Η καθυστέρηση σύναψης της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο και η δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης με το Βερολίνο.
Η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν οφείλεται στην κυβέρνηση της Λευκωσίας, αλλά στον διεθνή παράγοντα, είπε ο κ. Χριστόφιας. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά, ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Έλμαρ Μπροκ, από τους πιο έμπειρους Ευρωβουλευτές και παλαιότερα δεξί χέρι του Χέλμουτ Κολ σε ευρωπαϊκά θέματα, επιρρίπτει την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση, μιλώνας στη Ντόιτσε Βέλε, που στην εισαγωγή της συνέντευξης γράφει περί «καχυποψίας».
Η πολιτική της ίδιας της κυπριακής Κυβέρνησης, ευθύνεται εν πολλοίς, υποστηρίζει ο κ Μπροκ…”Κατ` αρχήν είχαν προκύψει άλλες προτεραιότητες, όπως η υλοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης και η προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης και, από την άλλη, δεν ήταν τόσο πιεστική η ανάγκη για την υπογραφή του μνημονίου από τη στιγμή που, όπως λένε οι ίδιοι οι Κύπριοι, τα διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο…Από εκεί και πέρα υπάρχει και μία δυσθυμία, από εκείνους που κάνουν λόγο για ξέπλυμα χρήματος στις κυπριακές Τράπεζες και λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να σώσουμε τα λεφτά των Ρώσων”.
Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης δεν δέχεται ότι τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συντηρούν εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αντίθετα λέει στην ίδια την Κύπρο οι σκοπιμότητες εμποδίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Καταλήγει πάντως αισιόδοξος για την υπογραφή της σύμβασης… “Πιστεύω, ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, θα υπάρξει μία ομάδα ιθυνόντων, που θα αποπνέει αξιοπιστία και που θα προσπαθήσει να διορθώσει τα κακώς κείμενα”.