Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Κώστας Κουμής παρουσίασε τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ για το 2015, εκφράστηκαν ανησυχίες από πλευράς κομμάτων αναφορικά με το λειτουργικό πρόβλημα που δημιουργείται στον ΚΟΤ μετά και την απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού να τερματίσει το συμβόλαιο του Γενικού Διευθυντή Μάριου Χαννίδη.
Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για το “λειτουργικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη διοίκηση του Οργανισμού, καθώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε κατά πόσον έχει παυθεί ο Γενικός Διευθυντής ή και όταν και αν επικυρωθεί ο τερματισμός της εργοδότησης του θα αναπληρωθεί το κενό με το διορισμό κάποιου άλλου Γενικού Διευθυντή”.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο τερματισμός ενδεχομένως να είναι παράνομος, προσθέτοντας ότι αυτό θα αξιολογηθεί και θα αποφασιστεί από τα αρμόδια σώματα και ίσως να είναι ζήτημα που θα καταλήξει στα δικαστήρια.
“Όμως το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή θητεία εκδιώκεται ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, γεννά πολλά ερωτηματικά και μας δημιουργεί πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς σε σχέση με τη διοίκηση του οργανισμού”, είπε.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα επαναλαμβάνεται, αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι που ο ΚΟΤ δεν μπορεί να βρει ένα Γενικό Διευθυντή που να μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του αξιώματος.
Την ίδια ώρα εξέφρασε ανησυχία γιατί όπως είπε υπάρχει αύξηση στην τουριστική προσέλευση και, παράλληλα, μείωση εσόδων.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα κατάφερε πέρσι να έχει επίπεδα ρεκόρ σε ό,τι αφορά την προσέλευση τουριστών και ένας από τους βασικούς λόγους που είχε αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα είναι η μείωση των μισθών και του κόστους που κατέστησαν το ελληνικό τουριστικό προϊόν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.
“Στην Κύπρο έχουμε παρόμοιες αν όχι και περισσότερες μειώσεις σε μισθούς, δεν βλέπουμε όμως την ίδια αύξηση σε ό,τι αφορά την προσέλευση τουριστών και στα έσοδα” είπε.
Το τουριστικό μας προϊόν είναι “γερασμένο και μη ανταγωνιστικό” και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει, σημείωσε.
Από πλευράς ΑΚΕΛ ο βουλευτής Κώστας Κώστα τόνισε τη διαφωνία και την έντονη αντίθεση του ΑΚΕΛ “στην οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του ρόλου, του σκοπού και των αρμοδιοτήτων του ΚΟΤ”.
Όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε ώστε ο ΚΟΤ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του, να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί και όχι “να τον αποδυναμώσουμε προς όφελος πιθανόν ιδιωτικών συμφερόντων”, είπε.
Εξέφρασε δε ανησυχία γιατί, όπως ανέφερε, ενώ μέχρι σήμερα ο ΚΟΤ εκπονούσε τη εθνική στρατηγική τουρισμού, για την περίοδο 2015-2020 “ακούγονται φωνές από μέρους της Κυβέρνησης για εκπόνησή της από το Γραφείο Προγραμματισμού”, αλλά και για “όσα ακούγονται τελευταία ότι η Τρόικα προτείνει αναβάθμιση συντονιστικών οργάνων στα οποία συμμετέχουν κάποιοι φορείς τουρισμού, όπως οι ξενοδόχοι, ώστε να συναποφασίζουν για τα θέματα στρατηγικής με τον ΚΟΤ και όχι να αποφασίζει ο ΚΟΤ κατόπιν διαβούλευσης”.
Ο κ. Κώστα είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ ζήτησε από τον ΚΟΤ να επιμηκύνει με ενέργειες την τουριστική περίοδο, να προχωρήσει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να καταπολεμήσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος και να προχωρήσει με πιο ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει τον Οργανισμό.