Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του μεσολαβητή που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, ο ρόλος του Επιτρόπου θα έπρεπε να είχε καθοριστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προνοεί ότι οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για διορισμό διαμεσολαβητή, προκειμένου να υποβοηθήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των πιστωτικών διευκολύνσεων του οφειλέτη μέχρι του ποσού των €350.000 που εξασφαλίζονται με υποθήκη την κύρια κατοικία του, όπως επίσης και σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτου αξίας μέχρι €350.000, το οποίο χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
Ακόμα με βάση την εισηγητική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών, «με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, διαμορφώνεται δίκτυο προστασίας της κύριας κατοικίας βιώσιμων οφειλετών, δεδομένου ότι το εν λόγω ακίνητο είναι ενυπόθηκη εξασφάλιση των υπό αναδιάρθρωση πιστωτικών διευκολύνσεων».
«Η κύρια αρμοδιότητα», αναφέρεται, «που ανατίθεται στον εν λόγω Επίτροπο με την άνω τροποποίηση είναι να διορίζει, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης σε αυτόν, διαμεσολαβητή από εγκεκριμένο κατάλογο διαμεσολαβητών, ο οποίος θα διαμεσολαβήσει μεταξύ οφειλέτη και χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για επίτευξη δίκαιης και λογικής αναδιάρθρωσης, κοινά αποδεκτής από τα δύο μέρη».
«Προς αυτό το σκοπό, το παρόν νομοσχέδιο επιβάλλει σε αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα την υποχρεωτική συμμετοχή σε διαδικασία διαμεσολάβησης, εφόσον η χρήση αυτής της διαδικασίας απαιτείται από τον οφειλέτη», προστίθεται.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως η υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος «υπόκειται σε συγκεκριμένη προθεσμία, με την εκπνοή της οποίας και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της διαμεσολάβησης, είναι πλέον απρόσκοπτη η πρόσβαση στη δικαιοσύνη, οποιουδήποτε μέρους, περιλαμβανομένου του αδειοδοτημένου πιστωτικού ιδρύματος, με σκοπό τη λήψη μέτρων για την τυχόν κατάσχεση της ακίνητης ιδιοκτησίας και δη της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, ως μέτρο αποζημίωσης του αδειοδοτημένου πιστωτικού έναντι της αφερεγγυότητας του οφειλέτη».