Αριθμητικά ο στρατός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο αλλά ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα μυστικοπαθής.
Άρχισε να αλλάζει όμως αυτό από τον προηγούμενο χρόνο και άρχισαν να γίνονται αποδεκτοί ξένοι δημοσιογράφοι στα μηνιαία (και όχι ιδιαίτερα ενημερωτικά) briefings του.
Όμως σε σχετικό δημοσίευμα του Economist, μέσα στους τελευταίους μήνες, μια σειρά ασυνήθιστων αποκαλύψεων άρχισαν να εμφανίζονται στα κινεζικά ΜΜΕ, σχετικά με τη διαφορά στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού της χώρας:
Ένας αξιωματούχος του Υλικού Πολέμου είχε κατασκευάσει για τον εαυτό του μια έπαυλη στα πρότυπα της «Απαγορευμένης Πόλης» (μεταξύ των θησαυρών του περιλαμβανόταν και ένα χρυσό άγαλμα του Μάο Τσε Τουνγκ), υψηλόβαθμος αξιωματικός είχε ένα υπόγειο γεμάτο με ρευστό και τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 15 στρατηγοί, περιλαμβανομένου ενός από τον τομέα του πυρηνικού οπλοστασίου ήταν υπό διερεύνηση για δωροδοκία.
Όπως τονίζει ο Economist, ουδέποτε στην ιστορία της Κίνας τόσοι πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είχαν έρθει αντιμέτωποι με τόσες πολλές κατηγορίες ταυτόχρονα.
Η άρση του «πέπλου» που καλύπτει υπό κανονικές συνθήκες τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου θεωρείται πως αποτελεί στοιχείο της επιρροής του Σι Τζινπίνγκ, επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, προέδρου της χώρας και πάνω από όλα αρχηγού αυτού που ο ίδιος επιμένει να θυμίζει στους αξιωματικούς ότι είναι ο στρατός του Κόμματος.
«Ουδείς ηγέτης από την εποχή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ τη δεκαετία του 1980 είχε τέτοια επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις. Η εκκαθάριση από πλευράς του των ανώτατων κλιμακίων εν μέρει ίσως να έχει στόχο τη συντριβή πιθανών αντιπάλων.
Αλλά αποτελεί επίσης τμήμα της εκστρατείας του εναντίον της διαφθοράς στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης και έχει εμπνεύσει φόβο στις καρδιές των πολιτικών και των αξιωματικών, ανεξαρτήτως του πού είναι πιστοί» σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει ο Economist, ο κ. Σι θα έπρεπε τώρα να χρησιμοποιήσει αυτή την ισχύ για να επιτύχει κάτι περισσότερο από το να σταματήσει τις πρακτικές της εξαγοράς βαθμών και των σκιωδών επιχειρηματικών συμφωνιών. Ο στρατός της χώρας παραμένει ίδιος από δύο σημαντικές απόψεις.
Πρωτευόντως, είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις επαφές με τη Δύση. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξαν κώδικες/ οδηγίες για την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ των αεροσκαφών και των πολεμικών τους πλοίων.
Τον Νοέμβριο η Κίνα και οι ΗΠΑ κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση, ωστόσο η συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν «διάτρητη», καθώς ο κινεζικός στρατός δεν αποδέχεται το είδος παρακολούθησης που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ ο ένας κοντά στην περιοχή του άλλου κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η έλλειψη δυνατοτήτων επαφής μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων περιορίζει τις δυνατότητες επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης.
Δεύτερον, στις τάξεις του κινεζικού στρατού υπάρχει ένας «παρανοϊκός», σύμφωνα με τον Economist, φόβος ότι οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο την ολική καταστροφή της Κίνας. Οδηγία που δημοσιεύτηκε μέσα στον μήνα καλεί για πιο εκτεταμένους ελέγχους ιδεολογικού υποβάθρου στους στρατιωτικούς με στόχο την πρόληψη «σαμποτάζ από εχθρικές δυνάμεις». Ο κ. Σι, σημειώνεται, όπως και οι προκάτοχοί του, το θεωρούν αυτό σημαντικό για την πειθαρχία.
«Είναι φυσικό για τον κινεζικό στρατό να είναι καχύποπτος απέναντι στον αμερικανικό και το ανάποδο. Αλλά αν οι δύο χώρες είναι να καλλιεργήσουν ένα “νέο είδος σχέσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων”, όπως λέει συχνά ο κ. Σι ότι θέλει ο ίδιος και χρειάζεται ξεκάθαρα ο κόσμος, τότε οι σχέσεις τους πρέπει να αναπτυχθούν πάνω σε ισχυρότερα θεμέλια.
Ο κ. Σι, ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, θα ταξιδέψει στην Αμερική τον Σεπτέμβριο για την πρώτη του επίσκεψη. Θα βοηθούσε εάν έβαζε μέτρο στην τάση του στρατού του να παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως αρχιεχθρό της Κίνας».
Διπλωματία με αεροπλανοφόρα
Ωστόσο, τονίζει ο Economist, και οι ΗΠΑ καμιά φορά βλέπουν τον κόσμο μέσα από «ψυχροπολεμικές» οπτικές. Μέσα στον μήνα το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν θα αποστείλει αεροπλανοφόρο σε επίσκεψη στην Κίνα, μια ιδέα που έχει προκαλέσει σκέψεις και στις δύο πλευρές.
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου φαίνονται να ασπάζονται τις απόψεις του Ρεπουμπλικάνου Τζον Μακέιν, που είχε πει ότι το να σταλεί «ένα από τα πιο εξελιγμένα και θανατηφόρα στρατιωτικά μέσα στην παγκόσμια ιστορία» θα ήταν λάθος εν μέσω μιας περιόδου ανησυχίας στην Ασία γύρω από την «επιθετική» συμπεριφορά της Κίνας στην περιοχή.
«Στην πραγματικότητα, θα ήταν ακόμα πιο μεγάλο λάθος να μην σταλεί το αεροπλανοφόρο. Μια τέτοια χειρονομία θα βοηθούσε στη σφυρηλάτηση σχέσεων με ένα στρατιωτικό κατεστημένο το οποίο η Αμερική πρέπει να γνωρίσει καλύτερα.
Και θα ήταν μία σαφής υπενθύμιση στους Κινέζους στρατηγούς – κάποιοι εκ των οποίων μιλούν υποτιμητικά για την αμερικανική ισχύ- ότι η Αμερική εξακολουθεί να κρατά ένα πολύ μεγάλο “ραβδί”» καταλήγει το δημοσίευμα.