«Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες, στους παρατηρητές και στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (2%). Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στην παρούσα συγκυρία», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ από το βήμα συνεδρίου στην Μπανγκόκ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να παραμείνουν σταθερές και ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα. «Δεδομένης αυτής της εξαιρετικής αβεβαιότητας, αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε στην πραγματικότητα νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες, ώστε αυτές οι προσδοκίες να παραμείνουν προσηλωμένες στον στόχο», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου, και όπου οι αξιωματούχοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά) ή θα κατεβάσουν ρυθμούς αυξάνοντας μόνο κατά 0,5% τα επιτόκια. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφοδοτούν ελπίδες τη δεύτερη επιλογή, καθώς η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι Κριστίν Λαγκάρντ είχει δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εκπλαγεί αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει κορυφωθεί, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων δεν πλησιάζει στο τέλος της.
Από την Μπανγκόκ η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν αβέβαιες για κάποιο χρονικό διάστημα. «Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στην οποία χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μας», είπε. Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η ανοδις του δολαρίου έχει μικρότερο αντίκτυπο στη Ζώνη του Ευρώ σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες.
Για την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου η κ. Λαγκάρντ σημείωσε, «Προφανώς παρακολουθούμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και ειδικότερα παρακολουθούμε στενά την ανατίμηση του δολαρίου».
Η Λαγκάρντ είπε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται που είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη (temporary, targeted and tailored) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση.
«Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά (three Ts) μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των ενεργειακών σοκ και να θέσουν ένα ανώτατο όριο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε οικονομίες με περιορισμένη προσφορά μπορεί να να καταστήσουν αναγκαία μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από αυτή του χρειάζεται και δυστυχώς, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των χωρών της Ζώνης του ευρώ δείχνουν να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».