Με συγκρατημένη αισιοδοξία ξεκίνησε η δεύτερη μέρα της Συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με την Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει χθες ότι «η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταλήξει σε αποφάσεις για την εποπτεία των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανάγκη οι 27 να εργαστούν «σε βάθος». Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τον γάλλο πρόεδρο να ζητά ξεχωριστή συνάντηση των 17 μετά το τέλος της Συνόδου.
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου έγιναν λίγο πριν μπει στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφού είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αναφέρθηκε στην τραπεζική ενοποίηση,
επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει το αντικείμενο της συνόδου.
Οι δύο ηγέτες ήρθαν σε αντιπαράθεση σχετικά με το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης με τον Ολαντ να επιθυμεί μια συμφωνία για την τραπεζική επιτήρηση μέχρι το τέλος του έτους και τη Μέρκελ να αποφεύγει να δεσμευτεί σε
συγκεκριμένες ημερομηνίες λέγοντας αόριστα ότι «σε αυτή τη σύνοδο θα προετοιμάσουν τις αποφάσεις για τον Δεκέμβριο. «Υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα βγούμε από την κρίση της ευρωζώνης επειδή πήραμε τον Ιούνιο σωστές αποφάσεις και ο ρόλος αυτής της Συνόδου είναι να τις επικυρώσει και να τις εφαρμόσει για το συμφέρον της Ευρώπης και της ευρωζώνης», είπε ο γάλλος πρόεδρος που εκφράζει τις απόψεις της Ρώμης και της Μαδρίτης.
Από ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη βελγική πρωτεύουσα με ενημερωτικό
κείμενο, που περιγράφει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και την αισιόδοξη δήλωση
του Ολι Ρεν ότι «η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα θα είναι θετική και η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση το Νοέμβριο» ο ολλανδός ομόλογος του Μαρκ Ρούτε προέβλεψε ότι «το πιθανότερο είναι να μην μιλήσουμε για την Ελλάδα στη Σύνοδο».
Ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ ωστόσο, κάλεσε τα μέλη της Ευρωζώνης να μην κερδοσκοπούν σχετικά με
την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έκαναν και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ζητώντας τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν προς όφελος της ανάπτυξης, υλοποιώντας τις αποφάσεις του περασμένου Ιουνίου.
Οι σοσιαλιστές ηγέτες επέμειναν ακόμη στην ανάγκη προώθησης μέτρων υπέρ των νέων ανέργων, να δρομολογηθεί ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και υπογράμμισαν ότι η ενιαία εποπτική αρχή είναι ένα απαραίτητο θαρραλέο βήμα. Υπέρ αυτής της άποψης τάχτηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος υποστήριξε στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, ότι η έλλειψη ανάπτυξης και η ανεργία αποτελούν τα δυο σημαντικότερα προβλήματα της Ευρώπης, καθώς υπάρχουν πλέον 25 εκατ. άνεργοι.
«Ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των μελών της ΕΕ αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι περισσότερος κρίσιμος από ποτέ», τόνισε ο κ.Ρομπάι, λέγοντας ακόμα ότι «σύντομα θα υπάρξει εποπτεία του τραπεζικού συστήματος πανευρωπαϊκά».
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΕ προσκάλεσε μέσω του Twitter, τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της να μεταβούν στο Όσλο για να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ. «Για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την ευκαιρία εορτασμού, ελπίζω ότι όλοι οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορέσουν να μετάσχουν στους εορτασμούς στο Όσλο το Δεκέμβριο.