Το Facebook είναι το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης είναι και ένα τεράστιο «σφουγγάρι» που απορροφά κάθε μικρή λεπτομέρεια από τις συνήθειες του κάθε χρήστη, προκειμένου να κάνει στοχευμένη διαφήμιση, η οποία, άλλωστε αποτελεί και το βασικό έσοδο της εταιρείας.
Ακόμα κι αν οι χρήστες προσπαθούν να κρύψουν ό,τι μπορούν, το Facebook «ρουφάει» συνεχώς πληροφορίες, τις οποίες «ταΐζει» στους αλγόριθμους που αποφασίζουν ποιες διαφημίσεις είναι οι καταλληλότερες και πιο αποτελεσματικές ανάλογα με τις συνήθειες του χρήστη: ένα like σε ένα στάτους, ένα tag σε μια φωτογραφία, αναφορά σε αγαπημένη μουσική, όλα αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες για στοχευμένη διαφήμιση και έσοδα για το Facebook.
To ενδιαφέρον είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία δεν χρειάζεται καν να έρχονται από το Facebook: το κουμπί για «Like» υπάρχει σχεδόν παντού, ενώ ένα κυριολεκτικό «ποτάμι» πληροφορίων φθάνει στο Facebook μέσω άλλων εφαρμογών, όπως το WhatsApp και το Instagram, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιεί κάποιος αυτό καθαυτό το μέσο για να το «ταΐζει» πληροφορίες.
Ωστόσο, το τι πληροφορίες διαθέτει το Facebook για κάθε χρήστη του είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκαλυφθεί. Και κάπου εδώ μπαίνουν οι «φύλακες» της ιδιωτικότητας των χρηστών του διαδικτύου, όπως ο ιστοχώρος ProPublica, ο οποίος δημιούργησε μια επέκταση για τον Chrome (που σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής browser) που ονομάζεται «What Facebook Thinks You Like» και επιτρέπει στους χρήστες να διαπιστώνουν ποιες πληροφορίες έχει συγκεντρώσει για αυτούς το Facebook.
Μάλιστα, μέσω της επέκτασης αυτής μπορεί ο κάθε χρήστης να διαπιστώσει ότι το Facebook «ξέρει» για αυτόν πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως το μέγεθος του σπιτιού που κατοικεί ή πόσες πιστωτικές κάρτες διαθέτει. Μπορεί να μην μπορούν οι χρήστες να σταματήσουν τη ροή πληροφοριών προς το Facebook, αλλά, τουλάχιστον μπορούν να μάθουν τι ξέρει για αυτούς.