Κ.Ε.: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα – Η Ε.Ε. έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει

Τα μηνύματα της συνάντησης από τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέπεμψαν προς κάθε κατεύθυνση τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας αλλά και βρίσκονταν ευθυγραμμισμένα και στην ίδια συχνότητα με τις εθνικές μας επιδιώξεις, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Joe Biden. Η συνάντηση που έλαβε χώρα στο Οβάλ Γραφείο, στον Λευκό Οίκο, πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε ο Πρόεδρος Biden προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και διήρκησε περίπου μία ώρα.

Τόσο η ίδια η πρόσκληση αλλά και η ίδια η συνάντηση συνιστούν ιστορικό ορόσημο στην πορεία των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Η σημασία της συνάντησης σε συνάρτηση με τη διάρκεια και τη σύνθεση αυτής καταδεικνύουν την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς τη χώρα μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν την Κύπρο ως έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο στην περιοχή, μια χώρα που η εξωτερική της πολιτική είναι σαφής και ξεκάθαρη, χωρίς παρεκκλίσεις και παλινδρομήσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς, που συνοδεύεται από πράξεις και έργα και όχι διακηρύξεις.

Η συνάντηση των Προέδρων Χριστοδουλίδη – Biden αποτελεί κορύφωση μιας αλληλουχίας πρωτοβουλιών και ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και ταυτόχρονα ισχυρό εφαλτήριο θεμελίωσης μιας νέας εποχής στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι ισχυρά και δεν στερούνται ούτε ουσίας ούτε συμβολισμού. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, προσκαλεί τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο επειδή ακριβώς οι ΗΠΑ έχουν πλέον πειστεί για τις δυνατότητες ενδυνάμωσης αυτής της σχέσης και της προοπτικής εμβάθυνσής της αλλά και διεύρυνσής της σε μια σειρά από τομείς. Ταυτόχρονα, όμως -και εξίσου ίσως σημαντικό- οι σχέσεις των δύο χωρών, πλέον, ούτε ετεροπροσδιορίζονται ούτε ετεροκαθορίζονται, πρόκειται για σχέσεις εταίρων με συγκλίνουσες επιδιώξεις.

Από την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης ως προς την παράκαμψη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με τη συνδρομή αμερικανικών Αρχών, μέχρι και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», μια γέφυρα ζωής στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα σε μια κρίσιμη για την περιοχή και το παγκόσμιο στιγμή και την υποβοήθηση εκκένωσης, μέσω της Κύπρου, πολιτών τρίτων κρατών -περιλαμβανομένων Αμερικανών υπηκόων- από την περιοχή μας, η Κύπρος αναδεικνύεται ένας πόλος σταθερότητας, ασφάλειας και αξιοπιστίας σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις.

Είναι αυτή η σταθερή πορεία συνέπειας και συνέχειας, μακριά από τεθλασμένες εκτροπές, μαζί με την εξωστρεφή διπλωματία που οδήγησε στη συνάντηση της 30ης Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την κρίση στην περιοχή μας και πώς αυτή εξελίσσεται, εξαίροντας την Κυπριακή Δημοκρατία για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και αναγνωρίζοντας την καταλυτική συμβολή της ανθρωπιστικής βοήθειας – πέραν των 23.000 τόνων – που μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου έφτασε στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Η εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς, όπως είναι η Προσέλκυση Επενδύσεων, η Ενέργεια, η Άμυνα και η Ασφάλεια, η Τεχνολογία αλλά και η προώθηση της ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων διαβατηρίων (Visa Waiver Program) το αμέσως επόμενο διάστημα βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, σε συνέχεια, ασφαλώς, των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου Στρατηγικού Διάλογου που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Κύπρου – ΗΠΑ , ένα σχήμα διμερών συνεργασιών που οι ΗΠΑ έχουν με πολύ λίγα κράτη ανά το παγκόσμιο, στοχεύει στην εντατική ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, με πολύ συγκεκριμένα παραδοτέα, στη βάση ενός καθορισμένου οδικού χάρτη με προοδευτική πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί σε μια σειρά θεματικών.

