Η κυβέρνηση κρατά στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις για τις εκποιήσεις

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε σήμερα ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη, για πολλοστή φορά, κρατά στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση των προνοιών του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

    Είπε επίσης ότι «Όπως και σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, η κυβέρνηση ούτε διαβουλεύθηκε εκ των προτέρων, ούτε και ήθελε να ακούσει έστω τις απόψεις των κομμάτων ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα ενός τέτοιου σημαντικού ζητήματος».

    Προφανώς κι αυτή τη φορά, η κυβέρνηση θα αρκεστεί να θέσει τα κόμματα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος είτε να αποδεχτούν τα όσα η ίδια, μονομερώς θα συμφωνήσει με την τρόικα ή σε αντίθετη περίπτωση να μην εγκριθεί η επόμενη δόση .

    « Για μια ακόμη φορά υπογραμμίζουμε ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης, την καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για τις όποιες εξελίξεις σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και την πιθανή απόρριψη του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επί της ουσίας του ζητήματος, το ΑΚΕΛ παραμένει συνεπές και σταθερό στις διακηρυγμένες θέσεις του, με βάση τις οποίες θα κρίνει και το εν λόγω νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης.

    Περιγράφοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ανέφερε ότι το κόμμα κατανοεί και συμφωνεί με την ανάγκη να δοθούν ικανοποιητικά εργαλεία στις τράπεζες για να εισπράξουν τις οφειλές δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική δυνατότητα να πληρώσουν αλλά αποφεύγουν να το πράξουν.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα θύματα των τραπεζών και της τραπεζικής κρίσης, που εξαιτίας τους είτε οδηγήθηκαν στην ανεργία, είτε σε δραματική μείωση των εισοδημάτων τους, να τιμωρηθούν διπλά με εκποίηση της κύριας κατοικίας ή της μικρής επαγγελματικής τους στέγης.

    «Τράπεζες, Κεντρική Τράπεζα, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ όφειλαν από καιρό τώρα να είχαν στρέψει την προσοχή τους και να αναλάμβαναν συγκεκριμένη, αποτελεσματική δράση κατά των μεγαλο- οφειλετών, αφού μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων χρωστά πέραν των €6 δις στις τράπεζες. Αντί αυτού συνεχίζουν να θωπεύουν και να προστατεύουν τους μεγαλο- οφειλές και να στρέφουν την προσοχή τους στους μικρο- οφειλέτες», αναφέρει.

    Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα νομοσχέδιο για εκποιήσεις αν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ζήτημα για το οποίο κατέθεσε μαζί με την ΕΔΕΚ σχετική πρόταση νόμου.

    «Ο καθορισμός συνοπτικών διαδικασιών για μαζική πώληση όσα- όσα των περιουσιών, θα οδηγήσει αφενός σε μια ακατάσχετη κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας και αφετέρου θα έχει τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις, που όμοιες τους έχουμε ξαναζήσει μόνο μετά με το διπλό έγκλημα του 1974. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα των τραπεζών αλλά αντίθετα θα τα επιδεινώσει περαιτέρω, αφού θα ρίξει τις τιμές των ακινήτων στα τάρταρα, αυξάνοντας τις επισφάλειες στα ενυπόθηκα δάνεια», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των NPLs δεν αποτελεί το πρόβλημα των τραπεζών και της κυπριακής οικονομίας αλλά μόνο το σύμπτωμα.

    Το πρόβλημα, είπε, ξεκινά από τη συνεχιζόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα μετά τις αποφάσεις για οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων και πρωτίστως από την ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η οποία αντανακλάται στην επιδείνωση της οικονομικής θέσης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνακόλουθα στην ικανότητα τους να αποπληρώνουν τις οφειλές τους.

    Καταλήγοντας είπε ότι, είναι σε αυτό το σημείο που η κυβέρνηση θα πρέπει κατά συνέπεια να στρέψει την προσοχή της, εγκαταλείποντας τις υπερβολές περί δήθεν νέου οικονομικού θαύματος.