Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητούνται σήμερα στην κυπριακή βουλή τα τρία από τα εννέα συνολικά νομοσχέδια που αποφάσισε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την τρόικα εν μέσω ενός απίστευτου μπαράζ πιέσεων από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ευθέως απείλησε τη Λευκωσία με διακοπή στην παροχή ρευστότητας εάν μέχρι την Τρίτη δεν υπάρχει συμφωνία.
Τα νομοσχέδια που αποφασίστηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αφορούν στην ίδρυση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, που αποφασίστηκε ομόφωνα από τους πολιτικούς αρχηγούς, στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, αίτημα που διατύπωσε προς τη Λευκωσία η τρόικα και στην εξυγίανση των τραπεζών με τον κεντρικό τραπεζίτη Πανίκο Δημητριάδη να ξεκαθαρίζει πως εάν δεν προχωρούσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της «Λαϊκής» η τράπεζα θα οδηγούνταν μαθηματικά στη χρεοκοπία.
Η Λευκωσία έζησε χθες στιγμές έντασης και αγωνίας όταν κυκλοφόρησαν σενάρια περί λουκέτου στην τράπεζα και το βράδυ απειλήθηκαν επεισόδια κοντά στο προεδρικό Μέγαρο όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται εργαζόμενοι στην τράπεζα αλλά και απλοί πολίτες –καταθέτες που πλέον θα έχουν όριο 260 ευρώ στις αναλήψεις τους από τα ATM της τράπεζας. Νωρίτερα η τράπεζα Κύπρου είχε απευθύνει δραματική έκκληση προς την τρόικα για συμφωνία και επανέναρξη των εργασιών στις τράπεζες καθώς πλέον η αγορά στην Κύπρο στερεύει από μετρητό και τα προβλήματα αρχίζουν να γίνονται έντονα σε ευαίσθητους κοινωνικούς κλάδους όπως η παροχή φαρμάκων και η διακίνηση καυσίμων.
Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup κατέληξε σε μία διφορούμενη δήλωση σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συζητήσουν ένα νέο σχέδιο από την κυπριακή πλευρά επισημαίνοντας την εξασφάλιση των καταθέσεων έως του ποσού των 100.000 ευρώ για τους καταθέτες. Η απόφαση του Eurogroup επί της ουσίας συνιστά μία έμμεση απόρριψη του σχεδίου που επεξεργάστηκε η Λευκωσία η οποία ωστόσο προχωρά κανονικά στη σύσταση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης με πόρους από εισοδήματα της Δημοκρατίας, από την εκμετάλλευση υδρογονοαθράκων και από ομόλογα που ανήκουν στο δημόσιο ή σε άλλο νομικό πρόσωπο.
Συνολικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ψήφιση εννέα νομοσχεδίων προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποδείξεις της τρόικας χωρίς ωστόσο να βάζει στο τραπέζι, επισήμως, τη λύση του «κουρέματος» που διακαώς επιθυμούν, σε οποιαδήποτε μορφή της, οι δανειστές για να ξεμπλοκάρουν το σχέδιο διάσωσης της χώρας.
Το ΑΚΕΛ που είχε τις τύχες της χώρας το προηγούμενο διάστημα και που επί των ημερών Χριστόφια το χρέος εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα για την Κύπρο ύψη, πρότεινε τη… λύση του δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός εάν η λύση θα δοθεί εντός ή εκτός τρόικας –και αυτό παρά το γεγονός ότι στη Λευκωσία είχαν φτάσει από νωρίς τα μηνύματα για την αρνητική εξέλιξη των επαφών Σαρρή στη Μόσχα κάτι που εν τέλει επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών αργά το βράδυ σε επικοινωνία που είχε από τη ρωσική πρωτεύουσα με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Νωρίτερα ο κ. Δημητριάδης είχε δεσμευτεί για έτοιμο σχέδιο μέχρι τη Δευτέρα κάτι που ωστόσο θα πρέπει να πάρει και το «πράσινο φως» της τρόικας που μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνει άκαμπτη σε σημείο δογματισμού ως προς την εξεύρεση των 5,8 δις που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας.
Ήδη με τον πιο επίσημο τρόπο το EuroWorkingGroup, μέσα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Τετάρτης, έδειξε ότι συζητά και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από το ευρώ εάν δεν υπάρξει βιώσιμη και ρεαλιστική λύση εκ μέρους της Κύπρου με τον γάλλο εκπρόσωπο να εκφράζει μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι από μία τόσο κρίσιμη συζήτηση απουσίαζε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης…