Το ΕΤΕΚ, ως ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, είναι έτοιμο να συμβάλει εποικοδομητικά με θέσεις και προτάσεις
Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο με πολλές και σοβαρές προκλήσεις. Καλείται, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης καθηκόντων, να αντιμετωπίσει και να δώσει αποδοτικές λύσεις σε ζητήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, συνεχώς αυξανόμενων επιτοκίων και υψηλών τιμών σε καύσιμα, κατασκευαστικά υλικά και άλλες πρώτες ύλες. Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, ως ο Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους υποψηφίους προέδρους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Κατά τις συναντήσεις αυτές, το ΕΤΕΚ παρέδωσε σημείωμα στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι θέσεις του, γύρω από ζητήματα της αρμοδιότητας του επιμελητηρίου, τα οποία καλείται η κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα, με γνώμονα και πρωταρχικό μέλημα, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Στο εν λόγω σημείωμα το ΕΤΕΚ κατέθεσε απόψεις για πληθώρα ζητημάτων.
Στο άρθρο αυτό ιεραρχήθηκαν και επιλέγηκαν τρία κρίσιμα και επείγοντα θέματα. Αυτό της προσιτής κατοικίας, το υψηλό κόστος ενέργειας και ο κορεσμός του ηλεκτρικού δικτύου και η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη βελτίωση των επιδόσεων του υφιστάμενου κτηριακού μας αποθέματος έναντι σεισμού.
Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, ένα από τα ζητήματα του οποίου θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα η νέα κυβέρνηση, είναι αυτό της προσιτής στέγης. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο ζήτημα, η επίλυση του οποίου χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, με θέσπιση και εφαρμογή βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Στο παρελθόν έχουν τεθεί σε εφαρμογή διάφορα μεμονωμένα και αποσπασματικά, επιτυχημένα ως ένα βαθμό, Σχέδια και μέτρα, τα οποία, ωστόσο, κρίνοντας εκ τους αποτελέσματος δεν έχουν επιλύσει το πρόβλημα στη ρίζα του. Η κρατική στεγαστική πολιτική χρήζει εκσυγχρονισμού, ο οποίος να βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Η δημιουργία ενός Κεντρικού Φορέα που θα σχεδιάζει, συντονίζει και ελέγχει τα ζητήματα που άπτονται της κρατικής στεγαστικής πολιτικής αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη. Ιδιαίτερα σήμερα, με τις αυξήσεις των επιτοκίων, η συμπερίληψη εργαλείων για πρόσβαση στη χρηματοδότηση για σκοπούς απόκτησης στέγης, υπό την ομπρέλα αυτού του Φορέα, κρίνεται ως απαραίτητη.
Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει για τη θεσμοθέτηση εργαλείων αλλά και κινήτρων/αντικινήτρων με στόχο την ενεργοποίηση αδρανούσας/περίκλειστης γης καθώς και την ένταξη κενών και εγκαταλειμμένων κτηρίων στην αγορά ή ενοικίαση στέγης. Εξίσου σημαντική είναι και η εξέταση ζητημάτων όπως οι νέες τεχνολογίες κατασκευής, ενώ θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν αχρείαστες οικοδομικές απαιτήσεις. Τέλος απαιτείται στενή παρακολούθηση της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καθώς εάν αφεθεί χωρίς παρακολούθηση μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις και προβλήματα στο θέμα της προσιτής στέγης.
Η νέα κυβέρνηση καλείται επίσης να επιληφθεί ζητημάτων με άμεση επίδραση στην οικονομία του τόπου αλλά και κάθε νοικοκυριού, όπως είναι η ενεργειακή κρίση και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιμελητήριο θεωρεί ότι η απρόσκοπτη και χωρίς διακοπές και εμπόδια εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων για σκοπούς ιδιοκατανάλωσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκ των ων ουκ άνευ. Χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τεχνικές λύσεις που θα επιτρέψουν την αδιάκοπη εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια και η ευστάθεια του δικτύου. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για άμεση λήψη αποφάσεων, κατόπιν διαβούλευσης με τους Διαχειριστές, με βάση πάντα τα τεχνοκρατικά κριτήρια. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δοθούν νέες άδειες σε εμπορικά ΑΠΕ χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης, όπως δεν θα πρέπει επίσης να γίνεται ανανέωση άδειας χωρίς πρόσθετη απαίτηση για αποθήκευση. Οι δε διαγωνισμοί για έργα αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα, αφού πρώτα «ξεκολλήσουν» από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που περιέπεσαν.
Πέραν των πιο πάνω, για το ΕΤΕΚ διαχρονική προτεραιότητα και ζήτημα μείζονος σημασίας, αποτελεί η προστασία του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας. Το θέμα αυτό έχει να κάνει με τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οι πρόσφατοι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία, έφεραν ξανά το συγκεκριμένο ζήτημα στο προσκήνιο και ανέδειξαν για πολλοστή φορά τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, αν προκύψει μια ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κύπρο. Ως εκ τούτου, η λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση δεν σηκώνει αναβολή. Ως πρώτο βήμα, η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει με τη θεσμοθέτηση της τακτικής επιθεώρησης των κτηρίων, σε συνδυασμό με μια δέσμη μέτρων και κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να προβαίνουν σε ολιστικές εργασίες συντήρησης και δομοστατικής αναβάθμισης των οικοδομών τους, με προτεραιότητα τις οικοδομές δημόσιας χρήσης. Το Επιμελητήριο έχει ήδη δηλώσει τη πρόθεση να συνδράμει στις επιθεωρήσεις κτηρίων, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτήρια.
Ως ο τεχνικός, επιστημονικός σύμβουλος του κράτους θέτουμε, όπως πάντα, εαυτούς στη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης για την προώθηση λύσεων σε σημαντικά ζητήματα στο πλαίσιο των τομέων δραστηριότητάς μας. Με γνώμονα πάντα την ευημερία του τόπου και την ασφάλεια των πολιτών. Έφτασε πλέον για όλους η ώρα των πράξεων.
Κωνσταντίνος Κωνσταντή
Αρχιτέκτονας
Πρόεδρος ΕΤΕΚ