Κλεάνθους: Έχουμε ουσιαστικές πολιτικές διαφορές με τα κόμματα του κέντρου στο εθνικό ζήτημα

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, υπογραμμίζει ότι όποιες συνεργασίες των κεντρώων κομμάτων στις βουλευτικές δεν μπορεί να περιορίζεται σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε δημοσίους λόγους χωρίς περιεχόμενο, αλλά σε θέσεις αρχών στα βασικά ζητήματα.

Ξεκάθαρος ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης σε παρέμβασή του στον ΣΠΟΡ FM 95 και την εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων», όσον αφορά την πρόσκληση ΔΗΚΟ που προανήγγειλε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου για συνεργασία στις βουλευτικές εκλογές του 2026. «Η θέση μας στην Δημοκρατική Παράταξη είναι ξεκάθαρη: δεν έχουμε καμία απολύτως διάσταση με τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως μέρος του Κέντρου, καθώς μας ενώνουν κοινές αγωνίες, αξίες και οράματα για την Κύπρο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ουσιαστικές πολιτικές διαφορές που υφίστανται με τα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου», κυρίως ως προς τις θέσεις τους για το Κυπριακό, την οικονομία, την υγεία, την εργασία και άλλα σοβαρά ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης», τόνισε εμφαντικά ο Μαρίνος Κλεάνθους.

Παραδείγματος χάρη, η θέση μας στο Κυπριακό είναι σαφής και συνεπής, υπογράμμισε ο κύριος Κλεάνθους. «Αποδεχόμαστε το Πλαίσιο Γκουτέρες, με όλες τις θετικές και αρνητικές του πτυχές. Θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν, δηλαδή από το Κραν Μοντανά. Αυτή η στάση δεν είναι μια απλή δήλωση πρόθεσης, αλλά μια στρατηγική επιλογή που στηρίζεται στην ανάγκη να παραμείνει ζωντανή η προοπτική μιας λύσης», δήλωσε.

Δυστυχώς, όπως είπε, τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, και συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, δεν υιοθετούν αυτή την ξεκάθαρη στάση.

Ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, υπογράμμισε ότι η Παράταξη δεν μπορεί «να συμφωνήσει σε απλές και αόριστες προθέσεις συνεργασίας. Το σημαντικό είναι οι πολιτικές θέσεις και οι αρχές που θα θεμελιώνουν κάθε συνεργασία. Δεν μπορούμε να χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε ασάφειες ή ετεροβαρείς συμβιβασμούς στο κρίσιμο εθνικό ζήτημα του Κυπριακού και άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», υπογράμμισε.

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Κλεάνθους, η ηγεσία των κομμάτων του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» δεν εκφράζει πλέον πραγματικά κεντρώες, προοδευτικές και ρεαλιστικές πολιτικές. Αντιθέτως, ορισμένοι βουλευτές ζητούν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, ενώ άλλοι στοχοποιούν και προσβάλλουν πολίτες που επισκέπτονται την κατεχόμενη γη μας. Αυτές οι πρακτικές δεν εκπροσωπούν το Κέντρο και υπονομεύουν τις προοπτικές για διάλογο, σύνθεση και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Πανίκου Λεωνίδου για κοινή κάθοδο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ο Μαρίνoς Κλεάνθους ανέδειξε ένα κρίσιμο ερώτημα: Εφόσον συμφωνούμε στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν και στην αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες, γιατί να μην είναι υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ αφού με αυτές τις θέσεις σήμερα δεν συμφωνεί το ΔΗΚΟ; Αυτό εγείρει το θέμα της πολιτικής συνέπειας και της καθαρής ταυτότητας, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κύριο Κλεάνθους, η συζήτηση για τις συνεργασίες πρέπει να προχωρά με βάση τις κοινές θέσεις για την Κύπρο του αύριο: ενωμένη, ειρηνική, ευρωπαϊκή, με σεβασμό και προστασία της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. «Δεν μπορεί να περιορίζεται σε εκλογικές σκοπιμότητες ή σε δημοσίους λόγους χωρίς περιεχόμενο», κατέληξε.