Ιστό ανθρώπινης καρδιάς δημιούργησαν επιστήμονες

Επιστήμονες ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσουν ιστό ανθρώπινης καρδιάς που συστέλλεται αυτόματα σε τρυβλίο καλλιέργειας κυττάρων Πέτρι, κάτι που αποτελεί πρόοδο στην προσπάθεια κατασκευής οργάνων μεταμόσχευσης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας χρησιμοποίησε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS) που παράχθηκαν από κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος για να δημιουργήσουν πρόδρομα κύτταρα καρδίας (MCPs).

Τα iPS είναι ώριμα ανθρώπινα κύτταρα που «αναπρογραμματίζονται» σε μία ευέλικτη πρωτόγονη κατάσταση από την οποία θα μπορούν να παρακινηθούν για να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπου κυττάρου του σώματος.

Τα πρωτόγονα καρδιακά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκαν σε ένα ‘ικρίωμα’ καρδιάς ποντικιού από την οποία οι ερευνητές είχαν αφαιρέσει όλα τα καρδιακά κύτταρα ποντικιού, αναφέρεται στο περιοδικό «Nature Communications».

Το ‘ικρίωμα’ είναι ένα δίκτυο από ιστούς που αποτελούνται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες πάνω στο οποίο τα κύτταρα προσκολλούνται και μεγαλώνουν.

Τοποθετούμενα στο τρισδιάστατο ‘ικρίωμα’, τα πρωτόγονα κύτταρα αναπτύχθηκαν σε καρδιακό μυ και μετά από 20 μέρες παροχής αίματος, το ανακατασκευασμένο όργανο ποντικιού «άρχισε να συστέλλεται και πάλι σε ρυθμό 40 με 50 παλμούς το λεπτό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Είμαστε ακόμη μακριά «από την κατασκευή μιας ολόκληρης ανθρώπινης καρδιάς», προσθέτει ο ανώτερος ερευνητής Λι Γιανγκ.

Πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να συστέλλεται με αρκετή δύναμη η καρδιά έτσι ώστε να μπορεί να αντλεί αίμα αποτελεσματικά καθώς και να ανακατασκευής του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι περίπου 17 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις κάθε χρόνο, οι περισσότεροι εξ αυτών από καρδιοπάθεια.

Λόγω της έλλειψης που υπάρχει σε δωρητές οργάνων, «το τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας είναι μη αναστρέψιμο», αναφέρεται στη μελέτη.

Περισσότεροι από τους μισούς των ασθενών με καρδιοπάθεια δεν ωφελούνται από φάρμακα.

«Η μηχανική των ιστών της καρδιάς έχει μεγάλες προοπτικές… στη βάση της αναδόμησης του καρδιακού μυ ανάλογα με τον ασθενή», γράφουν οι ερευνητές.