Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι θετικά ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος
Ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Τουρκία βρίσκεται εκ νέου στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πέραν των παράνομων ενεργειών της στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις οποίες η ΕΕ έχει ήδη λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, σήμερα θα τεθούν και οι νέες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε σχέση με την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης, με το οποίο επιχειρείται η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων. Πρόκειται για ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιωμάτων τρίτων χωρών, ως επίσης το Δίκαιο της Θάλασσας, και που στερούνται εννόμων αποτελεσμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί επί του θέματος, ενημερώνοντας τους ευρωπαίους ηγέτες για τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζοντας, φυσικά, την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
Αναμένουμε ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα επιβεβαιώνει τη στήριξη προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής μας οικογένειας – όπως και στα Συμπεράσματα που υιοθέτησαν τον περασμένο Μάρτιο, Ιούνιο και Οκτώβριο – θα μεταφέρουν και σήμερα το μήνυμα ότι βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώπιον των ηγετών θα τεθούν σημαντικά ζητήματα όπως η Κλιματική Αλλαγή και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.
Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο μείζον ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, και συγκεκριμένα τη λήψη αποφάσεων για μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ μέχρι το 2050.
Η Κύπρος στηρίζει την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου. Την ίδια ώρα, έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, εφόσον ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Στην περίπτωση της χώρας μας, θα πρέπει να συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η έλλειψη διασυνδέσεων, το δυναμικό ενσωμάτωσης της τεχνολογίας αλλά και οι οικονομίες κλίμακας. Γι’ ‘αυτό το λόγο θεωρούμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ, που θα προσφέρει στα κράτη μέλη την απαραίτητη στήριξη, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων τους, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την επιτυχή μετάβασή τους στις νέες συνθήκες.
Αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, κατά την οποία αναμένεται να γίνει μια στρατηγική συζήτηση που θα άπτεται θεμάτων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με συζήτηση μόνο των 27 κρατών μελών (γνωστής ως σύνθεση Άρθρου 50) για τo Brexit. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών στη Βρετανία και οι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν επί της προσέγγισης της ΕΕ, ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως και σε κάθε βήμα σε αυτή τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μιλήσει με μία, ενιαία φωνή.