Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Yπουργός Άμυνας της Μάλτας Δρ. Michael Farrugia.
Ο κ. Farrugia έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας κ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ όπου πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπιών των δύο Υπουργείων.
Επισυνάπτονται αυτούσιες οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και του Yπουργού Άμυνας της Mάλτας Δρ. Michael Farrugia.
Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη:
«Είχα σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να υποδεχθώ τον ομόλογο μου, φίλο Υπουργό της Μάλτας Δρ. Michael Farrugia, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Μαλτέζου Υπουργού Άμυνας στην Κύπρο.
Θα ήθελα, λοιπόν, να τον ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία του, η οποία καταδεικνύει τη βούληση μας να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας και να μετουσιώσουμε σε αμοιβαία επωφελείς πολιτικές τους στενούς δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες μας. Δεσμούς παραδοσιακής φιλίας που έχουν οικοδομηθεί στη βάση κοινών αρχών και αξιών αλλά και που ενισχύονται σήμερα μέσα από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
Την ίδια ώρα, Κύπρος και Μάλτα, ως δύο Μεσογειακές χώρες, που αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και απειλές, συνεργαζόμαστε για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων.
Βασική μας επιδίωξη η προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης. Θέλουμε να καταστήσουμε τη Μεσόγειο μια ζώνη συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Γι’ αυτό και εργαζόμαστε από κοινού σε διάφορα προγράμματα. Γι’ αυτό και συζητήσαμε σήμερα την προοπτική της συνεργασίας των Μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας MED7, και στον τομέα της άμυνας. Σήμερα ειρήσθω εν παρόδω συνέρχεται το MED7 Groupστη Ρώμη σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.
Κοινός στόχος μας αποτελεί η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε ως Μεσογειακά κράτη, όπως το μεταναστευτικό, η παράνομη διακίνηση όπλων, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία, η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια.
Αναφέρθηκα, με την ευκαιρία αυτή, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στο περιφερειακό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, με τις διάφορες φίλες γειτονικές χώρες. Με διμερείς αλλά και τριμερείς συνεργασίες που διαμορφώνουν ένα πλέγμα κοινών συμφερόντων, κοινών πολιτικών και κοινών μηχανισμών που προάγουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και ανάπτυξη στην ταραγμένη αυτή περιοχή, ενόψει και των σημαντικών ενεργειακών προοπτικών για την Ανατολική Μεσόγειο. Ενεργειακών προοπτικών που έχουν στρατηγική σημασία και για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης.
Μέσα από το διάλογο, τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας, μέσα από μια θετική ατζέντα σε διάφορους τομείς πολιτικής, θα πρέπει να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα μας επιτρέψει να γεφυρώσουμε συμφέροντα και να ενώσουμε δυνάμεις με όλες τις χώρες ανάμεσα στις δύο όχθες της Μεσογείου.
Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μαζί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την προαγωγή μιας ολοκληρωμένης περιεκτικής προσέγγισης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη συνδυασμού μέτρων που θα προωθούν την ασφάλεια αλλά και την ανάπτυξη στην περιφέρεια της Ε.Ε..
Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε όλο το φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και να πάρουμε αποφάσεις που θέτουν το πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης συνεργασίας σε τομείς όπως η ναυτική συνεργασία και η επιτήρηση στην Μεσόγειο, η έρευνα-διάσωση, η εκπαίδευση σε επίπεδο ακαδημιών και οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
Είχα, ασφαλώς, την ευκαιρία, να ενημερώσω το φίλο Υπουργό και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να επαναλάβω τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης που θα τερματίζει τον μεγαλύτερο ιστορικό και πολιτικό αναχρονισμό που συνεχίζει να συντελείται, δυστυχώς, ακόμα στην Ευρώπη, με την παράνομη κατοχή εδαφών και τη βίαιη διαίρεση μιας χώρας μέλους της Ε.Ε.. χώρας. Μιας λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο, κατοχυρώνοντας πλήρως τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, μέσα στο πλαίσιο που ορίζει και εγγυάται η ίδια η Ε.Ε., μακριά από ξένες κηδεμονίες ή εγγυήσεις.
Θα ήθελα για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου για την παρουσία σήμερα εδώ του φίλου Υπουργού, σε μια επίσκεψη που μας δίνει τη δυνατότητα να χαράξουμε νέους ορίζοντες στη μεταξύ μας συνεργασία».
Δήλωση Υπουργού Άμυναςτης Mάλτας Δρ. Michael Farrugia
«Αρχικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Μάλτα εκτιμά την εξαιρετική της συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι δύο χώρες μοιράζονται μια πλούσια ιστορία και μπορούν να προσβλέπουν σε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στους επόμενους μήνες και χρόνια. Συγκεκριμένα, η συνάντησή μου με τον Υπουργό Άμυνας, κ. Χριστόφορο Φωκαϊδη, μας έχει φέρει πιο κοντά στο πολιτικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, επικεντρωθήκαμε βεβαίως στην κατάσταση στη Μεσόγειο, κυρίως όσον αφορά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αστάθεια, που δυστυχώς χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συζητήσει ορισμένα θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.
Ωστόσο, εξετάσαμε και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εργαστούμε για την αντιμετώπιση δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, καθώς επίσης και τρόπους ενίσχυσης της θαλάσσιας ασφάλειας. Τέλος, συζητήσαμε τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της άμυνας της ΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά που έχουν επηρεάσει ορισμένα Κράτη – Μέλη της ΕΕ, η Μάλτα πιστεύει ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωτίστης σημασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, η Μάλτα θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ευέλικτη ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και τις εθνικές ιδιαιτερότητες των Κρατών – Μελών.
Ειδικότερα, η Μάλτα πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απειλές μεταβάλλονται και πολλαπλασιάζονται συνεχώς.
Πιστεύω ότι τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος επικεντρώνονται σταθερά στην άμυνα και στην εθνική τους ασφάλεια, ειδικότερα σε ο, τι αφορά τον αυστηρό έλεγχο των εξωτερικών τους συνόρων, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις από διεθνή εγκληματικά δίκτυα και μεταναστευτικές ροές, καθώς και την ανάγκη για βελτίωση της θαλάσσιας επιτήρησης και για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Από την πλευρά της Μάλτας, τόνισα ότι θα συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα, για εξεύρεση τρόπων και μέσων εξάλειψης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Ειδικότερα, η Μάλτα θα συνεχίσει να επιμένει στην υποχρεωτική κατανομή ευθυνών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησα επίσης με τον Υπουργό Φωκαϊδη, τη δυνατότητα εξεύρεσης ευκαιριών διμερούς συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ιδίως σε τομείς έρευνας και διάσωσης, εκπαίδευσης σε επίπεδο στρατιωτικών ακαδημιών και κοινής διάθεσης δυνάμεων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη.
Τέλος, πιστεύω ακράδαντα ότι τέτοιες διμερείς συναντήσεις είναι εποικοδομητικές, καθότι παρέχουν μια πλατφόρμα συζήτησης πρακτικών μεθόδων, για τον καλύτερο συντονισμό και κοινή δράση μεταξύ χωρών που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, σε πραγματικό χρόνο τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».
Ακολούθως ο κ. Farrugia επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου κατάθεσε στεφάνι, καθώς επίσης και το Παρατηρητήριο «ΣΙΑΚΟΛΑ» στην οδό Λήδρας.
Το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λευκωσίας.
Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα ενώ κατά την αυριανή μέρα θα επισκεφθεί την Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.