Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Colin Stewart, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: «Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Colin Stewart πριν τη μετάβαση του κ. Stewart στη Νέα Υόρκη. Αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον κ. Stewart, ενόψει και της επικείμενης ανακοίνωσής του για τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είναι για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της πλευράς μας για εποικοδομητική στάση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τα γεγονότα όπως έχουν, υπό την αντικειμενική τους διάσταση, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά μετέφερε στον κ. Stewart τη δεδηλωμένη μας πρόθεση για εποικοδομητική στάση, να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και αναμένουμε την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση να επιδείξει και η άλλη πλευρά».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αρχική τοποθέτηση της κυβέρνησης για το περιεχόμενο των εκθέσεων και τι συνεπάγεται για την ελληνοκυπριακή πλευρά η αντικειμενικότητά τους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι η αντικειμενικότητα των εκθέσεων είναι κάτι το οποίο είναι πάντοτε και θα πρέπει πάντα να είναι δεδομένο. Αυτό το οποίο είναι πασιφανές και αυτό που είναι γνωστό – άλλωστε έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αν θυμάστε καλά τον Αύγουστο μετά τα απαράδεκτα επεισόδια στην Πύλα – είναι να διασφαλιστεί, να αποσαφηνιστεί, να είναι ξεκάθαρο ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης δεν επιδέχεται καμίας διαφοροποίησης και ότι αυτό, σύμφωνα με τους όρους εντολής και της ειρηνευτικής δύναμης, θα διασφαλιστεί. Την ίδια στιγμή και η προσήλωση στη συμφωνημένη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω, βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα στο Κυπριακό και ο διορισμός απεσταλμένου θα πρέπει να σημάνει μια περίοδο στην οποία θα μπορούν να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη κατά πόσον θα προβούν σε ξήλωμα της κάμερας που τοποθετήθηκε στο σπίτι στον Άγιο Δομέτιο, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε: «Αυτό το οποίο έχει συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό το οποίο έχει για άλλη μια φορά επαναλάβει στον κ. Stewart είναι ότι αναμένουμε ακριβώς από την ειρηνευτική δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς στη νεκρή ζώνη, στο σπίτι και στον Άγιο Δομέτιο, και να συνεχιστούν και οι προσπάθειες για υλοποίηση της συναντίληψης στην Πύλα. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση. Αυτή είναι η δεδηλωμένη μας θέση που επαναλαμβάνουμε διαρκώς. Ο κ. Stewart ως ειρηνευτική δύναμη, αν θέλετε, έχει σύμφωνα με τους όρους εντολής του την υποχρέωση να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να επαναφέρει την κατάσταση όπως είχε πριν τα επεισόδια στον Άγιο Δομέτιο».
Ερωτηθείς πόσο δύσκολη θεωρεί την αποστολή της νέας απεσταλμένης και εάν έχει προετοιμαστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για το ενδεχόμενο νέου ναυαγίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία βλέποντας το ναυάγιο. Μπαίνουμε σε διαδικασία αισιόδοξοι αλλά πολύ επαρκώς και κατάλληλα προετοιμασμένοι να γνωρίζουμε τα ενδεχόμενα. Είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε την όποια ευκαιρία, να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρονική συγκυρία αλλά και τον σημαντικό διορισμό, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι δεδομένο ότι σύμφωνα και με τα ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση. Είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε είναι ότι αν επιδειχθεί η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ σύντομα. Είναι προγραμματισμένη και τη Δευτέρα η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συζητήσει τη στρατηγική, τα επόμενα βήματα αν θέλετε, με τον διορισμό για να ανταλλάξει απόψεις και με την πολιτική ηγεσία του τόπου».
Απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία των εκθέσεων ειδικά αναφορικά με τα θέματα της νεκρής ζώνης θεωρεί η κυβέρνηση πως πρέπει να υπάρξει βελτίωση στην αποτύπωση, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε και το τελικό κείμενο των εκθέσεων. Κυκλοφορούν τα προσχέδια, αυτό που έχει συζητήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Stewart. Εκείνο το οποίο εμείς επιθυμούμε, είναι με αντικειμενικότητα να παρουσιάζονται τα γεγονότα αλλά και τα δεδομένα ως έχουν στη νεκρή ζώνη. Είναι γνωστό ότι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμαστε το καθεστώς της νεκρής ζώνης. Όχι μόνο το σεβόμαστε αλλά και μπροστά σε μια κρίση, όταν το κατοχικό καθεστώς επιχείρησε να αμφισβητήσει το καθεστώς στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλία, μια εποικοδομητική στάση να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε μια ευκαιρία. Είναι σύμφωνα με αυτές τις πρόνοιες αυτής της αντίληψης που ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τη συναντίληψη, γιατί θεωρήσαμε ακριβώς ότι η υλοποίηση της συναντίληψης στην Πύλα θα μπορούσε να ήταν πολύ ωφέλιμη και για τις δύο κοινότητες στην πατρίδα μας και εμείς συνεχίζουμε. Αυτό αναμένουμε να αποτυπώνεται επίσης και στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα».
