεία αλλά να δώσουμε μια ευκαιρία μέσα από μια ολιγόμηνη παράταση να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε τις λειτουργίες, και τα οφέλη για την πόλη μας αλλά λαμβάνοντας υπόψη και γενικότερα θέματα της ενέργειας» είπε.

Σε ερώτηση τι περιμένουν οι εργαζόμενοι από την επίσκεψη τους στο Υπουργείο Μεταφορών, η κυρία Κυρίτση απάντησε πως «αναμένουμε να μας δεχθεί ο Υπουργός και να λάβει υπόψη και αυτή την ομάδα εργαζομένων οι οποίοι εξαρτούν τη διαβίωση τους από το λιμάνι της Λάρνακας. Αναμένουμε να δώσει επίσημα τις σκέψεις και τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για το μέλλον του λιμανιού».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει η αβεβαιότητα για το μέλλον του λιμανιού της Λάρνακας. Υπάρχει κόσμος που διαβιεί από το λιμάνι, που επενδύει στο λιμάνι ενώ υπάρχει και κόσμος όπως και η πόλη που αναμένουν τις αποφάσεις για το τι θα γίνει με το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε εδώ και δεκαετίες να ζούμε με αυτή την αβεβαιότητα».

Σε παρατήρηση ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακαςμ η οποία έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, η κ.Κυρίτση ανέφερε ότι «εμείς αυτό που ζητούμε είναι να λάβουν υπόψη τις απόψεις των εργαζομένων στο λιμάνι της πόλης και να δώσουν επίσημα τις θέσεις τους για το λιμάνι. Να γίνει ένας προγραμματισμός που θα είναι μακροπρόθεσμος και θα ξέρουμε τι είδους λιμάνι θα έχουμε».

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, συνέχισε «πως και ο Δήμος και η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας, είμαστε υπέρ της ενιαίας ανάπτυξης με συμβατές εμπορικές χρήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάποια άλλη άποψη ωστόσο θέλουμε να έχουμε σιγουριά και ασφάλεια στην εργασία μας».

Σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε αντίθεση με την ΠΕΟ, η Νάντια Κυρίτση είπε ότι «η θέση και η άποψη του ΑΚΕΛ είναι σεβαστή, υπάρχουν τα επιχειρήματα τους τα οποία είναι τεκμηριωμένα και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλους. Οι εργαζόμενοι όμως διεκδικούν ζωή για το λιμάνι της Λάρνακας».

Ο Νίκος Κολιαντρής, Επαρχιακός Γραμματέας του Σωματείου Μεταφορών της ΣΕΚ Λάρνακας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μαζί με την πόλη, συναποφασίζοντας θα πρέπει να θέσουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να φύγουν οι εταιρείες από τη Κύπρο χάνοντας έτσι όχι μόνο θέσεις εργασίας αλλά και οικονομικά οφέλη».

Εκτιμούμε, επανέλαβε, ότι «το κράτος μαζί με τη πόλη της Λάρνακας πρέπει να συναποφασίσουν ούτως ώστε να μην τίθεται θέμα ανατροπής ή επιβολής κάποιας απόφασης σε κάποια άλλη».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Χριστοφή, Επαρχιακός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Λάρνακας ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι και επηρεαζόμενοι από την όλη κατάσταση στο λιμάνι της Λάρνακας, διαμαρτυρόμαστε σήμερα και ελπίζουμε έστω και την υστάτη να ληφθούν οι σοφότερες αποφάσεις για να μπορέσει ο κόσμος να πάρει ψωμί στα παιδιά του».

Σε ερώτηση τι θα γίνει από τώρα και στο εξής έχοντας υπόψη ότι οι εταιρείες TOTAL και ENI θέλουν να παραμείνουν στη Λάρνακα, ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης απάντησε πως «είμαστε πάντα σε ανοικτό διάλογο με την κυβέρνηση για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη, πόσο μάλλον για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά την μελλοντική ανάπτυξη και εργασία του λιμανιού».

Στο υπόμνημα τους οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λάρνακας διεκδικούν όπως η αδειοδότηση των εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι της πόλης γίνει από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, νοουμένου όπως αναφέρουν ότι «ικανοποιούνται θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων και των πολιτών».

Καλούν επίσης την κυβέρνηση με τις αρχές της Λάρνακας όπως «καταλήξουν το συντομότερο δυνατό στο νέο σχεδιασμό για το μέλλον του λιμανιού», ενώ ζητούν όπως «οι εργαζόμενοι στο λιμάνι να τηρούνται, μέσω των εκπροσώπων τους, ενήμεροι για τις όποιες αποφάσεις τους αφορούν».

Οι εργαζόμενοι στο υπόμνημα τους θεωρούν τα αιτήματα τους «δίκαια και λογικά» και αναμένουν ανταπόκριση όλων των εμπλεκομένων στη διαμόρφωση των αποφάσεων που αφορούν το λιμάνι της Λάρνακας.