Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι βλάπτουν την εικόνα της Τουρκίας.
Ορισμένα διεθνή MME προσπαθούν να βλάψουν την εικόνα της Τουρκίας, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί, δήλωσε Αχμέτ Νταβούτογλου την Τετάρτη στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Türk και ανέφερε ότι η ανάγνωση του επεισοδίων θα πρέπει να επιχειρείται με μεγαλύτερη ακρίβεια.
«Η κάλυψη των διαδηλώσεων στο Ταξίμ, από τα διεθνή ΜΜΕ γίνεται με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην ένταση των επεισοδίων στη χώρα. Θα πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για παραλογισμό» δήλωσε, προσθέτοντας: «Γνωρίζω τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ μεταδίδουν τις δολοφονίες στη Συρία. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ίδια Μέσα μεταδίδουν τις διαμαρτυρίες στο Ταξίμ, ζωντανά, χωρίς διαφημίσεις, ενώ δεν έδωσαν επαρκή προσοχή στις σφαγές στην πόλη Μπανιάς».
Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ είπε ότι μόνο ένα νέο Σύνταγμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εικόνας της Τουρκίας, αναφέροντας μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο Σύνταγμα μέσα σε 15 ημέρες.
«Έχουν ήδη περάσει 17 ημέρες (από τότε που ξέσπασαν τα επεισόδια στο Ταξίμ). Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια απίστευτη εκστρατεία. Αυτές οι εξελίξεις έχουν πλήξει την εικόνα της Τουρκίας. Το νέο Σύνταγμα είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτήν την εκστρατεία, η οποία παρουσιάζει την Τουρκία ως μία χώρα με τεχνητή δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα σε κίνδυνο», ανέφερε Τζεμίλ Τσιτσέκ, σε ομιλία που πραγματοποίησε στον Οργανισμό Διεθνών Στρατηγικών Ερευνών, ένα think-tank που εδρεύει στην Άγκυρα.
«Αν μπορέσουμε να συντάξουμε ένα νέο Σύνταγμα, θα μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε ούτε τη δημοκρατία ούτε το ρεπουμπλικανισμό», τόνισε.
«Εάν τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα καταφέρουν να συντάξουν ένα νέο κείμενο, οι διαδηλωτές στο Ταξίμ και αλλού, θα πρέπει να το σεβαστούν» είπε.
«Αποδώστε το στην αισιοδοξία μου, αλλά είμαι της γνώμης ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα κείμενο μέσα σε 15 ημέρες», δήλωσε ο Τσιτσέκ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η τετραμελής κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να παρακάμψει διατάξεις που αφορούν το προεδρικό σύστημα και να εστιάσει σε αυτές που είναι ανεξάρτητες από την προοπτική εγκαθίδρυσής του.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε διατάξεις που είναι ανεξάρτητες με το προεδρικό σύστημα. Για παράδειγμα, διατάξεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ελευθερίες, τις αρμοδιότητες του δικαστικού σώματος, ακόμα και μερικές διατάξεις για τις αρμοδιότητες της νομοθετικής εξουσίας θα μπορούσαν να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν εάν η επιτροπή εντείνει τους ρυθμούς εργασιών της» είπε.