Αν συνεχιστούν αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δοθούν δημόσια τα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αυστηρότατο διάβημα προς τον κ. Άιντε για τα όσα αναφέρει δημόσια σε σχέση με τους λόγους που οδηγηθήκαμε σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά.
Μάλιστα, μέσα από πολύ συγκεκριμένες, πολλές ερωτήσεις που έθεσε στον κ. Άιντε για την κάθε συνάντηση που έγινε στην Ελβετία και τις απαντήσεις που πήρε, επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη μέρα είχαμε αναφέρει, ότι ο λόγος αποτυχίας των συζητήσεων στο Κραν Μοντανά ήταν η εμμονή της Τουρκίας για συνέχιση εγγυητικών δικαιωμάτων, παρεμβατικού δικαιώματος στην Κύπρο και μόνιμης παρουσίας τουρκικού στρατού.
Αν συνεχιστούν αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να δοθούν δημόσια τα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Άιντε επέμεινε σε δηλώσεις του ενωρίτερα σήμερα ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι εγγυήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απάντηση είναι ότι: αν υπάρξει εμμονή σε τέτοιες θέσεις, για τις οι οποίες – μέσα από τις απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις του Προέδρου δεν επιβεβαιώνεται αυτή η προσέγγιση, αλλά ακριβώς επιβεβαιώνεται ότι ήταν η θέση της Τουρκίας – τότε θα πρέπει δημόσια πλέον να δοθούν τα πρακτικά για να γνωρίζει ο καθένας το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά.
Αλίμονο, αν υπάρχει Κύπριος πολιτικός που θα είχε πετύχει τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και δεν θα αποδεχόταν μια τέτοια διευθέτηση. Δεν θεωρώ κανείς μας να πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα αν κάποιος Κύπριος πολιτικός έφτανε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς αν ο κ. Άιντε έχει προειδοποιηθεί για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, αν χρειαστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ανέφερε πολύ ξεκάθαρα. Δεν είναι θέμα απειλής, είναι θέμα να γνωρίζει ο κυπριακός λαός ακριβώς. Και όταν λέω ο κυπριακός λαός εννοώ και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά».
Σε ερώτηση αν ο ρόλος του κ. Άιντε τερματίζεται μετά από τα τελευταία γεγονότα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω τους σχεδιασμούς του κ. Άιντε. Στο παρελθόν, είχε αναφέρει στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα είναι υποψήφιος στη Νορβηγία. Δεν είναι ένα θέμα που συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Άιντε».
ρωτηθείς αν ο κ. Άιντε πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε να δούμε κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις τις αμέσως επόμενες μέρες και αναλόγως θα υπάρξει και πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση».
Κληθείς να πει κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις αφορούν στο περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ και το πώς αυτό θα ετοιμαστεί από τον κ. Άιντε, ο Εκπρόσωπος απάντησε «και όχι μόνον».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες εκ νέου με τον κ. Άιντε, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχει αναφερθεί σε τυχόν νέα επιστροφή του στην Κύπρο».
Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μετά από συζήτηση τεσσάρων και πλέον ωρών άρχισε να καταγράφει αυτή τη στρατηγική συμφωνία που όλοι ευελπιστούσαν να πετύχουν στην Ελβετία, μετά από την πρώτη αναφορά σε σχέση με τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, υπήρξε αντίδραση από τον κ. Τσαβούσογλου. Και ήταν πολλοί στο δείπνο οι οποίοι άκουσαν την αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα».
Κληθείς να πει πώς βλέπει η Κυβέρνηση το μέλλον του διαλόγου με αυτά τα δεδομένα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά δεν οδηγήθηκαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για ένα πολύ – πολύ συγκεκριμένο λόγο: την εμμονή της Τουρκίας στις συγκεκριμένες θέσεις που σας ανέφερα.
Για να μπορεί να ξεκινήσει μια προσπάθεια που να προσδοκούμε να έχει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των αιτιών που οδήγησαν σε ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά».
Πρόσθεσε ότι «πρέπει η Τουρκία να αποδεχθεί να μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό που και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών έχει πει: σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυήσεις από τις όποιες τρίτες χώρες».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάτι το φθινόπωρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή. Η θέση μας είναι αυτή που μόλις έχω περιγράψει».