Τα μηνύματα της συνάντησης από τον ίδιο τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέπεμψαν προς κάθε κατεύθυνση τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας αλλά και βρίσκονταν ευθυγραμμισμένα και στην ίδια συχνότητα με τις εθνικές μας επιδιώξεις.

Η επαναβεβαίωση της προσήλωσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με τον πλέον επίσημο και εμφατικό τρόπο, προς τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η ρητή αναφορά στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί μια ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στις προσπάθειές μας αλλά και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε μια περίοδο που επίκειται η σύγκληση της διευρυμένης συνάντησης για διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. Είναι, πλέον, εμφανές στη διεθνή κοινότητα ότι οι δυνατότητες μιας επανενωμένης Κύπρου και οι προοπτικές της, μπορούν να είναι καταλυτικές τόσο για τη ίδια τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Μια Κύπρος απαλλαγμένη από ξένους στρατούς κατοχής, που να ασκεί ανεξάρτητα μια αταλάντευτη, συνεπή εξωτερική πολιτική μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας.

Με την ίδια ένταση, με τον ίδιο βηματισμό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας μας διεθνώς. Μέσω της ενεργούς διπλωματίας ως καταλύτη, η χώρα μας ακολουθεί ανοδική πορεία, διαστέλλεται πέραν των γεωγραφικών ορίων της και αναδεικνύεται ο ρόλος της στην περιοχή.

Αυτή την Κύπρο είναι που οραματιζόμαστε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε, μια χώρα σύγχρονη, εξωστρεφή, την Κύπρο της ελπίδας, της προοπτικής και της ανάπτυξης. Μέσα από τις συνεργασίες και τη σαφήνεια του προσανατολισμού μας να χτίζουμε συμμαχίες σταθερότητας. Άλλωστε, όπως ο Πρόεδρος Biden ανέφερε, ‘ένα κράτος είναι τόσο ισχυρό όσο οι συμμαχίες του’.

Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χθες, 31 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ ενημέρωσε επίσης για την κοινή συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου με τον κ. Τατάρ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα της οποίας επίκειται η σύγκληση διευρυμένης συνάντησης στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων.

Υπό το φως της διευρυμένης συνάντησης συζητήθηκε και η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, στις 8 Νοεμβρίου.

Οι βελτιωμένες σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας μπορούν να συμβάλουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε από κοινού, Λευκωσία και Αθήνα, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για οριστική επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζήτησαν, επίσης, τους στόχους που θέλουν να τεθούν προς υλοποίηση ενόψει της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος – Κύπρου, η οποία, ανακοινώνουμε σήμερα, ότι θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στις 27 Νοεμβρίου 2024.

Ο συντονισμός Κύπρου – Ελλάδος παραμένει στενός, διαρκής και άριστος. Οι κοινές εθνικές επιδιώξεις με ύψιστο στόχο την οριστική επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στον πυρήνα των προσπαθειών μας».

Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δόθηκε στη δημοσιότητα, στις 30 Οκτωβρίου, η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στο πλαίσιο του πακέτου εκθέσεων για τη διαδικασία διεύρυνσης του 2024.

Η έκθεση αποτυπώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη συνέχιση και την πρόοδο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερης σημασίας αξιολογείται το νέο στοιχείο της φετινής έκθεσης ως προς την αναφορά σε ‘σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη εμπλοκή της ΕΕ με την Τουρκία’, στοιχείο που ανάγεται και εναρμονίζεται με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου του 2024.

