Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις διαπραγματεύσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία
Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να καταγραφούν αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια επί χάρτη είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι έχει συμφωνηθεί η ετοιμασία ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής και τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί των κριτηρίων για το Εδαφικό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Ελβετία, όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των διαπραγματευτικών τους ομάδων επί του Εδαφικού, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς είπε ότι «έχει ξεκινήσει σήμερα η συζήτηση επί των κριτηρίων είναι μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού.
Έχουν ανταλλαγεί γραπτώς οι θέσεις των δύο πλευρών, τα κριτήρια, αν θέλετε, των δύο πλευρών και εκείνο που έχει συμφωνηθεί, και είναι και ο λόγος που ήταν σύντομη η αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών, είναι όπως οι θέσεις ενσωματωθούν σε ένα έγγραφο – αυτό θα γίνει σήμερα – ένα έγγραφο, όπως έγινε με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή να υπάρχει ενώπιον των δύο πλευρών ένα ενοποιημένο έγγραφο, όπου με μπλε (χρώμα) θα καταγράφονται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με κόκκινο οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και αύριο το πρωί ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση έχοντας ως βάση αυτό το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του Εδαφικού».
Ερωτηθείς αν το έγγραφο αυτό ανέλαβαν να το ετοιμάσουν οι δύο διαπραγματευτές μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι είναι εύκολο να γίνει , είναι οι θέσεις των δύο πλευρών όπως εκφράστηκαν σήμερα κατά την πρωινή συνάντηση. Θα ετοιμαστεί, ενδεχόμενα να είναι έτοιμο και αυτή τη στιγμή. Επαναλαμβάνω δεν είναι μια δύσκολη εργασία και αύριο το πρωί επί του συγκεκριμένου εγγράφου ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση.
Στόχος – θέλω να ξεκαθαρίσω – είναι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αυτά τα κριτήρια να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, να υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι υπάρχει συμφωνία και μάλιστα γραπτή επί της διαδικασίας στην Ελβετία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη και να αναμένουμε ως την Παρασκευή να δούμε. Οι εξελίξεις, όπως θα διαμορφωθούν αυτές τις μέρες, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, θα καθορίσουν και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία».
Ερωτηθείς αν το «crash test», όπως χαρακτηρίστηκε η κατάθεση των κριτηρίων από τις δύο πλευρές, είχε επιτυχή κατάληξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταγράφουμε ως σημαντικό το γεγονός – και κάποιος που έχει ασχοληθεί στοιχειωδώς με την ιστορία του Κυπριακού, με την ιστορία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού από το 1976 – ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιτέλους συζητούνται τα κριτήρια του Εδαφικού.
Είναι μια θετική εξέλιξη, δεν αναμέναμε – θέλω να είμαι ειλικρινής προς όλους – να υπάρξει σήμερα κατάληξη ή πρόοδος. Το γεγονός ότι έχουμε πλέον ενώπιον μας αυτό το ενοποιημένο έγγραφο και αρχίζει αύριο ουσιαστική συζήτηση θεωρούμε ότι είναι μια εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση. Από κει και πέρα να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος».
Σε ερώτηση αν ο χρόνος που απομένει μέχρι την Παρασκευή είναι αρκετός για να επιτευχθεί πρόοδος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν υπάρχει αναγκαία βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θεωρούμε ότι ο χρόνος είναι ικανοποιητικός».
Κληθείς να πει αν θα υπάρχει και μαύρο χρώμα σε σημεία στο έγγραφο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν μαύρα, πέραν των τίτλων στο έγγραφο. Στόχος είναι να μετατραπούν σε μαύρα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα σημεία του Περιουσιακού που συνδέονται με το Εδαφικό συζητήθηκαν για πρώτη φορά υπό το πρίσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτό το θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αποτελεί γεγονός πως κάποια των θεμάτων του Περιουσιακού που έχουν συζητηθεί άπτονται πτυχών που δεν συζητήθηκαν στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα πτυχών που αφορούν περιουσίες που είναι υπό εδαφικές αναπροσαρμογές. Υπάρχει μια πρόοδος προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά, επαναλαμβάνω, η συζήτηση επικεντρώνεται τώρα, αύριο το πρωί, επί των κριτηρίων του Εδαφικού».
Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που υπάρξει μεν πρόοδος αλλά ωστόσο οι πλευρές δεν μπορούν να τις καταγράψουν σε χάρτη, η συζήτηση θα συνεχίσει στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα. Έχουμε πει ότι οι εδώ συζητήσεις δεν είναι το τέλος του δρόμου. Στόχος είναι να υπάρξει εκείνη η πρόοδος, να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Το τι έχει περισσότερη σημασία είναι τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς αν η τουρκοκυπριακή πλευρά μπορεί να πάρει ημερομηνία για σύγκληση πολυμερούς αν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων αλλά αυτά δεν τεθούν σε χάρτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος στη δημοσιογραφική διάσκεψη πριν να μεταβεί στην Ελβετία. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να καταγραφούν αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια επί χάρτη».