Το ενδεχόμενο επιμονής στους αρχικούς όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, αποδοχής του αυτό-περιορισμού της, τροποποίησης των όρων εντολής ακόμα και παύσης της και επανασύστασης της υπό άλλη σύνθεση θα εξετάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, την Παρασκευή, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου επανέλαβε την προσωπική του, όπως είπε, άποψη ότι «με όλο το σεβασμό προς τα μέλη της Επιτροπής, θα έπρεπε να περιμένουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν στο Υπουργικό Συμβούλιο». Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Παρασκευή, ανέφερε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι «η παράκλησή μου προς τα μέλη της Επιτροπής θα ήταν να περιμένουν την απάντηση στα ερωτήματα αυτά».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θέλησε να πει κάτι περαιτέρω εκτός του ότι «υπήρξε αδυναμία σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου για λόγους τους οποίους ούτε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευθύνεται». Αυτό, ανέφερε, «θα πρέπει να το αναγνωρίσουν και τα μέλη και θα μπορούσαν να αναμένουν τη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου και την απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί».
Κληθείς να πει κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας θα αξιοποιήσει τα τεκμήρια της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Νικολάου είπε ότι «η ομάδα ποινικών ανακριτών, που θα αναλάβει να ερευνήσει συγκεκριμένα ζητήματα – και σίγουρα η οποία στη συνέχεια θα κληθεί να αξιοποιήσει την όποια έκθεση ή πόρισμα θα συνταχθεί από την Ερευνητική Επιτροπή – θα αξιοποιήσει τόσο τα γεγονότα τα οποία θα καταγραφούν στο πόρισμα αυτό όσο και τα οποιαδήποτε στοιχεία συγκεντρωθούν – έγγραφα ή άλλα – από την Ερευνητική Επιτροπή».
Συνέχισε λέγοντας ότι σίγουρα μια έρευνα για να είναι ολοκληρωμένη χρειάζονται και τα απαραίτητα στοιχεία. Γι’ αυτό, ανέφερε, «να είστε βέβαιοι ότι θα αναζητηθούν όλα τα στοιχεία και κάθε μαρτυρικό υλικό το οποίο είναι αναγκαίο για να στοιχειοθετήσει τα οποιαδήποτε αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο εμπλέκεται σ’ αυτή τη διαδικασία που οδήγησε είτε τα δημοσιονομικά είτε τα χρηματοπιστωτικά στην κατάσταση που είναι σήμερα».
Ανέφερε επίσης ότι «τα σενάρια είναι πάρα πολλά: Είτε να συνεχίσει η Επιτροπή υπό την παρούσα σύνθεση όπως αυτή έχει καθορίσει τους όρους εντολής της, είτε να τροποποιήσει το Υπουργικό Συμβούλιο τους όρους εντολής, είτε να επιμείνει το Υπουργικό Συμβούλιο στους όρους εντολής και να ζητήσει από την Επιτροπή να συμμορφωθεί με τους όρους αυτούς, είτε ακόμα να παυθεί η Ερευνητική Επιτροπή υπό την παρούσα σύνθεση και να οριστεί άλλη».
Διαβεβαίωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεκτιμήσει το κάθε ένα από αυτά (τα σενάρια) και θα αξιολογήσει τη χρησιμότητα ενός πορίσματος Ερευνητικής Επιτροπής αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση την οικονομία». Πολύ δε περισσότερο, πρόσθεσε, «και την ανάγκη να απαντηθούν τα πολλαπλά ερωτήματα τα οποία βασανίζουν τους Κύπριους πολίτες».
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα πλαίσια Ερευνητικής Επιτροπής και των δημόσιων συζητήσεων / εξέτασης που γίνονται ενώπιον της είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν και αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα πολλές πτυχές αυτού του ζητήματος. Νομίζω, είπε, «ότι το να γνωρίζει ο λαός τι έχει γίνει και πώς οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση, έστω και αν η Ερευνητική Επιτροπή αποφύγει να επισημάνει τις οποιεσδήποτε αστικές ή ποινικές ευθύνες που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία είναι χρήσιμο».
Έστω, πρόσθεσε, «και αν εμείς ως Κυβέρνηση είχαμε κρίνει ότι είναι χρησιμότερη η συμβολή της Ερευνητικής Επιτροπής αν αυτή προχωρούσε στον καταλογισμό εκτός από πολιτικές ευθύνες και ποινικές και αστικές ευθύνες».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, είπε ότι η Ερευνητική επιτροπή σήμερα έχει η ίδια αυτό-περιορίσει τους όρους εντολής της.