Γνωρίζουμε όλοι, ότι για τους ψυχολόγους ο καναπές είναι ένα απαραίτητο «εργαλείο».
Σύμφωνα με μία έρευνα, όταν κανείς ξαπλώνει ανάσκελα χαλαρώνουν οι άμυνες του οργανισμού και οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί στο να μάθουν από τα λάθη τους.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας διεξήγαγαν δύο πειράματα και διαπίστωσαν, ότι η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά.
Όταν οι άνθρωποι ξαπλώνουν στην πλάτη τους, νιώθουν λιγότερη ανάγκη να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει όταν είναι καθιστοί.
Ο καθηγητής Eddie Harmon-Jones, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε : «Όλα αυτά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν αυτός ήταν ο λόγος που ο Φρόιντ έβαζε υποσυνείδητα τους πελάτες του να ξαπλώνουν ανάσκελα και να μοιράζονται ελεύθερα τις σκέψεις τους».
Μια σειρά μελετών έχουν βρει, ότι οι κινήσεις του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά, αναφέρει το δημοσίευμα.
Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι καταλήγουν σε πιο θετικές αποφάσεις ενώ κρατούν το στήθος τους προς τα έξω.
Στη νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology, μια ομάδα ψυχολόγων μελέτησε το κατά πόσο η ξαπλωτή στάση επηρέαζε την επιθυμία, γνωστή ως κίνητρο προσέγγισης, και την ανάγκη να δικαιολογηθεί η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.
Σε ένα από τα πειράματα, οι εθελοντές συμμετείχαν σε ένα τεστ κατά το οποίο έπρεπε να λάβουν μια δύσκολη απόφαση.
Συνήθως, αφότου κανείς καταλήξει σε μια απόφαση ανάμεσα από δύο επιλογές που αρχικά του άρεσαν ισάξια, αλλάζει τη γνώμη του και υποστηρίζει με μεγαλύτερο ζήλο αυτή που τελικά επέλεξε. Όμως, αυτό συνέβη μόνο με όσους παρέμεναν καθιστοί, όταν πήραν την απόφασή τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ξαπλωτή στάση μειώνει την επιθυμία (ή αλλιώς κίνητρο προσέγγισης) καθώς επίσης και την αμυντική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου και του εξορθολογισμού.
«Ο εξορθολογισμός, ή η παραγωγή λογικών στο άκουσμα δικαιολογιών μιας συμπεριφοράς, αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να νιώθουν καλύτερα, όταν έχουν κάνει κάτι χαζό ή ανήθικο» εξήγησε ο καθηγητής.
«Όταν οι άνθρωποι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους αμυντικούς μηχανισμούς για να δικαιολογήσουν αυτά που κάνουν, τότε αυτό μπορεί να τους αποτρέψει από το να μάθουν πιο υγιείς συμπεριφορές. Τα συμπεράσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν, ότι όταν ξαπλώνει κανείς στην πλάτη του είναι πιο ανοιχτός στο να μάθει από τα λάθη του, αντί απλά να βρει ένα τρόπο για να τα δικαιολογήσει» κατέληξε.