Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μπορεί τελικά να αποδειχθεί σωτήριο για την υγεία. αφού όπως αναφέρουν ερευνητές, μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα της καρδιάς.
Όπως ανέφερε μία καθηγήτρια καρδιολογίας, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.
Η Tammy Dugas, καθηγήτρια του Τμήματος Συγκριτικών Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, πιστεύει ότι μπορεί να βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις.
Αυτή δεν είναι η μόνη πρόσφατη περίπτωση που τα οφέλη του αλκοόλ επαινούνται από την επιστημονική κοινότητα: Μια νέα μελέτη που γράφτηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ αναφέρει ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του εγκεφάλου να απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες, παρέχοντάς του έτσι έναν αποτελεσματικό καθαρισμό.
Όμως η Dugas δεν συνιστά να πίνουμε περισσότερο κόκκινο κρασί για να θεραπεύσουμε τις καρδιακές παθήσεις: προτείνει την ενσωμάτωση των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί στη διαδικασία αγγειοπλαστικής, μια τακτική που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τους πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις.
Η αγγειοπλαστική (γνωστή και ως «μπαλονάκι») είναι η επέμβαση με την οποία διευρύνεται η στενότητα των στεφανιαίων αρτηριών ή γίνεται η διάνοιξή τους όταν έχουν μπλοκαριστεί. Οι χειρουργοί καρδιολόγοι το κάνουν αυτό εισάγοντας και φουσκώνοντας ένα μικρό μπαλόνι μέσα στην αρτηρία, το οποίο συχνά περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα (stent) στο αιμοφόρο αγγείο.
Η Δρ Dugas παρατήρησε ότι τα stent μπορούν συχνά να προκαλέσουν εκ νέου στενότητα της αρτηρίας αργότερα, γι ‘αυτό και εργάζεται σε έναν νέο τύπο stent που δεν αποβαίνει επιβλαβής μακροπρόθεσμα.
Τα πλεονεκτήματα των αντιοξειδωτικών στο κόκκινο κρασί έχουν εντοπιστεί εδώ και καιρό από την ερευνητική κοινότητα. Ωστόσο, η Δρ Dugas ανακάλυψε έναν νέο τρόπο για να τα χρησιμοποιήσει: αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου stent που απελευθερώνει δύο αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, στο αίμα: τη ρεσβερατρόλη και την κουερσετίνη (ή κερκετίνη). Με τον τρόπο αυτό πιστεύει ότι η θεραπεία θα βελτιωθεί, θα αποφευχθεί η δημιουργία νέων θρόμβων και θα μειωθεί η φλεγμονή.
«Με την προσθήκη των αντιοξειδωτικών του κόκκινου κρασιού κατά τη διάρκεια της συμβατικής αγγειοπλαστικής, μπορεί να είναι καταστεί δυνατό να αποφευχθεί η συσσώρευση υπερβολικού ιστού με συνέπεια το αιμοφόρο αγγείο να στενεύσει ξανά, καθώς θεραπεύεται», εξήγησε η Δρ. Dugas.