Σε ερώτηση αναφορικά με την υπόθεση του Τουρκοκύπριου που συνελήφθη στην Ιταλία και αν έχει ξεκαθαρίσει από πού ταξίδεψε για την Ιταλία, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε πως είναι κάτι που διερευνάται. «Από τα πρώτα στοιχεία που τουλάχιστον έχουμε υπόψη μας φαίνεται ότι δεν ταξίδεψε από τη Λάρνακα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες», δήλωσε. «Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό ένταλμα το οποίο είχε εκδοθεί το 2007 αν δεν κάνω λάθος. Μέσα καταγράφονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους έχει βγει το ένταλμα, μεταξύ των οποίων είναι ζητήματα σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αυτό το μοτίβο και όσον αφορά στα μέτρα που μελετά για τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη με σφετερισμούς, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε: «Να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ σε αυτό. Όπως έχουμε πει, μελετώντας τα νομικά μέτρα, γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή εξέταση των νομικών μέτρων που μπορούν να ληφθούν. Κάποια εξ αυτών θα ανακοινωθούν. Υπάρχει όμως μια σοβαρή μελέτη που γίνεται και αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι μπορεί να ανακοινωθεί κάτι.
Ερωτηθείς κατά πόσον ο Τουρκοκύπριος συνελήφθη λόγω του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε ή για κάτι άλλο και τελικά εκκρεμούσε ένταλμα, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε ότι συνελήφθη για την εφαρμογή του εντάλματος και αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί, και τώρα οι Αρχές μας βρίσκονται σε επαφή με τις Αρχές στην Ιταλία.
Κληθείς να πει κατά πόσον ήταν κάτοχος κυπριακής ταυτότητας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Επαναλαμβάνω, αυτό το οποίο επιχειρείται να διακριβωθεί αυτή τη στιγμή είναι τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του».
Κληθείς να σχολιάσει αν θα γίνει ή όχι ένας μαζικός ανασχηματισμός, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Αν θα γίνει ανασχηματισμός, αντιλαμβάνεστε, σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το οποίο ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι εάν ο ίδιος κρίνει ότι κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάποιοι εκ των συνεργατών του, χρήζουν αντικατάστασης ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σύμφωνα με τη δική του αξιολόγηση, αυτό θα γίνει τη χρονική στιγμή που ο ίδιος θα κρίνει χωρίς να μπαίνει ως βασικό κριτήριο, αν θέλετε, η συμπλήρωση των 18 μηνών ως είθισται και για τις προηγούμενες διακυβέρνησεις. Αυτό έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, αυτό που επισήμανε σήμερα είναι ότι παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Είναι αυτό για το οποίο η κυπριακή κοινωνία έχει εμπιστευτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από το πρόγραμμα διακυβέρνησής του και κατά συνέπεια και κατ’ επέκταση τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στην υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «η συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με το σύνολο των συνεργατών του είναι άριστη και αγαστή, και είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Την ίδια στιγμή επίσης υπογραμμίζω ότι καθημερινά είμαστε υπό την κρίση και της κοινωνίας και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος και η αποστολή μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω, αυτό που έχει πει και αυτό το οποίο έχει τονίσει πολλές φορές είναι ότι δεν θα κρατήσει ως βασικό κριτήριο, ως μοναδικό κριτήριο, τη συμπλήρωση των 18 μηνών εάν κρίνει ενωρίτερα ότι κάποιο μέλος του Υπουργικού συμβουλίου χρήζει αντικατάστασης».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ή όχι ευχαριστημένος από την απόδοση των Υπουργών, ο κ. Λετυμπτιώτης ανέφερε ότι: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιολογεί σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια. Επαναλαμβάνω, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια, η αξιολόγηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, των συνεργατών του, του συνόλου των ατόμων που έχει επιλέξει να τον πλαισιώνουν».