Συγκεκριμένα στην έκθεση σημειώνεται ότι η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η προσπάθεια και τονίζεται η σημασία που αποδίδεται στην επανέναρξη και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Με σαφήνεια καταγράφεται η άρνηση της Τουρκίας για εφαρμογή των κυπρογενών της υποχρεώσεων τις οποίες οφείλει να εκπληρώσει, όπως επίσης και το γεγονός ότι παρά τη διεθνή καταδίκη και τη μη αποδοχή του εποικισμού, η Τουρκία δεν ανέστρεψε τις ενέργειες της για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα, ενώ γίνεται αναφορά στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην ειρηνευτική δύναμη, παραβιάζοντας το ψήφισμα 789 του ΣΑ του ΟΗΕ και καλείται η Άγκυρα όπως σεβαστεί πλήρως τα ψηφίσματα 550, 789 και 1251.

Παράλληλα, η Τουρκία καλείται να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ενώ στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τουρκία συναίνεσε στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, καταγράφονται και οι θέσεις της Άγκυρας ως προς τους περιορισμούς της διάρκειας και του περιεχομένου της εντολής της.

Επιβεβαιώνεται εκ νέου η προσήλωση της ΕΕ στη συνολική διευθέτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και αναπαράγεται το κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024.

Καταγράφεται, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει την προώθηση της λύσης δύο κρατών. Επαναλαμβάνεται δε ότι σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καταγράφεται, επίσης, στην έκθεση ότι ενέργειες που συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στην αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο ΟΗΕ. Εντός αυτού του πλαισίου, η Έκθεση περιλαμβάνει αρνητική αναφορά ως προς τις προσπάθειες Τουρκίας για προώθηση της αποσχιστικής οντότητας σε Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών αλλά και ως προς σχεδιασμούς Τουρκίας για την παράνομη ηλεκτρική διασύνδεση με την αποσχιστική οντότητα.

Ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ κατά την παρουσίαση των εκθέσεων εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στο κυπριακό ζήτημα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η ΕΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την επανέναρξη των συνομιλιών για την περεταίρω ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας ενώ επανέλαβε την ετοιμότητα των Βρυξελλών να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Όπως κατ’επανάληψη έχουμε δηλώσει ως Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και ως η θέση των εταίρων μας, η Κύπρος είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η Κύπρος.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει.

Μέσω των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Απριλίου έχουμε στείλει ένα σαφές μήνυμα ως ευρωπαϊκή οικογένεια στην Τουρκία, για τις θετικές προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν στα πολύ σημαντικά σημεία που την ενδιαφέρουν, αλλά θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να δείξει εμπράκτως τη δική της εποικοδομητική στάση όσον αφορά το Κυπριακό.

Η δική μας ειλικρινής πολιτική βούληση παραμένει αμείωτη και με την ίδια συνέπεια και νηφάλια στάση θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε θετικά και εποικοδομητικά».

Ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Δένεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών, ήδη, προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες για αυτές τις παράνομες ενέργειες από πλευράς του ψευδοκράτους και μέσω της διπλωματικής οδού, πρωτίστως με την ΕΕ και με τα ΗΕ, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές τις προκλήσεις».

Σε ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Κύπρου – ΗΠΑ αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι είναι ουσιαστικά ένας οδικός χάρτης που μέσα από καθορισμένο, τακτικό πρόγραμμα επαφών σε όλα τα επίπεδα, με θεματικές ενότητες σε κάθε γύρο, όπως η άμυνα, η έρευνα και καινοτομία, η ενέργεια, θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα το επόμενο διάστημα.

Πρόσθεσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες.

