Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα αίτημα της Κύπρου για μεταφορά κονδυλίων των διαθρωτικών ταμείων ύψους 21 εκατ. ευρώ από τομείς με χαμηλή απορρόφηση σε τομείς που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Κυρίως θα στραφούν σε ΜΜΕ και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, σήμερα ενέκρινε ένα σχέδιο επαναπρογραμματισμού που θα συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης στην Κύπρο και στην ενίσχυση του αντίκτυπου των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ στη χώρα.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι αυτή ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθήσει και άλλος επαναπογραμματισμός, ώστε η Κύπρος να μην χάσει ούτε ένα ευρώ από τα 600 εκατ. που δικαιούται για την περίοδο 2007-2013.
Η απόφαση για αναδιανομή ποσού ύψους 21 εκατ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία έχει σκοπό να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση και να εξασφαλίσει την ταχύτερη εφαρμογή των διαθέσιμων επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων.
Η αναθεώρηση αυτή είχε ζητηθεί από την Κύπρο στις αρχές του τρέχοντος έτους και έλαβε πρόσθετη πολιτική ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την απόφαση, κονδύλια από τομείς περιφερειακής πολιτικής με χαμηλότερη απόδοση θα επαναπροσανατολιστούν σε τομείς στους οποίους τα κονδύλια είναι πιθανό να έχουν, βραχυπρόθεσμα, μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
«Η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει την Κύπρο να αντεπεξέλθει σε αυτή την κρίση και να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα με τη χρήση των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ κατά τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο- σε τομείς που θα συμβάλουν στις προσπάθειες της χώρας για προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ιδίως των ΜΜΕ», ανέφερε ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις κυπριακές Αρχές και βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από την παρούσα κρίση»,πρόσθεσε ο Αυστριακός Επίτροπος.
Κονδύλια ύψους 11 εκατ. ευρώ περίπου θα ανακατανεμηθούν για υποστήριξη έργων για τις ΜΜΕ (8,5 εκατ. ευρώ) και για μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων (2,5 εκατ. ευρώ). Εξάλλου, άλλα 10 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν σε έργα για την αναγέννηση αστικών και αγροτικών περιοχών.
Η απόφαση για διοχέτευση των κονδυλίων από έναν τομέα σε άλλον οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην Κύπρο κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά έχει επίσης ως στόχο να αντισταθμίσει τη βραδύτερη πρόοδο της υλοποίησης σε ορισμένους τομείς επενδύσεων, αναφέρει η Επιτροπή.
Οι κυριότερες τροποποιήσεις που προωθούνται:
-Μεταφορά 21 εκατ. ευρώ από τον τομέα «Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία» στους τομείς «Παραγωγικό περιβάλλον» και «Αναγέννηση αστικών και αγροτικών περιοχών».
-Προώθηση πολλά υποσχόμενων συμπληρωματικών έργων, κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της καινοτομίας (αξίας 9 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο του τομέα «Κοινωνία της γνώσης και καινοτομία».
-Προτεραιότητα σε ορισμένα μεγάλα έργα, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν το σύστημα αποχέτευσης του συμπλέγματος Κοκκινοχωριών και ο κάθετος δρόμος που θα συνδέσει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού–Πάφου, όπου τα κονδύλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
«Μεγάλα έργα» χαρακτηρίζονται έργα των οποίων η συνολική επένδυση (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και, ως εκ τούτου, υπόκεινται σε ειδική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ άλλα είδη έργων εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
Η παρούσα πρόταση δεν τροποποιεί τις συνολικές χορηγήσεις του προγράμματος, το ποσοστό συνεισφοράς της ΕΕ ούτε τις ετήσιες δημοσιονομικές αναλήψεις υποχρεώσεων του προγράμματος. Η συνολική χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί στην Κύπρο βάσει της πολιτικής συνοχής ήταν μεγαλύτερη των 600 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2007-2013.