Το επίσημο ταξίδι, το πρώτο στην Ευρώπη από τότε που ο 84χρονος Κουβανός πρόεδρος διαδέχθηκε τον αδελφό του το 2006, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Κούβα τον Μάιο του 2015. Ο πρόεδρος Κάστρο έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, με την υπουργό Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τρίτη στην ιεραρχία της γαλλικής κυβέρνησης, να τον υποδέχεται θερμά στην Αψίδα του Θριάμβου.
Ο Κάστρο που είχε φθάσει το Σάββατο στο Παρίσι για ιδιωτική επίσκεψη, θα συναντηθεί το απόγευμα με τον πρόεδρο Ολάντ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή τουλάχιστον 10 συμφωνιών, κοινή δήλωση στον Τύπο και επίσημο δείπνο. Οι δύο χώρες θα εξετάσουν κυρίως τους τρόπους ενίσχυσης των ανταλλαγών τους.
Αύριο θα γίνουν συναντήσεις με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό. Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως “πρώτος -ευρωπαϊκός πολιτικός και οικονομικός- εταίρος” της Κούβας.
Μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Κούβα, όπως ο όμιλος Pernod-Ricard που παράγει το ρούμι Havana Club, Alcatel-Lucent στις τηλεπικοινωνίες, Total και Alstom στην ενέργεια. Ωστόσο με έναν όγκο περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι εμπορικές ανταλλαγές παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. “Δεν ανέρχονται ακόμη στο ύψος των προσδοκιών μας” παραδέχτηκε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ματιάς Φεκλ.
Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει την παρουσία των εταιριών της σε μια χώρα που ανοίγεται σταδιακά στην οικονομία της αγοράς με τη σύναψη συμφωνιών σήμερα στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και του δίκαιου εμπορίου.
Το Παρίσι βλέπει επίσης στην Αβάνα ένα “βασικό στοιχείο” της προώθησης της σχέσης της με τη Λατινική Αμερική. Σαν μια μακρινή ηχώ από το ιστορικό ταξίδι του στρατηγού ντε Γκολ το 1964, ο πρόεδρος Ολάντ θα πραγματοποιήσει στα τέλη Φεβρουαρίου περιοδεία στο Περού, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.
Η Κούβα άρχισε μια θεαματική προσέγγιση στα τέλη του 2014 με τον παλιό αμερικανό εχθρό της, με αποτέλεσμα την επαναλειτουργία των πρεσβειών των δύο χωρών πέρυσι το καλοκαίρι.
Από τον Απρίλιο του 2014, η Αβάνα συζητά επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθιερώσει ένα “πλαίσιο πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας” ώστε να γυρίσει τη σελίδα της παλιάς αντιπαράθεσης σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνεργασία με το Παρίσι δίνει την ευκαιρία στην κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας να ενισχύσει την εικόνα της.
“Είναι σημαντική η επίσκεψη αυτή για την εικόνα της Κούβας, δίνει ασυζητητί μια διεθνή λάμψη στο κουβανικό καθεστώς”, εκτιμά ο Εντουάρντο Περέρα, του Πανεπιστημίου της Αβάνας.
Η Γαλλία πρωτοστάτησε πρόσφατα στη συμφωνία για τη διαγραφή 8,5 δις δολαρίων του κουβανικού χρέους στους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωνόταν η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21) στο Παρίσι, και ήταν ένας τρόπος για να υπογραμμιστεί η συμβολή της Αβάνας στην επιτυχία της.
Το Παρίσι θα ήθελε να προχωρήσει περαιτέρω σε διμερές επίπεδο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, όπως για παράδειγμα με την αποδέσμευση για την Κούβα ορισμένων προσβάσεων στις χρηματαγορές, εν αναμονή της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στο νησί από το 1962 και το οποίο έχει καταδικάσει εδώ και καιρό η Γαλλία.
Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέμα για το οποίο η Κούβα δέχεται έντονες επικρίσεις, “αυτά θα συζητηθούν”, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή στο Παρίσι. Ωστόσο ο πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος επικρίθηκε γιατί συνάντησε τον πρώην πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο τον Μάιο του 2015, αναμένεται να είναι διακριτικός στο θέμα αυτό, ώστε να μην επισκιαστεί η επίσκεψη του επικεφαλής του κουβανικού κράτους.