Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης με τοποθέτηση πλέγματος, προσφέρει στους αθλητές επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους μετά από 30 με 35 ημέρες.
Μάλιστα η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, καθώς στο παρελθόν δεκάδες σπουδαίοι αθλητές διέκοψαν την ελπιδοφόρα καριέρα τους λόγω της κήλης.
Ταυτόχρονα η καλοκαιρινή περίοδος προσφέρεται για τέτοιες επεμβάσεις καθώς πολλοί αθλητές δεν έχουν αγώνες.
«Με την λαπαροσκοπική χειρουργική δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της κήλης και οι αθλητές σε ποσοστό 95% μπορούν το αργότερο σε 30 με 35 ήμερες να επιστρέψουν στους αγώνες τους η την προετοιμασία της ομάδας τους » αναφέρει ο Δρ Διαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός στο Metropolitan Hospital.
Αντίθετα η αποκατάσταση της κήλης με ανοιχτό χειρουργείο κρατά τοναθλητή 3 με 4 μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων, πράγμα που σημαίνει ότι ο αθλητής χάνει τη θέση του στην ομάδα η χρειάζεται μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής λόγω της μεγάλη απουσίας.
Η επέμβαση με την τοποθέτηση πλέγματος γίνεται μέσα από τρείς τομές των πέντε χιλιοστών στο δέρμα, χωρίς διατομή περιτονιών , απονευρώσεων ή μυών.
Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η λαπαροσκοπική αντιμετώπισης της κήλης στους αθλητές, έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, είναι πολλά, όπως:
Απουσία τομών
Μηδαμινή απώλεια αίματος
Μικρή διάρκεια χειρουργείου
Έξοδος συνήθως αυθημερόν από το νοσοκομείο
Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής
Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
«Ο αθλητής μετά την επέμβαση μπορεί να περπατήσει και να καθίσει , ενώ το μπάνιο, η οδήγηση, το σήκωμα μικρού βάρους πέντε κιλών, η σεξουαλική επαφή γίνεται μετά από τρείς μέχρι και πέντε ημέρες» εξηγεί ο Δρ Θωμάς και προσθέτει
«Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές και μετεγχειρητικές λοιμώξεις».
Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας αποτελούν το 2 με 5% όλων των αθλητικών τραυματισμών. Η πρώιμη διάγνωση και σωστή θεραπεία έχουν μεγάλη σημασία προκειμένου να μη γίνουν αυτές οι ενοχλήσεις χρόνιες, με καταστροφικές συνέπειες στην καριέρα των αθλητών.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΗΛΗΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
Η κήλη των αθλητών, είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο κυρίως ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές , αθλητές του στίβου, αρσιβαρίστες και γενικά άτομα που αθλούνται.
Οι σημερινοί αθλητές έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό ,οι απαιτήσεις προσωπικές και των ομάδων είναι περισσότερες , ενώ οι προπονήσεις σαφώς πιο έντονες και τα διαστήματα ξεκούρασης στους επαγγελματίες πολύ μικρά. Η κατάσταση αυτή αυξάνει τους τραυματισμούς και την εμφάνιση της κήλης
Τα συμπτώματα που νιώθουν οι αθλητές με την εμφάνιση της κήλης είναι:
Έντονο άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και στην ηβική σύμφυση , Ο πόνος αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις, και γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το φτέρνισμα ή κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
Παθήσεις που περιλαμβάνονται στο σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών είναι:
Τενοντοπάθεια των προσαγωγών, του λαγονοψοίτου, του ορθού κοιλιακού
Κατάγματα εκ κοπώσεως ηβικού οστού, του αυχένα του μηριαίου.
Τραυματική ηβική οστείτης
Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου.
Οι παθήσεις αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα:
Χαλάρωσης του έξω βουβωνικού στομίου.
Ρήξη της απονεύρωσης του έξω λοξού, του κοινού καταφυτικού τένοντα, του εγκάρσιου κοιλιακού
Διαχωρισμός βουβωνικού συνδέσμου.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Κλινικά είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην κήλη των αθλητών και στα άλλα αίτια βουβωβικού άλγους. Για την διαφοροδιάγνωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακτινογραφίες, υπέρηχους ,κοιλογραφίες ,μαγνητική τομογραφία ώστε να αποκλείσουμε της άλλες αιτίες.
Η διάγνωση του βουβωνικού άλγους στους αθλητές είναι δύσκολη για δύο λόγους: 1) η ανατομία της περιοχής είναι πολύπλοκη και 2) συνήθως συνυπάρχουν 2 με 3 διαφορετικοί τραυματισμοί.