Μιλώντας μόλις εννέα λεπτά στις Χρυσές Σφαίρες, έγινε το πρόσωπο των ημερών προκαλώντας φρενίτιδα στα social media αλλά και την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.
Σκεφθείτε μία Αφροαμερικανή, παιδί άγαμων γονιών, που έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία εννέα ετών κι έγινε μητέρα στα 14, να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου…
Δύο επιστήθιοι φίλοι της αποκάλυψαν στο αμερικανικό δίκτυο CNN κάτι που ίδια μέχρι σήμερα διαψεύδει κατηγορηματικά: η 63χρονη τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιογράφος, εκδότρια, ηθοποιός, παραγωγός και επιχειρηματίας σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία και μάλιστα έχει δεχθεί και κρούσεις εδώ και αρκετούς μήνες, όπως ισχυρίζονται οι στενοί της φίλοι.
Μέχρι στιγμής,πάντως,η Όπρα δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις, ανέφερε η μία από τις δύο πηγές.«Αν κατέβει υποψήφια, τότε θα κερδίσει 100%», δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στην «Washington Post».
H πιο σημαντική μαρτυρία όμως και αυτή που δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της 63χρονης Όπρα ακούστηκε από τα «χείλη» του αγαπημένου της, Στέντμαν Γκράχαμ. Ο σύντροφός της στη ζωή και στις επιχειρήσεις- μίλησε στην εφημερίδα «Los Angeles Times»:«Ο κόσμος θα αποφασίσει… Οπωσδήποτε θα το κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η «πάπισσα» της αμερικανικής TV, Όπρα Γουίνφρεi, εκφώνησε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό λόγο για την σεξουαλική κακοποίηση στις Χρυσές Σφαίρες, κάτι που είχε βιώσει και η ίδια στο πετσί της σε ηλικία μόλις εννέα ετών. Στην τρυφερή αυτή ηλικία είχε πέσει θύμα βιασμού από συγγενή της.
«Τα παιδιά της χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα.Επίσης, η αφροαμερικανή σταρ έχει παραδεχθεί δημοσίως πως ο προ-προ-προ-πάππος της ήταν σκλάβος, ο προ-προ-πάππος της ήταν σκλάβος, ο προπάππος της ήταν σκλάβος».
Την ίδια ώρα το κίνημα #oprahforpresident και #oprah2020 εξαπλώνεται με δεκάδες θαυμαστές σε όλο τον κόσμο να πιστεύουν πως αυτή είναι η μόνη υποψήφια που θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ερχόμενες εκλογές.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές της την προτρέπουν να ασχοληθεί με τα κοινά. Η Όπρα έγινε γνωστή στους Αμερικανούς από το τηλεοπτικό σόου «Oprah Show». Γεννημένη στο Μισισίπι, πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της στη φάρμα της γιαγιάς της. Παιδί άγαμων γονιών αναγκάστηκε να αναπτύξει μια δική της φιλοσοφία επιβίωσης: «Η γιαγιά μου με προειδοποίησε αρκετά νωρίς ότι δεν ήμουν όμορφη και ότι καλά θα έκανα να γίνω έξυπνη», έχει δηλώσει χαμογελώντας. Παλαιότερα όταν τη ρωτούσαν αν είχε ποτέ πέσει θύμα ρατσισμού απαντούσε «όχι». Σήμερα λέει «ναι αλλά τότε δεν είχε συναίσθηση». Γιατί είναι αδύνατον να έχεις μεγαλώσει στο Μισισίπι και να μη σου έχουν κάνει κάποιου είδους ρατσιστικό σχόλιο.
«Όταν ήμουν μικρή άκουσα τον αιδεσιμότατο Τζέσι Τζάκσον να λέει ότι “η τελειότητα είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον ρατσισμό”. Και το ακολούθησα πιστά. Προσπαθούσα να ξεχωρίζω σε οτιδήποτε και αν δοκίμαζα».
Στο σχολείο «πήδηξε» δύο τάξεις -από την Α’ δημοτικού βρέθηκε στη Γ’. Ο βιασμός της σε ηλικία εννέα ετών από έναν ξάδελφό της και η σεξουαλική κακοποίηση που θα υποστεί σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας της δεν μπορεί παρά να έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Σε ηλικία 14 ετών γέννησε ένα αγοράκι που λίγο αργότερα πέθανε. Τότε η γιαγιά της την έστειλε να μείνει με έναν άντρα κουρέα στο Τενεσί που θεωρεί πατέρα της. Στην Νότιο Αφρική έχει ιδρύσει ένα σχολείο για κορίτσια, πολλά από τα οποία έπεσαν θύματα βιασμού σπιλώνοντας την εικόνα της Όπρα.
Η 63χρονη Αφροαμερικανίδα έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί λαμβάνοντας το πτυχίο Επικοινωνίας του Λόγου. Στη συνέχεια φάνηκε και η επικοινωνιακή της μαεστρία. Οι καλεσμένοι στο «Oprah Show» της άνοιγαν την καρδιά τους με προσωπικές ιστορίες και τα νούμερα τηλεθέασης εκτοξεύονταν.