«Αυτό που βρίσκεται ενώπιον μας την επόμενη περίοδο είναι η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής θεώρησης εισόδου. Αναμένεται ομάδα τεχνοκρατών να επισκεφθεί την Κύπρο, μάλλον εντός Δεκεμβρίου για τις τελικές αξιολογήσεις, και οι εκτιμήσεις είναι ότι εντός των πρώτων μηνών του 2025 θα πετύχουμε την ένταξη μας στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση έδωσε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που έχουμε πετύχει και για το οποίο πρέπει ως Κυπριακή Δημοκρατία να είμαστε περήφανοι είναι την αναβάθμιση της χώρας μας διεθνώς. Έχουμε πετύχει μέσα από σαφήνεια στον προσανατολισμό μας, με συνέπεια στην εξωτερική μας πολιτική, να είμαστε σήμερα σημαντικοί εταίροι μιας χώρας όπως οι ΗΠΑ, ενός εκ των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έχουμε συνάψει μια πάρα πολύ σημαντική συμφωνία ως προς τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ. Αυτό το πολύ πετυχημένο σχήμα, οι ΗΠΑ το έχουν μόνο με μερικές δεκάδες, λίγο περισσότερες από 30 χώρες ανά το παγκόσμιο, οι πλείστες εκ των οποίων κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό που μας χαρακτηρίζει και αυτό που θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια είναι ειλικρίνεια, καθαρότητα, σαφήνεια στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας, ανάληψη πρωτοβουλιών και ενίσχυση του διπλωματικού μας αποτυπώματος με ταχύτητα αλλά και διαστολή μεγαλύτερη του γεωγραφικού μας αποτυπώματος.

Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν γιατί το όραμα μας για τη χώρα μας είναι να καταστεί διεθνώς μια χώρα αξιόπιστη, χώρα της ανάπτυξης και της προόδου. Και σε αυτό τον δρόμο, σε αυτή τη ρότα, όλοι οι Κύπριοι πρέπει να είναι περήφανοι για την εικόνα που πλέον η χώρα μας εκπέμπει διεθνώς».

Ερωτηθείς αν το Κυπριακό αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ασφαλώς και ήταν το Κυπριακό ένα από τα βασικά ζητήματα της συνάντησης. Μια συνάντηση που διαρκεί μια ώρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να μην την απασχολήσει το ύψιστο εθνικό μας ζήτημα που είναι το Κυπριακό. Άλλωστε, όσα έχω αναφέρει προηγουμένως ως προς την προσπάθεια αναβάθμισης του διπλωματικού μας αποτυπώματος έχει ως υπέρτατο στόχο την αξιοποίηση αυτής της θέσης μας διεθνώς ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

Η διαχρονική θέση και στάση αλλά και προσωπική εμπλοκή του ιδίου του Προέδρου Biden τον έχουν καταστήσει ως βαθύ γνώστη του Κυπριακού.

Άλλωστε οι ίδιες οι αναφορές του Προέδρου των ΗΠΑ είναι σαφείς και αυτή τη στιγμή διαφαίνονται με τον πλέον εκκωφαντικό, εμφατικό τρόπο οι δυνατότητες που έχει μια επανενωμένη Κύπρος για ολόκληρη την περιοχή».

Σε ερώτηση αν η άρση του εμπάργκο όπλων θα επεκταθεί και χρονικά αλλά και σε υλικά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρόκειται για μια αδικία που υπήρχε κατά της χώρας μας. Υπάρχει εκκρεμής σχετική συζήτηση αυτή τη στιγμή για την επέκταση αυτής της χρονικής περιόδου, οι ενδείξεις είναι από ένα έτος να είναι σε τρία έτη αυτή η άρση του εμπάργκο. Αυτή, όμως, η συζήτηση δεν εξαρτάται από την εκτελεστική εξουσία, είναι ζήτημα που συζητείται στο Κογκρέσο. Αυτό που μας έχει αναφερθεί είναι η κατανόηση, η αντίληψη αυτής της παραμέτρου ως προς την επέκταση της περιόδου άρσης εμπάργκο.

Ως προς το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι τα δύο είναι συνυφασμένα, δηλαδή η περίοδος άρσης του εμπάργκο με το τι εξοπλιστικό πρόγραμμα μπορεί να υπάρξει».

Πρόσθεσε ότι «αυτό στο οποίο εμείς στοχεύουμε είναι η περίοδος άρσης του εμπάργκο να επεκταθεί ως προς τις δυνατότητες που έχει το κράτος μας στην αμυντική του θωράκιση».