Η συνάντηση Πρόεδρου με Μπάιντεν ολοκληρώθηκε

Χωρίς κοινές δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Ξεκίνησε με κατ` ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών η οποία διήρκεσε 20 λεπτά και συνεχίστηκε με αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές.

Οι Αναστασιάδης και Μπάιντεν έκαναν χειραψία και αγκαλιάστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους, αλλά δεν προέβησαν σε κοινές δηλώσεις.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν τον ενημέρωσε πως συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το Κυπριακό, στην χθεσινή τους συνάντηση.

Τα τέσσερα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν, το κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τέλος η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

«Η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο εξελίχθηκε σε μία φιλικότατη ατμόσφαιρα και απασχόλησε μία σειρά από θέματα που αφορούν πρώτιστα και πάνω απ’ όλα το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο κυπριακό και εις τον βαθμόν που μπορούν να βοηθήσουν.

Το δεύτερο είναι η ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων και οι διάφορες θεματικές που μπορούν να αποτελέσουν ακριβώς την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων.

Το τρίτο είναι η αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή και ένα εξ ίσου σημαντικό θέμα, η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και απόλυτη ικανοποίηση, γιατί πέραν από την προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεών ΗΠΑ – Κύπρου, «αυτό που αναγνωρίζεται είναι και ιδιαιτερότητα των σχέσεων με άλλες παραδοσιακές χώρες».

Απαντώντας σε ερώτημα αν ο κ. Μπάιντεν του μετέφερε θετικά μηνύματα από την χθεσινή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε πως εκείνο που γνωρίζει είναι ότι ήγειρε το κυπριακό. «Εμμένει ότι πρέπει αν τα πράγματα λάβουν πορεία προς την ορθή κατεύθυνση, θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία πρωταγωνιστικά. Εχει ενδιαφέρον και η διαβεβαίωση από πλευράς Τουρκίας ότι εμμένει στη λύση, όπως αυτή περιγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν της 11η Φεβρουαρίου 2014».

Στο ερώτημα αν οι κ.κ. Μπάιντεν και Κέρι κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση στο κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό το είχε διαπιστώσει από την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και φάνηκε και στη σημερινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο, στην οποία συμμετείχε η στενή συνεργάτης του Τζον Κέρι, Βικτώρια Νούλαντ.

«Συνεπώς δεν τίθεται θέμα διαφορετικών ερμηνειών ή πολιτικών».

Στο τί αναμένει από αμερικανικής πλευράς, είπε ενεργός εμπλοκή, «με την έννοια, εφόσον προχωρήσει ο διάλογος ή υπάρχουν δυσκολίες, παρεμβάσεις προς την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που θα συνάδουν με το Κοινό Ανακοινωθέν, με τις βασικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., με μία λύση που οπωσδήποτε δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους. Αλλά θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί ένα κράτος, το οποίο θα είναι ισότιμο μέσα στην ΕΕ και θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι πρέσβεις Νίκος Αιμιλίου και Γιώργος Σιακαλλή κι άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Από αμερικανικής πλευράς, η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζεφ Πρέσκοτ , η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ, ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ.α.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπάιντεν μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την υπόσχεση Ερντογάν ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού και πως η Άγκυρα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε πως τα θέματα που σχετίζονται με τις συνομιλίες τα χειρίζονται άλλοι συνεργάτες του.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο κ. Μπάιντεν εξήρε τον «ουσιαστικό και στρατηγικό ρόλο» της Κύπρου και ότι πρόκειται για τη «μόνη χώρα» στην περιοχή που οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν σε «ζωτικούς τομείς».

Στην συνομιλία, ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε δύο φορές τον όρο «τουρκική εισβολή».