Η Τρόικα φθάνει στην Κύπρο σήμερα με φλέγον θέμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τα κλιμάκια της Τρόικας φθάνουν σήμερα στην Κύπρο για την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο Τρίτη, τα κλιμάκια της Τρόικας θα αρχίσουν στις 8.00 τις επαφές τους στις οποίες περιλαμβάνονται σειρά συναντήσεων με τεχνοκράτες σχεδόν όλων των Υπουργείων, στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση των επικεφαλής των διεθνών δανειστών με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έχει μεταφερθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Φλέγον θέμα συζήτησης κατά τη νέα παρουσία της Τρόικας στην Κύπρο θα αποτελέσει το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο ανέρχεται γύρω στο 45% των συνολικών δανείων ή στα 27,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από σύνολο δανείων 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Απρίλιος) της Κεντρικής Τράπεζας. Στις τράπεζες το ποσοστό των ΜΕΔ ανέρχεται στο 43% και στον Συνεργατισμό στο 51,7%.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ΜΕΔ θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την εκποίηση κατοικιών που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Οι επαφές των κλιμακίων της Τρόικας, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα συναντήσεων, θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικας και του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Όπως επισήμαινε η Τρόικα σε δήλωσή που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, οι τρεις σημαντικότερες προκλήσεις της Κύπρου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διατήρηση των δημοσιονομικών σε βιώσιμη πορεία και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ανέφερε, επίσης, ότι «το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει εντός τροχιάς, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρώτο τρίμηνο του 2014 έχουν επιτευχθεί με ένα σημαντικό περιθώριο, αντανακλώντας καλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις στα έσοδα και συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού».