Καρογιάν: Λέμε “όχι” στον βάρβαρο και ωμό εκβιασμό

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν  χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων «ωμό εκβιασμό, ένα εκβιασμό που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους… απέναντι στις αποφάσεις που εκβιάστηκαν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στο Eurogroup, το ΔΗΚΟ τοποθετείται ξεκάθαρα και εισηγείται την κατηγορηματική απόρριψή τους».

Ο κ. Καρογιά εξήγησε ότι «το ‘όχι’ μας δεν σημαίνει ‘ναι’ στη διαιώνιση των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου αλλά σημαίνει ‘όχι’ στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης…  η πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση και ούτε λάθη δικαιολογούνται, ούτε ολιγωρίες επιτρέπονται και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε».

Στην παρέμβασή του ο κ. Καρογιάν είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα», «έχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής ηθικής και συνιστά απερισκεψία, αλλά και ωμό εκβιασμό… Είναι πρωτοφανή αυτά που μας ζητούν. Είναι υστερόβουλα. Είναι άδικα και προδίδουν μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη εκδικητική διάθεση».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρόσθεσε …«δεν θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες, όμως, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ότι η Ευρωζώνη, αλλά και ολόκληρο το οικοδόμημα της ΕΕ οδηγούνται σε κατάρρευση, αν αυτά που βίωσε η Κύπρος το βράδυ της Παρασκευής στο Eurogroup, θεμελιώσουν τις αρχές της ΕΕ στη πάρα-πέρα πορεία της… απέναντι, στην Ευρώπη των εκβιασμών, εμείς πρέπει να επιμείνουμε στην Ευρώπη της αλληλεγγύης ενώ απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των κρατών-μελών, εμείς επιμένουμε στην Ευρώπη της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».

Πρόσθεσε ότι «η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε σήμερα δεν θέλουμε να είναι μόνο κυπριακή, θέλουμε να είναι Ευρωπαϊκή, τη θέλουμε στρατηγική απάντηση σε ένα υπαρξιακό δίλημμα… το δίλημμα είναι το κατά πόσον θα βγούμε από την κρίση διατηρώντας τις σταθερές και τις αξίες που θα μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη ή θα ισοπεδώσουμε κάθε κανονιστικό πλαίσιο και κεκτημένο για να μπούμε σε μια ακόμα βαθύτερη κρίση, που θα είναι η κρίση αξιοπιστίας ολόκληρης της ΕΕ»;

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να θωρακίσουμε την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία με έκτακτες νομοθεσίες, που να μας επιτρέπουν να δράσουμε στη βάση της νομιμότητας… ένα άλλο βασικό προαπαιτούμενο είναι η αναγκαία πολιτική βούληση και η στοχοπροσήλωση στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της πατρίδας και τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας».

Και κατέληξε λέγοντας ότι  «πρέπει επίσης να αποτραπούν συνθήκες πανικού και κοινωνικής αναταραχής… ο λαός καλείται να εμπιστευθεί τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του και να συνταχθεί στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη διαφύλαξη των δικαίων της πατρίδας μας και των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας».