Από μία «κλωστή» κρέμεται η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που θα επιβάλλει το κούρεμα των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο, που τρεις ημέρες πριν χαρακτηριζόταν απίθανο, αν όχι αδιανόητο, τώρα επιβάλλεται με ωμότητα και με θύματα τους καταθέτες, ως «παράπλευρη απώλεια» της διάσωσης.
Αυταπάτες δεν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχει, όπως όλα δείχνουν εναλλακτική λύση. Κούρεμα ή άτακτη χρεοκοπία, είναι το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί. Ο διεθνής τύπος και οικονομολόγοι «πυροβολούν» τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ για την απόφαση που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος δηλώνει ότι «καταψήφιση σημαίνει χρεοκοπία».
Η απόφαση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την Κύπρο, την οποία και πλήττει άμεσα. Παρά τις διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Κύπρος είναι «ειδική περίπτωση» και πως τα μέτρα είναι «μοναδικά» – όπως και η Ελλάδα ήταν ειδική περίπτωση «στο κούρεμα του χρέους» – λειτουργεί ως «κώδωνας επαγρύπνησης» και για τις άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες που πιστεύουν πως η λύση των προβλημάτων τους βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ.,
Δεν είναι λίγοι εκείνοι από τους Κύπριους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι πριν κληθεί η πολιτική ηγεσία να πει το «ναι» ή το «όχι» – σχεδόν εξίσου επώδυνες οι συνέπειες και των δύο- θα πρέπει να απαιτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση. Μη λύση ουσιαστικά, καθώς οι πιέσεις που ασκούνται είναι αφόρητες για ψήφιση του νομοσχεδίου πριν ανοίξουν οι αγορές την Τρίτη.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει (;) στις 16.οο. Καλείται να εγκρίνει ή όχι στο σύνολό του το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας έτσι όπως αποφασίστηκε στο Εurogroup της Παρασκευής.
ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου. Η στάση των Οικολόγων δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένη. Και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να ψηφιστεί , καθώς ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ που στηρίζουν την κυβέρνηση, εάν δεν υπάρξουν διαρροές, διαθέτουν 28 ψήφους, μία λιγότερη απ΄ όσες χρειάζονται για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Ψήφο που ενδεχομένως δώσει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
Η πλειονότητα των Κυπρίων πολιτών θεωρούν την εξέλιξη ως προσωπική αποτυχία του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της διαπραγματευτικής του ομάδας. Και εδώ είναι ένα ακόμη κομβικό σημείο, καθώς αν γίνει δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι άγνωστο αν θα γίνει εφικτή και η κοινωνική συνοχή που απαιτείται σε τόσο κρίσιμες στιγμές, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα.
Την Τρίτη το πρωί, οι πολίτες της Κύπρου θα βρεθούν στις τράπεζες – παρά τις νουθεσίες περί ψυχραιμίας – για να «σηκώσουν» τις καταθέσεις τους. Η οργή θα ξεχειλίσει όταν διαπιστώσουν ότι οι τράπεζες έχουν ήδη προνοήσει και οι καταθέσεις τους είναι ήδη μειωμένες κατά 6,75% έως 9,9%, αναλόγως του ύψους των καταθέσεων.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να επιτύχει μείωση του «κουρέματος». Για τις καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ από 6,75% σε 3%. , με παράλληλη αύξηση των αποκοπών πάνω από 100 χιλ. ευρώ από 9,9% σε 10% και για καταθέσεις πέραν των 500χιλ. ευρώ η εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης να αυξηθεί στο 12,5%.
Η πρωτοβουλία του Κύπριου Προέδρου να «μοιράσει» τραπεζικές μετοχές ως αντιστάθμισμα στην αξία των καταθέσεων και η προσπάθεια να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων από την Κύπρο, ίσως λειτουργήσουν ως «αντίδοτο», άγνωστο όμως για πόσο.
Το σίγουρο είναι ότι τα πραγματικά δύσκολα για την Κύπρο ξεκινούν τώρα.